Cu siguranță, toți ne-am confruntat la un moment dat cu durerea. Nu există indicatorul: Interzis durerii! Aceasta nu ocolește pe nimeni. Când ne doare ceva, întindem mâna după un calmant, pentru că știm că ne-ar putea ușura chinul. Deși majoritatea senzațiilor de durere sunt temporare, cel puțin 20% din populația globului se confruntă cu dureri cronice.

De-a lungul timpului, s-au căutat substanțe pentru ameliorarea durerii. Analgezicele cu cel mai puternic efect sunt opioidele. Cel mai cunoscut analgezic este morfina, derivată din macul de opiu. Însă astfel de substanțe au reacții adverse, care pot pune viața în pericol: deprimare respiratorie, dependență și supradozare.

Dependența de opioide a atins punctul critic în multe țări, în special în Statele Unite, unde speranța de viață este în declin, alimentată de dependența fatală de analgezice, care nu cunoaște aproape nicio limită. De fapt, aceasta a devenit o problemă națională. În plus, mai mult de 200.000 de americani au decedat din cauza supradozelor legate de opioidele prescrise între 1999 și 2016. De aceea, oamenii de știință lucrează din greu la o substanță chimică experimentală, care să nu dea dependență și care ar putea înlocui analgezicele existente. Aceasta ar putea fi raza de lumină, de care oamenii au nevoie cu disperare.

Noul medicament, numit AT-121, este mai puternic decât morfina când vine vorba de atenuarea durerii. Acesta nu produce efecte secundare și, cel mai important, nu dă dependență. Până în prezent, medicamentul a fost testat cu succes pe maimuțe și șobolani, iar echipa efectuează teste de siguranță înainte ca studiile pe oameni să poată începe.
,

,În cadrul studiul nostru, am descoperit că AT-121 este sigur și nu creează dependență, precum un medicament antialgic eficace. În plus, acest compus a fost eficient în blocarea potențialului abuz al prescripției de opioide, la fel ca buprenorfina pentru heroină, așa că sperăm că ar putea fi folosit atât pentru a trata durerea, cât și abuzul de opioide”, a explicat cercetătorul Mei-Chuan Ko de la Centrul medical baptist Wake Forest.

Ko și colegii săi au dezvoltat AT-121 în încercarea de a găsi o moleculă care să poată acționa asupra doi receptori cheie din creier: receptorul miu opioid, pe care opioidele și analgezicele îl țintesc în general și receptorul nociceptiv (implicat în comportamentul emoțional și instictiv), care reglează diferite activități ale creierului, inclusiv sentimentul de dependență.

În teorie, un agonist care s-ar putea lega cu succes la acești doi receptori ar putea promova senzația de ameliorare a durerii, fără dependența severă pe care o dau adesea opioidele.

,,Am dezvoltat AT-121 care combină ambele activități într-o singură moleculă. Credem că este o strategie farmaceutică mai bună decât două medicamente care să fie utilizate în combinație”, a adăugat Ko.

Primele rezultate ale studiului, publicate în revista Science Translational Medicine, au fost pozitive. În testele pe maimuțe rhesus, AT-121 a arătat că ameliorează durerea așa cum o face morfina, însă cu o doză de 100 de ori mai mică.
De asemenea, a făcut asta fără să dea dependență și, mai mult decât atât, atunci când compusul a fost administrat animalelor cu dependență de oxicodonă, acesta a redus nivelul de dependență, sugerând că medicamentul ar putea să ajute pacienții să scape de dependență și, în același timp, le-ar trata durerea.

Desigur, se presupune că medicamentul ar funcționa la fel de bine pe oameni, precum pe maimuțe. Deși nu există nicio garanție în acest sens, oamenii de știință sunt încrezători că pe viitor munca lor ar putea dovedi asta.

Faptul ca aceste date s-au obținut în cazul primatelor non-umane, o specie înrudită cu oamenii, a fost, de asemenea, semnificativ, deoarece a arătat că substanțe, cum ar fi AT-121, au potențialul de a fi o alternativă viabilă la opioide sau de a înlocui opioidele bazate pe prescripție medicală, potrivit cercetătorilor.

Medicamentul ar putea oferi și un alt beneficiu. AT-121 nu a declanșat depresie respiratorie (dificultăți de respirație) sau probleme cardiovasculare, chiar și atunci când a fost administrat în doze mari, ceea ce înseamnă că avem în față un analgezic eficace, care nu dă dependență și este imposibil să se ajungă la supradozaj.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.