Comisia Europeană adună informații despre cum s-a schimbat în ultimii 10 ani viaţa persoanelor cu dizabilități și ce trebuie făcut pentru a atinge egalitatea deplină.

Sondajul, disponibil în 23 de limbi, va oferi feedback cu privire la punerea în aplicare a strategiei actuale pentru dizabilități, care se desfășoară până în 2020: ce este rău, ce este bun și ce ar fi trebuit să se facă. De asemenea, va ajuta la dezvoltarea strategiei UE pentru următorii 10 ani (2020-2030). Sondajul este deschis până la 23 octombrie și poate fi completat de orice cetățean și organizație UE.

Feedback-ul dvs reprezintă o sursă valoroasă de informaţii pentru Uniunea Europeana cu privire la modul de promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în societate este o chestiune de interes general, motiv pentru care toți cetățenii și toate organizațiile sunt invitate să contribuie la această consultare. Comisia speră să primească contribuții relevante în special de la:

– persoanele cu dizabilităţi și familiile acestora;

– organizații care reprezintă persoanele cu dizabilităţi;

– funcționari ai administrațiilor publice de la nivelul UE, precum și de la nivel național și local, implicați în politica socială și/sau responsabili cu gestionarea și punerea în aplicare a fondurilor europene (în special Fondul social european – FSE și Fondul european de dezvoltare regională (FEDR);

– lucrători sociali;

– organizații și ONG-uri active în domeniul dizabilităţii;

– societăți și întreprinderi active în furnizarea de servicii pentru persoanele cu dizabilităţisau care desfășoară activități în domeniul tehnologiilor de asistență.

De ce se organizează această consultare

Comisia dorește să afle opinia cetățenilor și a părților interesate cu privire la activitățile desfășurate de UE începând cu 2010 pentru punerea în aplicare, la nivelul UE, a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţiși pentru o mai bună incluziune a persoanelor cu dizabilităţiîn societate. Aceste activități au fost desfășurate prin intermediul unei serii ample de inițiative care fac parte din Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap. Informațiile colectate vor fi utilizate pentru evaluarea realizărilor din perioada 2010-2020. De asemenea, informațiile vor ajuta Comisia să tragă învățăminte cu privire la modalitățile de îmbunătățire a politicii privind persoanele cu handicap în viitor, făcând-o mai eficientă și mai orientată.

Despre chestionar

Puteți participa la această consultare publică completând chestionarul on-line. Puteţi completa chestionarul accesând acest link.

2 Comments

 1. ovesea nicolai

  la Ministeru Muncii deciziile sant -au fost -luate impotriva persoanelor cu handicap de habarnisti si impostori de tipul-Paslaru cu criterii aberante de incadrare in grad de handicap in care prevaleaza adaptarea la mediu social si nu gravitate abolii si nici diagnosticul mrdical,sau de tip- Olguta Vasilescu ce propusese 15 ani minim de stagiu pentru pensia de invaliditate chiar si in cazul bolilor incurabile dobandite in copilarie fie ele maladii fizice sau psihice iar VPR in legea pensiilor dezavantajeaza persoanele cu handicap grav sau accentuat fiind stabilit pe baza unui stagiu unic de 25 de ani de cotizare desi stagiile legale ale celor cu handicap grav sant de11,8 ani si de20de ani la handicap accentuat,- soferul ministru dl Budai nu a inteles sau se prefacea ca nu intelege ca Buget Zero= abandonul dizabililor la cheremul primarilor- majoritatea ONGurilor ce pretind ca ne reprezinta tac chitic sau o tin langa cu poezele,cantecele si parad amodei pentru handicapati-timp in care scoli,licee, locuride munca ioc sau putine si prost platite= indemnizatii modice si pensii mizere !!!

 2. Frincu Cornelia

  Buna ziua!
  Sunt fiica unei persoane cu handicap (mama).
  In anul 2018 mama a auferit un AVC in urma aruia a ramas cu probleme fizice,psihicesi mentale(dementa).
  Pentru ajutorul mamei i s-a scris in certificatul de handicap: familia. Starea mamei nu s-a inbunatatit nici dupa recuperarea din spital (aici sunt multe de criticat).Am cerut sa i se revizuiasca starea cerand insotitor caci ea era dependenta de o alta peroana pentru a putea trai. I s-a schimbat incadrarea din accentuat in grav dar , din nou, fara insotitor.
  Am recurs la avocat pentru a obtine drepturile noastre. Inca sunt in desfasurarea procesului. Se pare ca vom obtine insotitor dupa certificatul medico-legal dar nu vor sa acorde decat din momentul emiterii certificatului spunand ca starea mamei s-a deteriorat in timp . Eu sin 2018-februarie am demisionat ca sa am grija de mama si traiesc cu 0 ( zero) lei pe luna fara sa-mi permit un medic sau sa-mi platesc socialele. Asta se intampla in Brasov, oras mertopolitan, Romania.
  Voua, ce cititi, va urez o zi buna!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.