Cu mai puțin de o lună până la alegerile europene, cea de-a șasea ediție a Zilei Europene pentru Viață Independentă, din 5 mai, a făcut un apel la persoanele cu dizabilități să iasă la vot și, în același timp, a evidențiat obstacolele din calea participării politice. Barierele pot fi secții de vot inaccesibile, dar și o privare totală a dreptului de vot.

Pentru a trăi în mod independent, persoanele cu dizabilități trebuie să dispună de toate mijloacele necesare pentru a putea lua propriile alegeri și decizii și pentru a avea controlul asupra vieții lor. Următoarele alegeri oferă ocazia de a le arăta candidaților că este important să promoveze implementarea deplină a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD) și să spijine dreptul la viață independentă pentru toți cetățenii UE.

ENIL a publicat un Manifest cu 4 principii-cheie în vederea realizării unei vieți independente în Europa:

Asigurarea libertății de mișcare pentru toți. Este inacceptabil ca persoanele cu dizabilități să nu poată alege unde vor locui, studia sau călători în cadrul UE. Dreptul la libera mișcare ar trebui să fie susținut de un cadru social european puternic, care să permită accesul tuturor la drepturile UE.

Eliminarea îngrijirii de tip instituțional. Copiii și adulții cu dizabilități sunt încă izolați în instituții mari și mici din întreaga Europă. Viața independentă în comunitate este un drept pentru toate persoanele cu handicap, prevăzut la articolul 19 din CRPD, și explicat în continuare în Comentariul general 5.

• Implicarea cetățenilor în ceea ce privește îmbunătățirea transparenței și eficienței fondurilor UE. Persoanele cu dizabilități sunt în mare parte excluse de la luarea deciziilor privind utilizarea fondurilor UE, chiar și atunci când sunt cheltuite pe proiecte menite să le îmbunătățească viața. Acest proces ar trebui să se bazeze pe coproducție, cu implicarea deplină a persoanelor cu handicap.
Asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Viața independentă înseamnă mai mult decât să poți să te ridici din pat. A trăi în mod independent înseamnă să ai acces la educație, la ocuparea forței de muncă, la transportul public, la locuințe, la cultură, la sport, precum și la alte domenii. Este necesară coordonarea la toate nivelurile de guvernare pentru a se asigura că persoanele cu handicap pot participa în societate ca cetățeni activi.

Persoanele cu dizabilități și susținătorii lor din întreaga Europă au marcat a șasea ediție a Zilei Europene pentru Viață Independentă cu o varietate de acțiuni, inclusiv conferințe, proteste, publicații și videoclipuri. Folosind hashtag # ILDAY19, ei au trimis mesaje politicienilor cu privire la ceea ce votează.

Având atât de multe bariere în calea incluziunii și participării depline a persoanelor cu dizabilități, aceste alegeri reprezintă o șansă de a-i alege pe aceia care vor susține cu adevărat dreptul la viață independente, precum și alte drepturi ale CRPD în țările lor și la nivelul UE

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.