Premierul Ludovic Orban a susținut joi, de la ora 10.00, declarații de presă în format videoconferință, după ședința de guvern care a durat până la ora 3 noaptea și în care au fost adoptate mai multe măsuri în contextul situației epidemiologice, determinată de răspândirea COVID-19.
Premierul a anunțat că se suplimentează bugetele Ministerului Sănătății și MAI, în vederea susținerii și aplicării măsurilor de carantină.

,,Am adoptat o hotărâre de guvern prin care am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu o sumă de 42 de milioane, pentru susținerea centrelor de carantină, prin intermediul direcțiilor de sănătate publică. De asemenea, am reglementat norme metodologice privind funcționarea și decontarea cheltuielilor pentru aceste centre de carantină. De asemenea, în cadrul ședinței de ieri și de astăzi am luat decizia de a suplimenta bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu o sumă de 100 de milioane, pentru a putea susține activitatea ministerului și achizițiile necesare pentru Politie, Politia de Frontiera, DSU si Jandarmerie. Am asigurat capital de lucru pentru UNIFARM, companie de stat, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare spitalelor, DSP-urilor, structurilor”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul Ludovic a precizat că s-au luat cele mai importante măsuri, care sunt absolute necesare, pentru a susține angajații și angajatorii afectați de epidemia de coronavirus, cum ar fi:

• Prin OUG, majorarea plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, în primă fază cu 5 miliarde de lei, iar dacă e necesar se va suplimenta cu încă 5 miliarde.

• Garantarea creditelor pentru investiții și capital de lucru. Dobânda este subvenționată 100%, garanția funcționează pentru 90% din credite, în cazul celor de până într-un million.

• Asigurarea rambursării TVA până în limita de 9 miliarde de lei, pentru a asigura fluxuri de capital.

• La rectificarea bugetară, se va asigura creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.

• Asigurarea plății șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Foarte multe companii sunt afectate direct și nu au veniturile necesare pentru a asigura plata angajaților și există riscul ca ei sa fie trimiși în șomaj, dați afară. Decizia e de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

,,Practic, avem două categorii de angajatori: Prima e cea care a fost afectată direct de măsuri restrictive, dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole), prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive, e clar că nu își pot plăti angajații. Ca atare, angajații lor vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic. A doua categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu îi pot permite să-și plătească, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.”, a menționat premierul Ludovic Orban.

Premierul a subliniat că a luat decizia de modificare a Codului Penal referitoare la infracțiunile petrecute în contextul epidemiei. Se vor majora pedepsele pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Dacă un cetățean revine în țară și nu spune adevarul despre localitatea de unde vine, infracțiunea va fi pedepsită cu inchisoarea. S-a hotărât majorararea pedepselor pentru zadarnicirea combaterii epidemiei. Cine nu respectă carantina și măsurile dispuse de autorități va avea dosar penal.

,,Datoria primordiala a Guvernului este să apere sănătatea cetațenilor. Vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu le respectă. E introdusă o nouă infracțiune: Omisiunea de a da date. Daca cineva nu dă informații complete privitor la cei cu care a intrat în contact, se poate constitui dosar penal. Cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea și deciziile. Din acest motiv, am decis să înasprim pedepsele pentru a-i sancționa pe cei care nu le respectă”, a spus premierul.

Ludovic Orban a mai precizat că au fost adoptate și alte decizii, pentru ca economia să funcționeze, mai ales în punctele-cheie: energie, zona medicală, comercială. E important ca toate instituțiile să funcționeze la capacitate maximă, pentru furnizarea tuturor serviciilor și utilităților necesare. S-au luat măsuri graduale, în funcție de evoluții.

,,Am cerut miniștrilor Sănătății, de Interne, o mobilizare și mai bună… Am crescut și vom crește numărul de epidemiologi implicați în anchetele epidemiologice. De viteza acestor anchete depinde reducerea răspândirii virusului în comunitate. Am cerut MAI, mai ales după preluarea Poliției Locale, să ia măsuri energice pentru repsectarea carantinei și izolării la domiciliu, inclusiv cu echipe mobile care să verifice la fața locului, cu primăriile. Să ia inclusiv măsuri drastice de sancționare, prin amenzi sau dosare penale. Pregătirea spitalelor e un alt obiectiv major, pentru a avea capacitatea, dacă va crește numărul de persoane infectate. Pregătim treptat spitalele. A trebuit să ne descurcăm, să facem față și să compensăm stocurile care trebuiau să existe. Avem acum contracte semnate, deja au început să vină diferite categorii de produse. Încet-încet vom prelua în fabricație, în România, aceste produse care sunt extrem de căutate la nivel global. Folosim penuria care a existat pentru a dezvolta capacități de producție în România”, a afirmat Ludovic Orban.

În încheierea videoconferinței, Ludovic Orban le-a cerut românilor să își păstreze calmul și să se informeze din surse oficiale.

,,Vă îndemn din nou la calm, la responsabilitate, la o atitudine rațională. Vă cer să vă informați doar din informațiile transmise oficial de autorități. Războiul informațional, abundența de fake news creează o stare de spirit nepotrivită. Există canale de informare care nu au alt scop decât să inducă panică. Vom lua măsuri când vom identifica astfel de surse de fake news, care au ca scop să dezinformeze cetățenii. Guvenul e într-o colaborare constantă cu președintele. Vă doresc sănătate, respectați toate recomandările, urmăriți informațiile oficiale ale autorităților”, a declarat premierul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.