Ce înseamnă să nu poți ajunge la medic? Ce înseamnă să nu pleci din jurul casei pentru că nu ai transport public adaptat persoanelor cu handicap? Ce înseamnă să nu poți ajunge la o instituție publică? Ce înseamnă să nu poți urca într-un taxi pentru că nu are spațiu pentru scaunul rulant? Și, nu în ultimul rând, ce înseamnă să fii total imobilizat și să nu poți face transferul din scaunul rulant într-o mașină neadaptată cu rampă?

Răspunsul la toate aceste întrebări îl cunosc din experiență proprie persoanele cu dizabilități și familiile lor. Pentru a veni în sprijinul acestora, Asociația ”Ridică-te și umblă” a inițiat un proiect unic în România, “Centrul de mobilitate”.

„Centrul de mobilitate” al Asociației ”Ridică-te și umblă” este un proiect în cadrul căruia s-a creat un mijloc de asistare a nevoii de mobilitate, în regim de gratuitate, pentru persoanele cu dizabilități din capitală, unde trăiesc peste 67.000 de persoane cu probleme fizice.

Asociația United Way România și lanțul de magazine Profi au finanțat proiectul, care a vizat achiziționarea mașinii adaptate, retribuția șoferului și a dispecerului.

Elena Pătrașcu este dispecerul și însoțitorul persoanelor cu dizabilități, care preia solicitările, iar soțul ei, Sandu Uță, șoferul mașinii accesibilizate, dă destinații noi vieții în nevoile zilnice și presante ale celor în suferință.

“Este mai mult decât un taxi gratis, pentru că oferim un serviciu complet. Mașina accesibilizată, special destinată transportului persoanelor cu dizabilități aleargă la farmacii, spitale, asistență socială, poliție, gară, vizite, asociații. Sandu Uță, șoferul proiectului și Elena Pătrașcu însoțitoarea asociației noastre sunt încântați că pot ajuta gratuit pe cei care apelează la serviciile noastre, iar reacțiile celor care sunt asistați sunt de mulțumire și de mare bucurie”, explică George Uba, președintele Asociației “Ridică-te și umblă”.

„Parcă ni s-au dat picioarele înapoi!” spune un beneficiar, când este urcat în mașina adaptată cu tot cu scaunul rulant.

„Cu ajutorul acestei mașini mi-am rezolvat probleme ce nici într-un an nu le-aș fi rezolvat!” se aude o voce plină de mulțumire din grupul de beneficiari.

La celălalt capăt al telefonului sunt sute de voci care cer să iasă din casă pentru a ajunge acolo, unde singuri, fără un mijloc adaptat, nu pot ajunge.

„Proiectul, sponsorizat de lanțul de magazine Profi și-a terminat programul de finanțare și de asistare la 31 decembrie 2017. Această inițiativă unică în România a slujit pentru aproape 400 de persoane cu dizabilități.
Bucuria și mulțumirea celor care sunt ajutați de acest Centru de mobilitate a asociației ne determină să continuăm proiectul și în anul 2018, estimând la peste 1500 beneficiari asistați.

Nevoia a încă unei mașini adaptate, asigurarea combustibilului și ale altor cerințe , vor face posibile împlinirea multor vise privind deplasarea celor ce nu pot singuri să meargă în destinațiile lor, altădată de neatins”, a subliniat George Uba, președintele Asociației „Ridică-te și umblă”.

Echipa „Ridică-te și umblă” a decis să mergă mai departe, dar are nevoie și de ajutorul tău! Poți fi un membrul al echipei sprijinind acest important proiect care dă mobilitate unor oameni însetați de viață.

Tu poți face ca această mașină în care și-au pus speranța multe persoane cu dizabilități să meargă și în anul 2018.

Contul asociatiei:
Asociația ”Ridică-te și umblă ” –București, str. Mitropolit Dosoftei 22B
Sector 5
1.RON- RO91RNCB0073138072160001;
2.EUR- RO64RNCB0073138072160002;
3.USD- RO37RNCB0073138072160003.
CIF : 32373890
cod SWIFT – RNCBROBU
Banca : BCR sector 2 Bucuresti

Contact : George Uba – președinte Asociație:
0729789470 georgeuba@gmail.com; presedinte@ridicatesiumbla.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.