Pe 18 decembrie 2007, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat ziua de 2 aprilie ca Zi Internațională de Conștientizare a Autismului. În fiecare an, asociația ,,Autism-Europa” (AE) lucrează cu organizațiile sale membre pentru a desfășura acțiuni și campanii de sensibilizare care să promovează respectarea drepturilor persoanelor cu autism din întreaga Europă.

,,Autism-Europa” lansează pentru al doilea an consecutiv campania de conștientizare intitulată ,,Rupem barierele împreună pentru autism. Haideţi să construim o societate accesibilă”. Acest slogan este un apel către factorii de decizie de a lua măsuri pentru a elimina barierele care împiedică includerea persoanelor cu autism în societate.

Studiile recente sugerează că autismul afectează aproximativ 1% dintre europeni, care reprezintă peste cinci milioane de persoane din UE. Autismul este adesea denumit dizabilitate invizibilă, deoarece adesea oamenii nu sunt conștienți de faptul că o persoană are autism.

De Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, asociația Autism-Europa cheamă la acțiune pentru ca barierele din calea accesibilității să fie desființate pentru persoanele care suferă de afecțiuni din spectrul autist. Faptul de a interacționa cu persoane cu autism și de a le auzi experiențele este esențial pentru înțelegerea numeroaselor obstacole zilnice cu care se confruntă comunitatea autismului, și numai prin colaborare se poate promova o societate în care toată lumea este inclusă.

În 2018, problema accesibilității pentru persoanele cu handicap se află pe agenda UE. Actul european privind accesibilitatea, propus de Comisia Europeană, este în prezent în faza de trialog a procesului de luare a deciziilor la nivelul UE, ceea ce înseamnă că ne apropiem de momentul în care se va decide forma finală a Actului.

Autism-Europe, alcătuită din peste 80 de asociații membre în 38 de țări, a exprimat în mod activ nevoile persoanelor cu autism și a familiilor acestora de la etapa inițială a elaborării Actului. Anul acesta este un moment crucial pentru aducerea în prim-plan a nevoilor persoanelor cu autism și pentru ca factorii de decizie să înțeleagă modul în care pot îmbunătăți viața acestora.

Pentru a ilustra necesitatea acută a campaniei ,,Rupem barierele împreună pentru autism…”, 2 aprilie marchează lansarea unui document de mărturii date de persoanele cu autism și membrii familiei din 16 țări europene. Acestea subliniază dificultățile pe scară largă legate de accesul la diagnostic, educație, ocuparea forței de muncă, transport și spații publice, sprijin pe tot parcursul vieții, traiul în comunitate și accesul la justiție și dreptul la vot.

Aceste mărturii evidențiază barierele structurale cu care se confruntă aceste persoane în viața lor, precum și recomandările politice și exemplele de bune practici pentru a le depăși.

De asemenea, cu această ocazia va avea loc o expoziție de fotografie, găzduită de deputatul Parlamentului European, Rosa Estaràs. Tema expoziției este accesibilitatea pentru persoanele cu autism în societate. Fotografiile au fost făcute de trei fotografi din Regatul Unit, Polonia și Luxemburg. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, reprezentanți ai EDF, precum și alți factori de decizie ai UE vor participa la vernisajul expoziției pentru a da un impuls politic acestei a doua faze a campaniei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.