Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD) este un tratat adoptat de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin Rezoluția sa 61/106 din 13 decembrie 2006. Convenția este un acord obligatoriu din punct de vedere juridic între statele semnatare privind susținerea, promovarea și protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

UE a semnat Convenţia la 30 martie 2007. Începând cu această dată, aceasta a fost semnată de toate cele 27 de state membre ale UE (de România la 26 septembrie 2007), intrând în vigoare la data de 3 mai 2008, la cea de-a douăzecea ratificare. Articolul 40 al CRPD prevede că ,,Statele Părți se vor întâlni periodic în cadrul unei Conferințe a Statelor Părți pentru a analiza orice problemă referitoare la implementarea prezentei Convenții.”

Începând cu anul 2008, au fost organizate 10 sesiuni ale Conferinței Statelor Părți, desfășurate la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York.

Cea de-a unsprezecea sesiune a Conferinței Statelor Părți (COSP) la Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap va avea loc la sediul ONU, în perioada 12-14 iunie 2018. Unele state membre sprijină participarea organizațiilor persoanelor cu dizabilități la conferință. Se așteaptă ca sesiunea să includă, printre alte puncte de pe ordinea de zi, o alegere a 9 membri ai Comitetului cu privire la drepturile persoanelor cu handicap.

Tema generală este: ,,A nu lăsă pe nimeni în urmă prin implementarea completă a CRPD”. Sesiunea conține și trei subteme:
– Spațiul fiscal național, parteneriatele publice-private și cooperarea internațională pentru consolidarea punerii în aplicare a CRPD;
– Femeile și fetele cu dizabilități;
– Participarea politică și recunoașterea egală în fața legii.

O temă transversală este: Promovarea statisticilor de înaltă calitate privind dizabilitatea și dezagregarea datelor în funcție de starea de invaliditate pentru realizarea deplină a drepturilor persoanelor cu handicap.

Membrii Alianței Internaționale a persoanelor cu dizabilități participă activ la toate aspectele Conferinței și joacă un rol activ de coordonare în sprijinirea implicării mai largi a societății civile prin intermediul mecanismului de coordonare a societății civile.

Pe parcursul procesului de negociere și adoptarea a CRPD, persoanele cu dizabilități și organizațiile lor reprezentative au menținut sloganul: ,,Nimic despre noi, fără noi”. Acest lucru este precizat în Articolul 4.3 al Convenției, care prevede că:

,,În dezvoltarea şi implementarea legislaţiei şi a politicilor de implementare a prezentei Convenţii, ca şi în alte procese de luare a deciziilor referitoare la problemele privind persoanele cu dizabilităţi, Statele Părţi se vor consulta îndeaproape şi vor implica în mod activ persoanele cu dizabilităţi, inclusiv copiii cu dizabilităţi, prin organizaţiile care îi reprezintă.”

Există multe modalități prin care pot fi implicate persoanele cu dizabilități în Conferința Statelor Părți. Forumul CRPD al Societății Civile este organizat anual, înainte de Conferință. În acest an, Forumul va avea loc luni, 11 iunie, la sediul ONU din New York.

Cu un nivel foarte ridicat de participare din partea mai multor părți interesate, Conferința este o oportunitate de relaționare intensă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.