De-a lungul timpului, bolile infecțioase au reprezentat o amenințare majoră la adresa omenirii. Datorită inovațiilor și descoperirilor epocale, multe dintre acestea boli au fost eradicate.

,,Ai variolă” sunt două cuvinte pe care niciodată nu ai vrea să le auzi, indiferent dacă e vorba de tine sau de orice altă ființă umană. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ultimul caz cunoscut de variolă a fost în anul 1977, în Somalia, această afecțiune fiind eradicată în 1980. Este considerată una dintre cele mai grave boli, care are drept urmare decesul persoanei. Dacă ar izbucni o nouă epidemie de variolă, se preconizează că o treime din populația Pământului ar dispărea. Pare un scenariu de film, și totuși oamenii de știință l-au luat în calcul.

În luna iulie a acestui an, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a anunțat că a aprobat un nou medicament, TPOXX, care ar putea trata variola – o mișcare ce ar putea opri o pandemie dacă virusul ar urma să fie utilizat ca armă biologică.

,,Acest tratament ne oferă o opțiune suplimentară în cazul în care s-ar încerca folosirea virusului drept armă biologică”, a declarat dr. Scott Gottlieb, comisarul FDA.

Medicamentul antiviral TPOXX, cunoscut sub numele de tecovirimat și dezvoltat de SIGA Technologies, nu a fost niciodată testat pe oameni cu variolă, deoarece boala a fost eradicată, însă s-a dovedit eficent în ceea ce privește protejarea animalelor infectate în mod intenționat cu virusul variolei maimuțelor (monkey pox) și cu variola iepurilor (rabbit pox), două boli conexe care pot fi letale. De asemenea, nu a provocat efecte secundare grave atunci când a fost testat pentru siguranță pe 350 de oameni sănătoși care nu aveau variolă.

Atunci când un virus de variolă intră într-o celulă, el folosește mecanismele genetice și metabolice ale acesteia pentru a se reproduce, în acest fel făcând rost de material genetic nou, astfel încât să se poată multiplica. Apoi copii noi sunt eliberate din celula infectată, care ulterior infectează alte celule. Tecovirimat este o moleculă minusculă care inhibă funcția proteinei p37, necesară pentru a ajuta la eliberarea virusurilor variolei de la o celulă infectată. Inhibarea acestei proteine poate opri apoi un proces cheie implicat în răspândirea virusului.

Medicamentul care vindecă variola reprezintă o descoperire medicală importantă, potrivit mai multor experți care nu fac parte din FDA și nici din compania farmaceutică producătoare.

Dr. Anthony S. Fauci, director al Institutului Național pentru Alergii si Boli Infecțioase, a afirmat că aprobarea medicamentului este,,cu siguranță un lucru bun”. Cercetarea privind tecovirimat – inițial conceput ST-246 – a început în cadrul institutului după atacul terorist din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center.

,,Totul a început în acel moment, dar dezvoltarea unui produs licențiat a durat până astăzi”, a adăugat el.

Chiar dacă au trecut aproximativ 40 de ani de când a fost înregistrat ultimul caz de variolă, și nu ar trebui să ne mai temem, de fapt virusul variolei încă există. Acesta este depozitat în condiții de maximă siguranță în laboratoare din Rusia și Statele Unite. Experții în bioterorism se tem că pot exista și alte stocuri. De exemplu, în 2014, mai multe flacoane uitate au fost găsite la Institutul Național de Sănătate. De asemenea, există posibilitatea ca cineva să poată utiliza tehnici moderne de editare genetică pentru a recrea virusul.
Deoarece vaccinarea împotriva variolei s-a încheiat după 1980, majoritatea persoanelor sub vârsta de 40 de ani nu sunt protejate împotriva acesteia. Asta înseamnă că variola are potențialul de a provoca o pandemie daca virusul va fi eliberat. În timp ce această ,,evadare” ar putea fi accidentală, există și șansa să fie un act deliberat de bioterorism.

,,Găsirea unui medicament a fost vitală pentru că – spre deosebire de vaccinul împotriva rujeolei sau a vaccinului contra tusei convulsive – vaccinul împotriva variolei este prea periculos pentru a fi dat tuturor, a spus dr. Peter J. Hotez, fostul președinte al Institutului de Vaccinuri Sabin.

Vaccinul este în prezent administrat numai unor membri ai armatei, lucrătorilor din laboratoare și altor persoane care pot intra în contact cu virusul în cazul unui eveniment bioterorist. Nu poate fi administrat femeilor gravide sau persoanelor infectate cu HIV, celor aflați sub tratament oncologic sau care iau medicamente imunosupresoare; nici nu poate fi administrat vaccinul oricui cu eczeme sau alte afectiuni ale pielii.

Din fericire, în prezent nimeni nu trebuie să primească acest vaccin, însă cunoscând faptul că există un medicament pentru variolă, ne face să dormim puțin mai bine noaptea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.