Cea de-a douăsprezecea sesiune a Conferinței Statelor Părți (COSP) la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizibilități a avut loc la sediul ONU, în perioada 10-13 iunie 2019. Tema a fost ,, Asigurarea incluziunii persoanelor cu dizabilități într-o lume în schimbare, prin punerea în aplicare a CRPD”.

În deschiderea conferinței, Yannis Vardakastanis, președintele EDF, a scos în evidență rolul egalității de șanse și importanța incluziunii.

,,Recunoașterea egală în fața legii trebuie să devină realitate. Dacă democrația nu este pentru toți, incluziunea nu poate fi realizată!”, a declarat el.

 Yannis Vardakastanis a vorbit în cadrul Forumului societății civile, care urmărește să amplifice vocea și să faciliteze participarea adecvată și activă a persoanelor cu dizabilități.

,,(…) în acei ani de negocieri, ne-am imaginat că CRPD are puterea de a schimba societatea. Ea schimbă viața persoanelor cu dizabilități, însă acum trebuie să analizăm modul în care statele o pun în aplicare” a afirmat acesta.

Coordonatorul EDF în materie de politică, Alejandro Moledo, a prezentat evenimentul secundar ,,Accesibilitatea TIC: cheia societății digitale inclusive”. El a vorbit despre rolul vital pe care-l joacă TIC în ceea ce privește împuternicirea tuturor oamenilor și despre faptul că acesta reprezintă un factor implicat în incluziunea socială. În plus, TIC are capacitatea de a schimba radical viața oamenilor, de exemplu, prin facilitarea accesului la informații, servicii de bază, asistență medicală și educație, dar, din nefericire, aceste tehnologii nu sunt întotdeauna accesibile sau disponibile tuturor.

,,Legislația este esențială – avem nevoie de definiții, cerințe și standarde privind accesibilitatea, interoperabilitatea cu tehnologiile de asistență, mecanisme de aplicare și remediere și programe de formare pentru profesioniștii în domeniul TIC și creatorii de conținut”, a spus Alejandro Moledo.

Alejandro Moledo a explicat nevoia de a consulta persoanele cu dizabilități în dezvoltarea tehnologiilor inteligenței artificiale și a realității virtuale pentru a maximiza accesibilitatea și potențialul ca tehnologie asistivă în cadrul panelului ,,Inteligența artificială și potențialul de a spori incluziunea, participarea și independența persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, el a prezentat raportul EDF recent publicat ,,O perspectivă a dizabilității asupra inteligenței artificiale, a proceselor decizionale automate și a tehnologiilor emergente”.

În a doua zi a Conferinței, Pat Clarke, vicepreședintele EDF, a explicat că informațiile accesibile ,,reprezintă o condiție indispensabilă pentru participarea politică a persoanelor cu handicap”. Yannis Vardakastanis a prezentat campania EDF pentru alegerile din UE, concentrându-se pe promovarea cerințelor politice privind mișcarea europeană a persoanelor cu dizabilități și pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la necesitatea alegerilor accesibile și a dreptului la vot al tuturor persoanelor cu handicap. În plus, președintele EDF a explicat, de asemenea, experiența Intergrupului pentru persoanele cu dizabilități din cadrul Parlamentului European și modul în care EDF și membrii săi au colaborat cu aceștia pentru a se asigura că CRPD-ul ONU este încorporat în activitatea Parlamentului European.

Pat Clark le-a reamintit participanților că, 50% dintre persoanele cu dizabilități sunt în vârstă de peste 65 de ani, majoritatea fiind femei. Vârsta are un impact negativ asupra evaluării handicapului și alocării pensiilor de invaliditate. Privarea de capacitatea juridică, tratamentul forțat, instituționalizarea … UNCRPD se aplică indiferent de vârstă!

John Dolan, membru al consiliului de administrație al EDF, și-a împărtășit punctul de vedere cu privire la Cardul UE pentru persoanele cu handicap, referindu-se la acesta ca la un bun tangibil pe care UE îl poate realiza pentru persoanele cu handicap, ce trebuie extins la toate statele membre și în domeniul său de aplicare.

Sărbătorirea a 20 de ani de la înființarea Alianței Internaționale pentru Persoane cu Dizabilități a reunit membrii consiliului trecut și actual, pledând pentru recunoașterea progreselor înregistrate până în prezent în promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Acest eveniment a fost urmat de o ceremonie de recunoaștere a contribuțiilor și a eforturilor depuse de liderii mișcării persoanelor cu dizabilități la nivel mondial în stabilirea unei puternice Alianțe Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, așa cum o cunoaștem astăzi.

Pat Clarke a subliniat importanța construirii unei colaborări pe termen lung cu jurnaliștii în cadrul evenimentului secundar ,,Promovarea și vizibilitatea persoanelor cu dizabilități în mass-media: experiență și inovare”. Alți participanți au discutat despre polaritatea reprezentării persoanelor cu dizabilități și despre modul în care mesajele super-umane despre persoanele cu dizabilități pot fi dăunătoare, fiind necesară reprezentarea poveștilor reale.

Conferința s-a încheiat cu panelul ,,A face ca incluziunea să fie o realitate!”, cu intervenția lui Catherine Naughton, directorul EDF. Acest eveniment s-a axat pe abordările dezvoltării incluzive, punând accentul pe împuternicirea organizațiilor persoanelor cu dizabilități.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.