Duminică, 15 martie, premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă cu privire la epidemia de coronavirus. În deschiderea acestei videoconferințe, el a ținut să precizeze că guvernul a funcționat cu toată capacitatea și a folosit toate instrumentele pe care le-a avut la dispoziție, în toată perioada de interimat, pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus și pentru a asigura buna guvernare a României.

,, Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numărul de cazuri diagnosticate este încă relativ mic – din informațiile pe care le am, este vorba de 139 de cetățeni români care sunt diagnosticați cu acest virus – este cea mai bună dovadă că toate măsurile pe care le-am luat au fost măsuri eficiente și care, chiar dacă au părut severe la momentul la care le-am luat și au fost criticate de multe ori, au produs rezultate cât se poate de bune… Suntem în deplină capacitate de exercițiu și vom folosi această capacitate de exercițiu pentru a continua măsurile care se impun, pentru a reduce cât mai mult posibilitatea infectării cetățenilor români cu COVID-19. Deja în Comitetul pentru Situații de Urgență au fost luate măsuri care sunt extrem de importante. După cum ați fost informați, din toate țările în care există un număr de peste 500 de cazuri se va institui obligația intrării în izolare la domiciliu a cetățenilor care vin din aceste state. De asemenea, pentru toți cei care vin din zone în care este instituită carantina se va lua în mod obligatoriu, odată cu intrarea în țară, măsura de intrare în carantină pentru toți cetățenii care vin din astfel de zone. De asemenea, am luat măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de acțiune a diferitelor instituții ale statului care sunt implicate în acest efort de reducere a posibilității de răspândire a virusului”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a subliniat faptul că, începând de acum, limitarea răspândirii virusului va depinde în mare parte de un comportament responsabil al fiecăruia dintre cetățenii români. Acesta le-a cerut cetățenilor români să respecte toate recomandările formulate de specialiști – de medicii epidemiologi, de reprezentanții Ministerului Sănătății, care sunt transmise prin intermediul unor informări și anunțuri de utilitate publică.

,,Este foarte important, pentru reducerea riscului de contaminare a altor cetățeni, ca orice cetățean român să respecte măsurile care se iau: măsura carantinei, măsura izolării la domiciliu. De asemenea, chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal în continuare, căutați să respectați recomandările formulate – care sunt foarte importante pentru dumneavoastră – privind evitarea infectării cu COVID-19 sau, pentru a elimina riscul de a-i infecta pe alții, în cazul în care sunteți purtător al virusului, măsuri care țin de menținerea unei relații sociale care să-i protejeze pe ceilalți: respectarea unei distanțe, evitarea unui salut foarte apropiat, strângerea de mână sau îmbrățișarea. Știm foarte clar că suntem un popor care este foarte cald, foarte afectuos și suntem obișnuiți cu efuziuni afective atunci când ne întâlnim prieteni, rude. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea, prietenia, de la distanță. Va trebui să respectăm toate celelalte indicații care sunt stabilite și transmise pe toate canalele de comunicare, astfel încât să existe un risc cât mai mic de contaminare”, a adăugat el.

Ludovic Orban a adus unele lămuri privind domeniul economic, evidențiind faptul că se impun o serie de măsuri necesare pentru angajatori, dar și pentru angajații nevoiți să intre în întrerupere temporară a activității pe perioada crizei.

,,Este clar că în domeniul transportului, atât rutier, cât și de marfă, în domeniul industriei ospitalității – hoteluri, restaurante, cafenele – în domeniul publicității, al organizării de evenimente, ca și în alte domenii, impactul epidemiei este foarte mare și guvernul este pregătit, în cursul săptămânii viitoare, printr-o consultare amplă a partenerilor sociali, atât a patronatelor, cât și a sindicatelor, să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor din domeniile afectate și pentru susținerea angajaților care lucrează la aceste companii și care riscă să aibă de suferit de pe urma reducerii drastice a activității. Solicit către toți angajații instituțiilor statului să fie pe deplin mobilizați, să susțină toate măsurile care sunt adoptate de guvern, iar către mediul privat să fie extrem de dispuși spre dialog, spre cooperare, spre adoptarea celor mai bune decizii, pentru că noi ne dorim, ca guvern, să adoptăm cele mai bune soluții care să permită mersul înainte al economiei”, a menționat el.

Premierul a ținut să clarifice unele aspecte cu privire la eventualele măsuri care ar urma să fie adoptate în cadrul stării de urgență. El a spus că se vor lua doar acele măsuri care sunt necesare, măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima linie a bătăliei: întărirea direcțiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul Ministerului de Interne, întărirea capacității spitalelor de a primi pacienți și de a furniza serviciile de sănătate.
De asemenea, o altă măsură care este posibil să fie luată, după o examinare atentă, este măsura de a limita creșterile prețurilor la medicamente şi la astfel de produse, care sunt foarte căutate în momentul de față, pentru a nu permite o speculă cu aceste produse și există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măști, cum sunt mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide și alte categorii de produse.

Întrucât în spaţiul public au circulat foarte multe informaţii care au indus panică în rândul populației, Ludovic Orban a menționat:

,,Cu siguranță nu vor fi tancuri pe străzi, așa cum am văzut la diferite posturi de televiziune, cu siguranță nu o să vedem armata pe străzi, cu siguranţă nu o să îi ţinem pe oameni izolaţi la domiciliu 21 de zile, cum am văzut în alte fake news-uri…. Aici nu există un risc de a fi folosită situația de urgență pentru a limita drepturi fundamentale. Vom fi extrem de precauți în orice limitare a unor astfel de drepturi”.

