Scriitoarea Liliana Moldovan a dat startul înscrierilor pentru ANTOLOGIA de POEZIE şi PROZĂ a autorilor cu dizabilități din România. Data limită pentru înscrieri este 31 martie 2018.

Apariţia unei antologii cu creaţiile literare ale autorilor cu dizabilităţi vine ca o completare a antologiei scriitorilor nevăzători: Contelaţia Homer, redactată şi tipărită anul trecut de scriitorul Radu Sergiu Ruba. Demersul editorial se justifică şi prin faptul că la Editura Ecou Transilvan au fost deja publicaţi şi promovaţi poeţi şi autori de proză, talentaţi, care intră în categoria persoanelor cu nevoi speciale. Talentul lor şi cărţile pe care le-au publicat pot fi o rampă de lansare pentru alţi autori, care deşi au talent, nu au fost remarcaţi sau nu au avut curajul să pătrundă pe piaţa editorială din ţara noastră. În plus, autorii care au publicat deja, sunt aşteptaţi să se înscrie în acestă antologie spre a face un nou pas spre consacrare şi spre confirmarea talentului lor literar.

“Ideea editării unui volum care să reunească creațiile literare ale scriitorilor cu dizabilități din România face parte dintr-un proiect mai amplu pe care l-am născocit acum câțiva ani în urmă motivată fiind de necesitatea dezamorsării mentalităților în privința capacității persoanelor cu dizabilități de a se intergra în societate și de a cotribui la bunul mers al lumii. Trist este că în societatea românească se poartă încă reflexele medievale în privința ideii de dizabilitate, revoltător este că, deși avem legi care acordă anumite drepturi persoanelor cu nevoi speciale, ele nu sunt respectate, dimpotrivă sunt tratate cu dispreț, așa cum, de multe ori, cetățenii cu diazbilități sunt așezați la marginea societății și tratați ca atare.

În realitate, cea mai mare parte dintre aceștia au capacitatea de a-și depăși limitele și de a învinge prejudecățile, prin inteligență, persevenență și, de ce nu, prin creații literare remarcabile. Mărturie stau în acest sens poveștile de succes ale unor persoane cu dizabilități, povești motivaționale pe care le-am publicat la Editura Ecou Transilvan, în 2016 și respectiv în 2017 în volumele de interviuri “Eroii imposibilului” și “Convorbiri sub aura speranței”. În aceste cărți am încercat, și cred că am reușit, să demonstrez că viața unei persoane cu dizabilități nu trebuie percepută ca un șir neîntrerupt de eșecuri și neputințe, ci este sau poate fi o pe viață extrem de variată și complexă în care vibrațiile se dezvoltă în interior și conduc inevitabil la acuțirea minții, la șlefuirea sufletului și la obținerea unor performațe de invidiat în domeniul artistic, literar, sportiv, anteprenorial și asociativ.

În acest sens, colaborarea cu Nadia Baciu, directoarea Editurii Ecou Transilvan, a început cu șapte ani în urmă și a fost rezultatul unei întâmplări fericite determinate de nevoia mea de a găsi o editură pentru publicarea primului meu volum cu studii din domeniul managementului de bibliotecă, și anume, Editura Dacia XXI, din Cluj Napoca. Din anul 2011 și până în momentul actual colaborarea mea cu Nadia a continuat în cadrul editurii Ecou Transilvan și s-a materializat prin publicarea a șapte cărți, pe care nu este cazul să le amintesc în acest context. Menționez însă, cu mare bucurie și admirație, că editura Ecou Transilvan, în conformitate cu misiunea sa literară, a manifestat deschidere față de autorii cu dizabilități care au publicat la această editură volume de versuri și proză și au fost promovați în cadrul unor evenimente culturale și târguri de carte organizate în diferite orașe din țară.

Iată de ce, demersul editorial de a publica Antologia a scriitorilor cu dizabilități din România nu se putea realizea decât prin implicarea Editurii Ecou Transilvan, o editură care susține autorii contemporani și creațiile lor de certă valoare științifică și literară. Prin acest proiect editorial ne adresăm autorilor cu diferite definciențe de mobilitate sau senzoriale și îi așteptăm cu creații de poezie și proză încurajându-i astfel, atât pe autorii consacrați, pe cei care au apărut în reviste sau pe diferite bloguri dar și pe cei care nu și-au publicat încă lucrările să se alăture marii familii a editurii Ecou Transilvan și să participe la realizarea acestei antologii extraordinare.

În final, este necesar să precizez că idea realizării unei culegeri de poezie și proză a pornit de la un modelul literar anterior oferit publicului cititor de binecunoscutul scriitor Radu Sergiu Ruba, care a coordonat și a tipărit la Editura Tipo Moldova, în 2017, a doua ediție a antologiei scriitorilor nevăzători din România: “Constelația Homer”.

Atât pentru autorii nevăzători, cât și pentru scriitorii cu deficiențe de mobilitate, auz sau comportament, scrisul poate juca uneori rolul unei terapii interioare, iar ipostaza de autor poate reprezenta o șansă unică de ieșire în lume, o șansă nesperantă de a păși cu capul sus pe scena literaturii contemporane. Scena este deschisă, vă invităm, așadar, să dați cortina la o parte și să vă așezați în lumina refletoarelor cu creațiile voastre de poezie, proză, memorii și eseuri!”, a declarat, pentru Jurnal Social, scriitoarea Liliana Moldovan.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.