Spune o vorbă că de moarte și de Fisc nu poți scăpa. Această vorbă e valabilă și în cazul stresului. Cu toții am experimentat stresul și efectele lui nocive în viața de zi cu zi. De-a lungul timpului, acesta afectează tensiunea arterială, metabolismul, răspunsul imun și memoria. Astfel, oamenii de știință și profesioniștii din domeniul sănătății depun eforturi pentru a găsi modalități de a măsura nivelul stresului și de a ajuta pacienții să facă față situațiilor stresante.

Dispozitivele portabile din prezent care folosesc transpirația pentru a detecta stresul monitorizează în mod obișnuit temperatura, ritmul cardiac și nivelurile de transpirație ca markeri de stres. Dar toți acești markeri pot fi afectați de factori non-stres. Un indicator mult mai bun care arată că cineva este supus stresului este schimbarea cantității de cortizol produsă de corpul său. Cortizolul este un hormon de tip steroid, secretat de glandele suprarenale, aflate în vecinătatea rinichilor. Adesea, mai este numit și ,,hormonul de stres”, deoarece nivelul său crește întotdeauna atunci când persoana este supusă unui stres fizic sau de natură psihologică. Însă cortizolul reprezintă mai mult decât un indicator de stres, acesta fiind, de asemenea, esențial pentru menținerea mai multor funcții ale organismului.

Metodele actuale de măsurare a nivelului de cortizol nu oferă rezultate rapide, ceea ce înseamnă că acestea nu sunt relevante pentru detectarea stresorilor pe termen scurt.

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a dezvoltat un dispozitiv portabil, care atunci când este purtat pe piele poate colecta transpirația și astfel poate măsura nivelurile de cortizol.

,,Suntem interesați în special de transpirație, deoarece oferă monitorizare neinvazivă și continuă a diferiților biomarkeri pentru o serie de tulburări fiziologice. Aceasta oferă o abordare nouă pentru detectarea precoce a diferitelor boli și evaluarea performanțelor sportive”, a spus Onur Parlak, autorul principal al studiului.

Senzorul este elastic și dreptunghiular, fiind construit în jurul unei membrane care se leagă în mod specific de cortizol. Acesta are capacitatea de a detecta ionii încărcați, precum sodiu sau potasiul, și îi blochează în prezența cortizolului. Când se observă o acumulare a acestor ioni încărcați (pozitiv sau negativ), înseamnă că există o anumită cantitate de cortizol.

Tot ceea ce trebuie să facă un utilizator pentru a vedea nivelurile de cortizol este să transpire suficient, să aplice senzorul și să-l conecteze la un dispozitiv pentru analiză, care dă rezultate în câteva secunde. În viitor, cercetătorii speră că senzorul ar putea face parte dintr-un sistem complet integrat.

Testele clinice care măsoară nivelul de cortizol oferă un indicator obiectiv al stresului emoțional sau fizic și pot să-i ajute pe doctori să spună dacă glanda hipofiză sau glandele suprarenale ale pacientului funcționează corect. În cazul în care prototipul dispozitivului portabil devine o realitate, acesta ar permite persoanelor cu un dezechilibru să-și monitorizeze propriile niveluri de cortizol la domiciliu.

Un test rapid ar putea dezvălui starea emoțională a copiilor mici – chiar și cea non-verbală – care de altfel ar putea să nu comunice că se simt stresați.

Până acum, noul dispozitiv pare să funcționeze așa cum a fost proiectat. Dar cercetătorii doresc să îl facă mai fiabil și mai precis și, de asemenea, să se asigure că este reutilizabil. Prototipul pare să funcționeze de mai multe ori, atât timp cât nu este îmbibat cu transpirație. În viitor, ei se gândesc să încerce senzorul pe salivă, ceea ce ar face că pacienții să nu mai fie nevoiți să transpire.

Studiul a fost publicat în revista Science Advances.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.