„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu decesul unei paciente, după ce ar fi fost semnalată infecţia cu o bacterie intraspitalicească (klebsiella) în timpul internării în Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii”, se arată într-un comunicat de presă.

Conform relatărilor din presă, fiul pacientei s-a prezentat cu mama sa, în luna februarie 2018, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, precizând că pacienta are dureri de gât. Medicii ar fi diagnosticat-o iniţial cu amigdalită acută. Femeia a fost internată apoi în Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, unde i s-ar fi făcut o primă incizie, fără analize prealabile, susţine fiul pacientei: „Mama mea a solicitat să i se facă un RMN, dar medicii ORL i-au spus că aparatul nu funcţionează, internând-o în salon. În următoarea zi s-a schimbat medicul de gardă, i s-a făcut o a doua incizie, iar eu, ajungând la spital, am aflat că nivelul de leucocite îi ajunsese la 30.000. I-am rugat pe medici să-i facă noi analize mamei mele şi un RMN. Mi s-a spus şi mie că RMN-ul nu funcţionează şi i-au schimbat tratamentul, fără analize. A treia zi, mama simţindu-se rău, neputând să doarmă noaptea de dureri, i s-a făcut a treia incizie şi i s-a schimbat iar tratamentul”.

Între timp au ieşit şi analizele exudatului faringian. Proba luată indica faptul că pacienta avea un microb intraspitalicesc, mai exact bacteria klebsiella, motiv pentru care femeia a fost transferată de urgenţă (după cinci zile de la internare) la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova – Secţia de chirurgie toracică. La Craiova, pacientei i s-a introdus un tub de drenă la plămâni, iar într-un interval de 20 de minute „într-o pungă s-au scurs aproximativ un litru de puroi”. A doua zi, de dimineaţă, la ora 8.00, pacienta a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de mediastin, dar doctorii i-au dat şanse mici de supravieţuire, conform afirmaţiilor fiului acesteia. A fost operată, iar după trei zile de terapie intensivă, a fost trecută pe salon.

După alte cinci zile de salon, în care pacienta a fost supusă mai multor tratamente, a făcut primul stop-cardiac. A fost dusă inconştientă la terapie intensivă, iar dimineaţa a făcut al doilea stop-cardiac. În următoarea noapte, fiind în comă la terapie intensivă, femeia a făcut al treilea stop-cardiac şi apoi (la solicitarea familiei, doctorii dându-i şanse mici de supravieţuire) i s-a făcut externarea. Decesul s-a înregistrat marţi, pe 13 martie 2018.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.