Depistarea din timp a cancerului de piele nu este o misiune tocmai ușoară… În prezent, aceasta se face prin inspecții vizuale sau biopsii, care pot fi inexacte uneori. Prin urmare, patru tineri ingineri de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, au dezvoltat un dispozitiv inovator care ar putea face mai accesibilă diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni grave.

Dispozitivul, numit sKan, este portabil și de dimensiuni mici. În plus, este fabricat din materiale ieftine și disponibile, astfel încât acesta să fie accesibil când va ieși pe piață.

Invenția a fost apreciată de specialiști și a fost recompensată anul acesta cu prestigiosul premiu James Dyson. Acest premiu este acordat absolvenților de universități din întreaga lume, care inspiră și vin cu soluții practice și viabile din punct de vedere comercial.

Fondatorul companiei, James Dyson, a declarat că sKan a primit premiul deoarece este ,,un dispozitiv foarte inteligent, care are potențialul de a salva vieți din întreaga lume”.

Totul a început ca un proiect de absolvire, creat de patru studenți de la Universitatea McMaster: Michael Takla, Rotimi Fadiya, Prateek Mathur and Shivad Bhavsar. Pentru a-și dezvolta ideea, tinerii au primit o finanțare de 40.000 de dolari.

Dispozitivul folosește senzori de temperatură, numiți termistori, care analizează temperatura de la nivelul pielii. Celulele canceroase au o rată metabolică ridicată, astfel încât un țesut canceros este mai cald decât unul sănătos. În acest caz, pielea afectată se va încălzi mult mai rapede decât restul, atunci când este expusă la o sursă rece.

Acești termistori se plasează pur și simplu pe zona potențial canceroasă a pielii, iar dispozitivul prezintă o hartă a căldurii ce poate fi utilizată pentru a determina prezența melanomului.

Echipa speră să creeze un prototip mai avansat care să le permită să înceapă testările preclinice.
,,Câștigarea Premiului ,,James Dyson” înseamnă mult pentru noi. Banii ne vor ajuta să continuăm dezvoltarea unui dispozitiv medical care să salveze viețile oamenilor. Suntem cu adevărat onorați și entuziasmați că ni s-a dat această ocazie remarcabilă”, au declarat ei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de piele este tot mai frecvent în ultimul timp. În fiecare an, la nivel global sunt înregistrate 3 milioane de cancere de piele și 132. 000 de cazuri de melanom. De fapt, unul din trei cazuri de cancer diagnosticate este un cancer de piele.

Diagnosticarea precoce a cancerului de piele este importantă pentru tratamentul și supraviețuirea pacienților, așa că, dacă dispozitivul sKan reușește, ar putea reduce în mod semnificativ acest număr.

,, Aspirațiile noastre au devenit realitate. Cancerul de piele este cea mai obișnuită formă de cancer la nivel mondial, iar posibilitatea de a avea un impact pozitiv asupra vieții celor afectați este atât măgulitor, cât și motivant”, a spus Mathur, unul dintre inventatorii dispozitivului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.