Tehnologia actuală trece dincolo de orice imaginație. Când aceasta se întâlneşte cu medicina rezultatele pot fi de-a dreptul uimitoare. Tehnologia poate deveni un aliat de nădejde în îmbunătățirea calității vieții, așa cum s-a întâmplat în cazul americanului Les Baugh. Acesta este primul bărbat căruia i-au fost montate două proteze robotizate la nivelul umerilor, controlate cu ajutorul minții.

Les Baugh și-a pierdut ambele brațe în adolescență, după ce s-a electrocutat. Dar mulțumită unui tratament experimental, creat de cercetătorii de la Universitatea John Hopkins, care se bazează pe robotică, scanare 3D, algoritmi de recunoaștere a tiparului și pe un nou tip de chirurgie neurală, bărbatul este acum capabil să-și folosească membrele bionice, doar gândindu-se la mișcarea lor.

Dr. Albert Chi, chirurg în cadrul Spitalului John Hopkins, a declarat că procedura, cunoscută sub numele de refortificarea nervilor mușchilor specifici, a readus în acțiune terminațiile nervoase din brațele lui Les Baugh.
După operație, cercetătorii au folosit algoritmi de recunoaștere a tiparului pentru a identifica modul în care mușchii specifici s-ar contracta și ar comunica unii cu ceilalți și pentru a traduce aceste date în mișcări reale.

,,A fost nevoie de trezirea impulsului nervos al mușchilor săi de la nivelul brațelor, care nu au mai fost folosite de patru decenii, pentru grefarea membrelor artificiale”, a declarat Courtney Moran, unul dintre coordonatorii acestui proiect.

Noile proteze robotice au 26 de contacte cu terminaţiile nervoase și pot fi controlate ca orice braț obișnuit, reușind să ridice greutăți de până la 20 de kg.

În prezent, Les Baugh își poate controla simultan cele două brațe bionice, care execută mișcările transmise de creier, prin impulsurile nervoase. Bărbatul poate să facă lucruri simple la care oamenii nici nu se gândesc și care pentru el au devenit din nou posibile.

,,Am intrat într-o altă lume”, a afirmat el.

La această realizare a contribuit și bărbatul. El a dat dovadă de voință, perseverență și combativitate uimitoare. Recuperarea sa a durat câteva luni, timp în care a exersat șapte ore pe zi pentru a-și controla brațele bionice.

Courtney Moran a subliniat faptul că reușita a fost rezultatul unui drum lung, iar viteza cu care Les Baugh a învățat mișcările și numărul de mișcări pe care a reușit să le controleze într-o perioadă atât de scurtă a fost mult peste așteptări.

Fiecare braț are peste 100 de senzori, iar alte persoane cu membre amputate care au suferit aceeași intervenție chirurgicală au raportat că pot să simtă textura datorită noilor proteze.

Membrul este modular, ceea ce înseamnă că poate fi rupt sau utilizat pentru a se potrivi persoanelor cu nevoi diferite – de la cineva care are o mână amputată la altcineva căruia îi lipsește întregul braț. Paraplegicii sau supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, care și-au pierdut capacitatea de a-și mișca integral sau doar o parte a corpului, îl pot folosi și ca braț surogat.

„Cred că e doar începutul. E ca în primele zile de existență ale internetului,” a spus cercetătorul Michael McLoughlin. „Există mult potențial, iar noi ne aflăm abia la început. Cred că următorii cinci până la 10 ani vor fi plini de dezvoltări științifice.”

Scopul cercetătorilor pe termen lung este de a avea modalități non-invazive – fără intervenții chirurgicale și fără implanturi suplimentare – de a controla un dispozitiv robotic abil.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.