În viitor, persoanele cu diabet zaharat ar putea avea acces la un nou tip de tratament, unul revoluționar. Să recunoaștem, cine nu ar dori să înlocuiască injecțiile de insulină cu o ceașcă de cafea. Ei bine, oamenii de știință elvețieni au găsit o modalitate ingenioasă de a controla nivelul glucozei din sânge prin utilizarea cafelei.

O echipă de cercetători de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich (ETH Zurich) a dezvoltat un implant care eliberează medicamente pentru diabet atunci când simte cofeină în sânge. Zilele dispozitivului de administrat insulina pot fi numărate. Potrivit cercetătorilor din Elveția, viitorul tratamentului pentru diabet nu va fi o înțepătură în braț după o masă, ci o doză de espresso.

,,Ați putea integra acest lucru în stilul dvs. de viață. Ați putea consuma un ceai sau o cafea dimineața, altul după prânz și altul la cină, în funcție de cantitatea de medicamente de care aveți nevoie pentru a reduce nivelul de zahăr”, a declarat conducătorul studiului, Martin Fussenegger, profesor la Universitatea ETH din Zurich.

Oamenii de știință speră să transforme viețile diabeticilor care au nevoie de injecții cu insulină, printr-un implant care conține sute de mii de celule-designer ce își modifică efectele atunci când detectează cofeină în sânge.

Testele efectuate pe șoareci diabetici au arătat că un astfel de implant înserat sub piele ar putea fi declanșat de cofeina din cafea, ceai sau băuturi energizante pentru a produce un medicament care controlează nivelul de zahăr din sângele animalelor. Pentru a crește doza, oamenii de știință au administrat pur și simplu cafea mai concentrată.

Implantul nu va fi gata pentru oameni prea curând. Prof. Martin Fussenegger e de părere că ar putea trece un deceniu înainte ca testele necesare și cercetările să fie realizate pentru a demonstra că abordarea este sigură și eficientă.

Dar dacă noua abordare funcționează, injecțiile regulate pe care mulți diabetici le fac ar putea deveni de domeniul trecutului.,,Ați putea să vă recăpătați viața voastră normală. Implantul ar putea să dureze de la șase luni până la un an înainte să fie înlocuit”, a adăugat Fussenegger.

Studiul, publicat în revista Nature Communications, descrie modul în care cercetătorii elvețieni au modificat celulele umane pentru a produce un medicament pentru diabet zaharat tip 2, numit GLP-1. Medicamentul stimulează așa-numitele celule beta din pancreas pentru a secreta insulină care, la rândul ei, controlează nivelul de zahăr din sânge.

Celulele-designer conțin un ,,circuit genetic” care le permite să simtă moleculele de cofeină în timp ce acestea intră în sânge. Când celulele detectează cofeina, ele reacționează și produc hormonul GLP-1. Implantul este alcătuit din mii de capsule de tip gel, fiecare conținând sute de celule modificate.

Când acestea sunt injectate sub piele, ele se lipesc precum caviarul. Capsulele de gel sunt protejate de sistemul imunitar, permițând moleculelor de cofeină să intre și hormonului GLP-1 să fie eliberat, potrivit cercetătorilor elvețieni.

Pentru a vedea cât de bine funcționează celulele, oamenii de știință le-au expus la băuturi cu diferite concentrații de cofeină, ,,milkshake” cu ciocolată și ceai din plante până la cola, ceai negru, Red Bull, cafea Starbucks și o gamă variată de cafea instant. Ceaiurile din plante și ,,milkshake-ul” cu ciocolată nu au avut niciun efect asupra celulelor, dar toate celelalte băuturi au declanșat producerea hormonului GLP-1 în cantități diferite, în funcție de concentrația de cofeină.

Este important că doza zilnică de cofeină nu le-a cauzat probleme șoarecilor, cum ar fi creșterea ritmului cardiac sau scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet de tip 2, iar controlul nivelului de de zahăr din sânge este esențial pentru gestionarea acestei afecțiuni. Un tratament care necesită doze de cofeină nu va funcționa pentru toată lumea, dar cercetătorul Fussenegger este optimist. El consideră că sistemul dezvoltat de el și colegii săi ar putea îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi a persoanelor cu diabet.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.