Fiecare individ are dreptul la independență, la afirmare, la egalitate de șanse și fiecare individ, în parte, poate contribui la acordarea acestor drepturi semenilor săi. Societatea în care trăim poartă trăsăturile membrilor săi. Așadar, să fim ceea ce dorim să trăim! Să oferim ceea ce dorim să primim!

În continuarea procesului de diseminare a informației corecte și a exemplelor de bună practică, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), alături de Facultatea de Psihologie și Știițele Educației a Universității Spiru Haret și Consiliul Național al Dizabilității din România a organizat Conferința Națională „Independență! Reușesc!”, eveniment aflat sub umbrela campaniei Omul din Spatele Autismului. Specialiști autohtoni și de peste hotare au dezbătut rolul familiei în dezvoltarea autonomiei personale și în creșterea gradului de independență al persoanei cu Tulburări din Spectrul Autismului, într-o societate rezilientă.

Evenimentul a fost structurat pe două zile. Pentru vineri, 8 iunie 2018, organizatorii au pregătit prelegeri în plen în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” (Calea Victoriei, nr. 88, București), concert de pian, lansări de carte și expoziție de produse efectuate în ateliere de către persoane cu Tulburări din Spectrul Autismului.

Astfel, doamna Georgeta Crișu, Președintele ANCAAR, domnul Profesor Universitar Petru Lisievici, reprezentant al Facultății de Psihologie și Știițele Educației din cadrul Universității Spiru Haret și doamna Daniela Tontsch, Președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România au deschis evenimentul. Alături de organizatori, au luat cuvântul doamna Luminița Gheorghiu, reprezentant al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, domnul Gheorghe Aștileanu din partea Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției privind Drepturile Persoanlor cu Dizabilități și doamna deputat Gabriela Podașcă.

În cursul dimineții, domnul doctor Cristian Luhovschi a adus în fața audienței aspecte neuroimagistice în Tulburarea de Spectru Autist. Prezentarea a adus informații noi celor interesați și a oferit clarificări importante.

Ca urmare a experienței valoroase dobândite în domeniul TSA, ANCAAR a anuțat lansarea Proiectului ABIL, proiect ce vine în continuarea Proiectului RESPIRO, demarat încă din 2015. Domnul Anders Madsen, în calitate de reprezentant al Velux Foundation, finanțator al Proiectului ABIL, a expus în fața auditorului aprecierea fundației pentru munca depusă și rezultatele obținute în proiectele demarate anterior. Acesta și-a exprimat admirația pentru profesionalismul Echipei ANCAAR și pentru impactul pozitiv pe care îl are activitatea asociației în cadrul social românesc.

Pentru prima dată într-un astfel de eveniment, a fost pregătit un moment al aparținătorilor persoanelor cu autism. Aceștia au expus aspecte funcționale ale vieții familiei persoanelor cu TSA și au supus spre dezbatere tehnici de adaptare a traiului zilnic. Prezentarea grupului de părinți a fost foarte apreciată de auditoriu și a oferit informații valoroase câștigate în ani de interacțiune cu o persoană din spectru.

Doamna Doctor Rodica Augusta Urziceanu a adus în atenția participanților diferite reflecții asupra importanței afecțiunilor somatice în generarea comportamentelor problemă la persoanele cu autism. Aceasta a subliniat nevoia absolută a existențelor evaluărilor medicale generale periodice în graficul de monitorizare al persoanei cu autism.

Venit din Franța, pentru acest eveniment, Psihologul Dominique Plassat a prezentat metode de detectare a nivelului de inteligență al unei persoane cu TSA nonverbală, fără folosirea testelor psihologice, precum și informații privind introducerea limbajului semnelor la persoanele fără limbaj din spectru, ca mijloc de comunicare.

În continuarea conferinței, doamna Doctor Ilinca Mihăilescu a susținut în fața auditorului „Considerații clinice privind evoluția Tulburării de Spectru Autist la vârsta adultă“. Ea a subliniat impactul comorbidităților în diagnosticul individului.

Echipa ANCAAR a lansat lucrarea “Independență! Mă pregătesc -Ghidul abordării terapeutice la persoana cu TSA”-Partea II, semnată Georgeta Crișu și Andreea Ognean.

Surpriza zilei a fost lansarea volumului de povești sociale “Din viața Nataliei -Povești Sociale”, lucrare ce reunește viziunea autorilor Georgeta Crișu și Andreea Ognean, cu a artistului grafic Andrei Neagu, sub îndrumarea Ruxandrei Moșescu, terapeut prin artă.

În închiderea serii, Victor Zincă a încântat auditoriul cu acorduri de pian, într-un recital de excepție.

La sediul ANCAAR din București, ziua de sâmbătă, 9 iunie a fost rezervată workshop-urilor destinate acelora ce au dorit să aprofundeze tematica propusă de conferință. Doamna Lect. Univ. Dr. Loredana Bănică a organizat workshop-ul “Familia-legături sau lanțuri”, doamna Psih. Corina Pîrșean a condus workshop-ul “Identitate vs identificare” iar Echipa ANCAAR a tratat “Familia și independența persoanei cu TSA “ prin mesaje în tablouri.

ANCAAR a reunit la acest eveniment specialiști din domeniu (medici, psihologi, asistenți sociali, pedagogi), studenți, masteranzi, aparținători ai persoanelor cu Tulburare de Spectru Autist precum și membri ai societății interesați de problematica autismului în România și subliniază importanța integrării reale a persoanlor cu autism în societate.

Mai mult despre activitatea asociației, pe pagina de Facebook Ateliere ANCAAR și pe site-ul nostru www.autismancaar.ro.

ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ PENTRU COPII ŞI ADULŢI CU AUTISM DIN ROMÂNIA- ANCAAR

Intrarea Precupeţii Vechi, numărul 9, sector 2, Bucureşti

www.autismancaar.ro; office@autismancaar.ro; tel: 0773360741; 0773360744

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.