Medicamentele antiinflamatorii ar putea ajuta la reducerea riscului de infarct sau accident vascular cerebral, sugerează un studiu în care au fost testați 10.000 de pacienți.

Cercetătorii, care nu au făcut parte din acest studiu, declară că rezultatele reprezintă o etapă importantă – dovada unui concept biologic ce deschide ușa spre noi modalități de tratare și prevenire a bolilor cardiovasculare la persoanele cu risc crescut de infarct, în ciuda terapiilor standard.

,,Acest lucru este fantastic”, a spus dr. David J. Maron, directorul de cardiologie preventivă de la Universitatea Stanford. ,,Avem undă verde pentru investigarea deplină și dezvoltarea de noi terapii, care să fie eficiente din punctul de vedere al costurilor”.

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în lume. Acestea omoară în fiecare an mai multe persoane decât o fac celelalte boli la un loc. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anual sunt înregistrate 17 milioane de decese cauzate de bolile cardiovasculare.

În cadrul testelor clinice, medicamentul Canakinumab, comercializat sub marca Ilaris, s-a dovedit a fi cel mai eficace tratament pentru scăderea colesterolului. Studiul a raportat o scădere cu 15% a riscului de repetare a unui atac de cord în rândul pacienților. În ciuda rezultatelor pozitive, specialiștii pun sub semnul întrebării eficacitatea medicamentului, efectele secundare și costul. Cei care au beneficiat de acest medicament au arătat un risc crescut de infecții fatale, însă experții din cadrul British Heart Foundation au afirmat că ,,testele mult așteptate” ar putea salva vieți.

Pacienților cu risc ridicat de infarct le sunt administrate, în mod obișnuit, statine, care contribuie la scăderea colesterolului și subțierea sângelui. În cadrul studiului, 10.000 de pacienți, din 40 de țări, care au suferit anterior un infarct, au fost tratați cu acest medicament inflamator o dată la trei luni, fiind monitorizați pe parcursul a patru ani. Testele au arătat o reducere a riscului producerii unui nou infarct.

Spre deosebire de statine, Canakinumab nu are efect asupra colesterolului. În schimb, reduce inflamația – raspunsul sistemului imunitar la leziuni sau infecții – pe care cercetatorii au suspectat-o mult timp că joacă un rol cheie în boala cardiovasculară, precum și în cancer. Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă un infarct au niveluri normale ale colesterolului, iar cercetătorii consideră că, în unele dintre ele, inflamația poate contribui la bolile coronariene.

Rezultatele au fost prezentate la reuniunea Societății Europene de Cardiologie, care a avut loc la Barcelona, Spania.
Inițial, Canakinumab a fost dezvoltat de compania farmaceutică Novartis – care a finanțat studiul – pentru tratarea artritei reumatoidei.
Dr. Paul Ridker, din cadrul Harvard Medical School, a declarat că studiul reprezintă ,,un punct de reper al unei lungi călătorii”.
,,Pentru prima dată, am reușit să demonstrăm, că prin scăderea inflamației, independent de valorile colesterolului, putem reduce riscul cardiovascular”, a spus el.

,,Acest lucru are implicații profunde.”
,,În timpul vieții mele, am ajuns să cunosc trei perioade vaste ale cardiologiei preventive. În primul rând, am recunoscut importanța dietei, a exercițiilor fizice și a renunțării la fumat. În al doilea rând, am văzut valoarea extraordinară a medicamentelor care scad lipidele, cum ar fi statinele. Acum, noi deschidem ușa celei de-a treia perioade. Este foarte interesant”, a adăugat el.
Dr. Paul Ridker a mai ținut să precizeze că rezultatele au arătat, de asemenea, posibilitatea de a încetini evoluția anumitor tipuri de cancer, dar, în aces sens, sunt necesare cercetări suplimentare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.