Proiectul “Câini pentru oameni”, încheiat între Fundația Vier Pfoten și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, a demarat în urmă cu 5 ani.

Inițial, programul a fost aplicat ca metodă de terapie complementară pentru recuperarea copiilor cu dizabilități mintale din Sectorul 6. Pe parcurs, programul a fost extins și la seniorii rezidenți ai Centrului pentru Persoane Vârstnice “Floare Roșie”.

Aceștia primesc săptămânal, vizita prietenilor capabili să le ofere afecțiune necondiționată.

Proiectul “Câini pentru oameni” a implementat la nivelul serviciilor sociale din România un procedeu terapeutic cunoscut și folosit de mult timp în țările occidentale. Interacțiunea dintre om și câine a fost analizată de psihologi și specialiști în studiul comportamental, fiind considerată astăzi un instrument terapeutic de valoare, cu aplicabilitate în diferite domenii.

Terapia are darul de a stimula procese cognitive și de a genera comportamente cu rol benefic în rândul persoanelor vârstnice.

Sub supravegherea specialiștilor de la Vier Pfoten și a psihologilor din centru, în fiecare zi de miercuri, persoanele vîrstnice din Centru Floare Roșie beneficiază de acest tip de terapie.

“Bătrânii din centre tind să se izoleze și să devină foarte pasivi, iar în multe cazuri apare depresia. Un obiectiv foarte important este să le activăm comportamental și să-i scoatem din saloane, având ca pretext activitățile cu câinii. Se poate vedea o mare schimbare în comportamentul rezidenților, o îmbunătățire a tonusului, a atitudinii și disponibilității de a comunica”, explică Victor Chitic, psihologul echipei “Câini pentru oameni”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.