Hope and Homes for Children şi DGAPSC Bistriţa au inaugurat trei case de tip familial în Năsăud şi Bistriţa în care vor locui 42 de copii proveniţi din Centrul de Plasament “Năsăud”, care a fost închis.

Fundaţia Hope and Homes for Children, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, a inaugurat, în data de 3 și 4 iulie, trei case de tip familial-două în localitatea Năsăud şi una în Bistriţa, dezvoltate în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament “Năsăud”. În ele s-au mutat 42 de copii cu vârste între 3 şi 19 ani proveniţi din instituţia care a fost închisă. La evenimentele de inaugurare au participat Emil-Radu Moldovan, Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Mircea Romocea, Primarul oraşului Năsăud, Delia Rus, Directorul General al DGASPC Bistriţa-Năsăud, Ştefan Dărăbuş, director regional, Europa Centrală şi de Sud, Bianca Stegeran, director naţional adjunct al Hope and Homes for Children şi Florin Cobârzan, HR Business Partner, JYSK România, precum şi copiii care s-au mutat în casele de tip familial. Cele trei case au fost mobilate şi decorate cu sprijinul JYSK România.

Procesul de închidere a Centrului de Plasament “Năsăud” a început în septembrie 2014, prin parteneriatul încheiat între Hope and Homes for Children, DGASPC Bistriţa-Năsăud şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. În acel moment, în centru se aflau 70 de copii şi tineri. Pe parcursul proiectului, numărul total de beneficiari a ajuns la 82 de copii şi tineri.

Hope and Homes for Children, împreună cu DGASPC Bistriţa-Năsăud, s-a ocupat de evaluarea individuală a copiilor şi tinerilor din centrul de plasament şi de identificarea alternativelor de transfer pentru fiecare dintre ei. Pe parcursul procesului de închidere, 40 de copii au părăsit centrul de plasament. Dintre aceştia, 14 copii au fost reintegraţi în familiile lor naturale, iar pentru alţi 6 au fost identificate familii de plasament. 19 tineri care urmau să părăsească sistemul de protecţie au fost sprijiniţi prin programul de integrare socio-profesională, fie prin încadrarea în muncă, fie prin suport la revenirea lor în familiile din care proveneau. Unul dintre copii a fost transferat în Serviciul Alternativ de Protecţie al Direcţiei, iar pentru copiii pentru care reintegrarea în familie şi asistenţa maternală nu au fost posibile, Hope and Homes for Children a construit trei case de tip familial, două în Năsăud şi una în Bistriţa.


Terenurile pentru dezvoltarea celor trei case de tip familial au fost puse la dispoziţie de primăriile localităţilor Năsăud şi Bistriţa, iar branşamentele la utilităţi au fost finanţate cu fonduri de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Construcţia şi amenajarea caselor au fost asigurate de Hope and Homes for Children, în parteneriat cu JYSK România.

Casa de tip familial este un serviciu care oferă copiilor şi tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o casă trăiesc 14 copii care primesc găzduire, îngrijire, educaţie, spirjin emoţional şi consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă. La finalul lunii iunie, cei 42 de copii au fost mutaţi în casele de tip familial “Năsăud 1”, CTF “Năsăud 2” şi “Bistriţa”. În total, Hope and Homes for Children a construit 104 case de tip familial în cei 20 de activitate în România.

Odată cu mutarea copiilor în cele trei case de tip familial, Centrul de Plasament “Năsăud” a fost închis, iar numărul orfelinatelor închise de Hope and Homes for Children în România a ajuns la 56.

“E un moment de bucurie şi aş vrea să le mulţumesc partenerilor noştri de la Hope and Homes for Children pentru finalizarea unei părţi importante din proiectul pe care l-am început în urmă cu mai mulţi ani. Ştim cu toţii cum arătau, după anii ’90, aceste centre de protecţie a copilului, care sunt condiţiile acum şi mă bucur foarte mult că aceşti copii vor avea condiţii de viaţă foarte bune. Aici mă refer la infrastructură şi îmi doresc foarte mult ca personalul care va lucra în această casă, de la educatori la psihologi şi asistenţi, să reuşească să le creeze şi cadrul familial care le lipseşte acestor copii. Mă bucur foarte mult că partenerii noştri au făcut investiţii serioase în cele două case de tip familial care astăzi sunt inaugurate. E vorba de o investiţie de aproximativ 400.000 de euro. Îmi doresc ca aceşti minunaţi copii să se formeze pentru a construi România viitorului, ei fac parte din generaţia care va veni după noi şi care va trăi, sper, într-o Românie mult mai bună decât în cea în care am trăit noi. Mulţumesc, Hope and Homes for Children, în numele meu şi al cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud, le mulţumesc foarte mult colegilor mei de la DGASPC pentru ceea ce fac şi îmi doresc ca acest parteneriat să se continue până când vom ajunge în situaţia de a nu mai avea niciun copil instituţionalizat la nivelul judeţului”, a declarat Emil-Radu Moldovan, Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud –

Ştefan Dărăbuş, Director regional, Europa Centrală şi de Sud, Hope and Homes for Children, a menționat că în Bistriţa lucrează de cel puţin 10 ani şi are o colaborare cum în puţine locuri din ţară are. Ceea ce trebuie să aducă şi Consiliului Judeţean, şi DGASPC, şi primarii nu e puţin. DGASPC vine cu oamenii, vine cu toate resursele prin Consiliul Judeţean, care asigură continuitatea acestor servicii şi mai ales cu un mediu care să fie cât mai apropiat de cel familial pentru aceşti copii.

,,Ne dorim să închidem centrele de plasament împreună cu partenerii noştri şi facem asta pentru că toţi copiii au nevoie de un mediu cât mai apropiat de cel familial. Şi sunt convins că aici îl vor avea. Există nişte oameni foarte buni în cadrul DGASPC, le mulţumesc pentru ceea ce au făcut şi fac împreună cu noi-asistenţi sociali, angajaţi în cadrul direcţiei, psihologi, îngrijitori din centrele de plasament, îngrijitorii care lucrează acum în noile servicii. Le mulţumesc colegilor mei de la Hope and Homes for Children pentru că au muncit foarte mult pe acest proiect, care a început la finalul anului 2014. Mi-aş dori ca aceşti copii să aibă aici viaţa pe care şi copiii mei o au acasă şi sper că cei care o să îi ocrotească, îngrijitorii şi angajaţii DGASPC, să le ofere acest lucru”, a mai spus Ştefan Dărăbuş

Delia Rus, Directorul General DGASPC Bistriţa-Năsăud -“Mulţumesc partenerilor care au făcut acest proiect viabil, derulat în perioada septembrie 2014 – iulie 2018, Hope and Homes for Children, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria oraşului Năsăud, care au demonstrat că responsabilitatea dezvoltării sociale ne aparţine tuturor. Bazate pe conceptul familial, aceste case, prin aspectul exterior, prin organizare, prin comunicare, prin modul de socializare şi relaţionare, contraatacă eticheta de copil din casa de copii, pe care, din păcate, o poartă ca stigmat întreaga viaţă şi oferă acestor copii un mediu mult mai apropiat de familie, de comunitate, contribuie la dezvoltarea armonioasă şi dezvoltarea intelectuală a acestora.”

Despre Hope and Homes for Children România

Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 56 de instituţii de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundaţiei şi ale partenerilor săi, 5.185 copii au fost scoşi din orfelinate, iar alţi 455 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.

În acelaşi timp, Fundaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 28.436 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.015 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.922 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 879 în regim de urgenţă şi 8.546 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în ţara noastră. Mai multe informaţii la www.hopeandhomes.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.