În ceea ce priveşte capacitatea de diagnosticare, premierul a precizat următoarele:

,, Pentru a putea crește capacitatea de diagnosticare este necesar să creștem numărul de aparate Real Time PCR, aparatele pe care se realizează aceste teste, să creștem numărul de kituri, de teste, numărul de kituri pentru realizarea acestor teste și, de asemenea, să creștem numărul de persoane care au expertiza, care au competența să facă aceste analize. În acest sens, suntem în curs de achiziție atât de Real Time PCR-uri, cât și de kituri necesare pentru realizarea analizelor. De asemenea, pentru instrumentele de recoltare a probelor, care sunt supuse analizelor și am luat măsuri de utilizare a unor astfel de aparate, de instrumente, de analizare și din alte domenii decât din domeniile respective. Vă dau un exemplu: la ANSVSA există 23 de astfel de aparate, din care cel mai probabil o să putem folosi o parte dintre ele. De asemenea, așteptăm la începutul săptămânii viitoare achiziționarea câtorva zeci, cel puțin 20 de aparate noi, cu câte 1.000 de kituri pentru analize în fiecare. Sigur că această capacitate de diagnosticare este foarte importantă, pentru că ne permite să punem cât mai multe diagnostic.”

De asemenea, Ludovic Orban a făcut unele precizări cu privire la impunerea unei rectificări bugetare.

,,Printre măsurile pe care le-am inclus în cadrul decretării situației de urgență, am introdus și posibilitatea rectificării bugetare înainte de termenul care era permis prin intermediul legislației anterioare. Cu siguranță, vom avea nevoie de o rectificare bugetară și vom face această rectificare bugetară imediat ce vom avea o imagine clară asupra nevoilor reale crescute în domeniul sănătății publice, în domeniul asigurării ordinii publice, în domeniul finanțării spitalelor. O altă măsură, de exemplu, care este inclusă – pentru că știu că există o întreagă temere la nivelul spitalelor; se știe că a scăzut numărul de internări pentru alte cazuri și va scădea numărul de internări pentru alte cazuri și finanțarea spitalelor pe contractual – cadru care este încă în vigoare, este realizat în funcție de numărul de internări, numărul de cazuri tratate – aici am solicitat includerea unei măsuri în cadrul măsurilor aferente în situație de urgență, și anume, asigurarea unui buget către spitale la nivelul probabil fie al lunii decembrie a anului trecut, fie al lunii ianuarie, anul în curs, fără să mai condiționăm de numărul de internări, de tratamente care sunt făcute pentru diferite categorii de cetățeni care au nevoie de servicii sanitare, pentru că, în mod clar, ne așteptăm la o creștere a numărului de persoane care sunt diagnosticate pozitiv și care vor necesita tratamente în spitale. Asta va reduce, practic, posibilitățile de a interna pentru alte boli sau pentru alte categorii de tratamente și, ca atare, vrem să asigurăm finanțare suficientă pentru spitale. De asemenea, am gândit ca măsuri economice măsura de plată a concediilor medicale; este o măsură de sprijin a angajatorilor, de plată a concediilor medicale care nu au fost decontate încă de Casa Națională de Sănătate și aici, în mod clar, vom avea nevoie de o creștere a bugetului Casei Naționale de Sănătate pentru a face față unei cereri suplimentare de plată. Va trebui, printre măsurile pe care le luăm, să asigurăm rambursarea cât mai rapidă a TVA şi aici va trebui să pregătim resursele financiare, de asemenea, și pentru o serie de alte măsuri. Deci, va fi şi rectificare bugetară”, a declarat el.

În ceea ce priveşte cozile de la magazine, premierul i-a asigurat pe cetățeni că nu există riscul de apariție a unei penurii, a unei lipse de anumite categorii de produse alimentare sau alte categorii de produse și nu trebuie să se aprovizioneze peste necesitățile normale. Totuși, acesta a afirmat că există o penurie de anumite produse de protecţie, cum sunt măști, mănuşi şi alte categorii de echipamente de protecţie, nu doar în România și se încercă să se găsească toate soluțiile pentru a găsi furnizori, astfel încât să se asigure aceste produse, dar prioritatea este să se asigure livrarea lor către zona sanitară, către angajații direcţiilor de sănătate publică, către spitale, către medicii de familie, către medicii din policlinici etc.

Referitor la românii care vor să se întoarcă în țară, din Italia sau Spania, Ludovic Orban a subliniat că nu se vor închide granițele, pentru că acest lucru ar însemna încălcarea dreptul cetățenilor români de a se întoarce acasă, pe de o parte, iar pe de altă parte, deoarece facem parte din UE, suntem obligați să respectăm tratatul Uniunii Europene. În funcție de țara sau zona din care vin, odată cu venirea în țară, vor fi supuși acestei restricții.

Premierul a făcut un apel la calm, la responsabilitate, la un comportament civic, la respectarea legalității, a măsurilor stabilite de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, măsuri stabilite de Guvern, măsuri stabilite de Ministerul de Interne, care nu au alt scop decât să ferească cetățenii de riscul contaminării cu acest virus și să combată efectele negative care pot apărea în economie din cauza acestei epidemii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.