Suntem martori la noi și noi descoperiri tehnologice legate de inteligența artificială, asistenți virtuali, realitate augmentată, robotică, medii inteligente. Tehnologiile emergente și-au pus treptat amprenta asupra vieții noastre. Aceste tehnologii pot schimba modul în care oamenii lucrează, călătoresc, comunică și interacționează atât acasă, cât și în cadrul comunității lor.

Relațiile dintre oameni și organizații pot avea loc online și majoritatea dintre noi se pot conecta mai ușor la rețele și oportunități. Cu ajutorul noii tehnologii putem folosi, de exemplu, comenzi vocale pentru a activa o lumină sau a apela un prieten, pentru a lua parte de la distanță la o întâlnire sau pentru a rămâne în contact cu alți oameni pe rețelele de socializare.

Am intrat într-o nouă eră în care computerele au capacitatea de a învăța, iar inteligența artificială este prezentă în produsele pe care le folosim zilnic. Tehnologiile emergente oferă oportunități pentru sporirea confortului, o gamă vastă de alegeri și o mai mare independență a persoanelor cu dizabilități.

În ultimii 10 ani, tehnologia a permis persoanelor cu dizabilități să depășească o serie de bariere în ceea ce privește accesul la sănătate, transport, muncă, educație, petrecere a timpului liber și cultură, participare, precum și multe alte domenii ale vieții, creând noi perspective. Pentru mulți, a crescut independența în moduri pe care nu ni le-am fi putut imagina cu doar un deceniu în urmă. Tehnologia trebuie să fie accesibilă personelor cu dizabilități, pentru a face o diferență în viața acestora.

Anul trecut EDF, împreună cu experții în materie de accesibilitate și tehnologie, au analizat impactul acestor tehnologii emergente asupra vieții persoanelor cu dizabilități. Prin urmare, a fost lansat raportul ,,Plug and pray – Perspectiva persoanelor cu dizabilități asupra inteligenței artificiale, proceselor decizionale automatizate și tehnologiilor emergente”.

Acest raport a evidențiat modul în care tehnologiile emergente ar putea oferi oportunități unice de sporire a independenței, participării și incluziunii persoanelor cu dizabilități. Totuși, acest rol pozitiv nu este garantat. Persoanele cu handicap se confruntă adesea cu bariere sociale în urma schimbărilor tehnologice semnificative, când se poate pierde oportunitatea de incluziune, ceea ce duce la o mai mare marginalizare și excluziune socială. Este esențial să nu se mai întâmple acest lucru și, prin urmare, persoanele cu dizabilități trebuie să fie consultate și implicate activ în dezbaterea despre tehnologiile emergente și în toate etapele procesului de dezvoltare. Acest lucru va asigura faptul că barierele și provocările pot fi prevăzute și abordate în timp util.

Se așteaptă ca raportul să fie un punct de plecare pentru discuții progresive și productive despre un viitor care ar trebui să fie accesibil și incluziv.

,,Trebuie să ne extindem mintea, să ne gândim cum vom folosi schimbarea, cum vom folosi inovarea, cum vom folosi progresele tehnologice și de conectivitate în beneficiul omenirii, nu în detrimentul ei”, a declarat Peter Thompson, președintele celei de-a 71-a Adunări Generale a ONU.

Câteva concluzii ale raportului includ:

• Echipele care lucrează la noile tehnologii nu sunt destul de diverse. Industria trebuie să se asigure că echipele lor reflectă diversitatea populației generale;

• Accesibilitatea și principiile Designului Universal ar trebui să facă parte din programele de învățământ atunci când se predă designul, științele computerelor, experiența utilizatorului și alte subiecte conexe.

• Organizațiile persoanelor cu dizabilități și organizațiile care lucrează în domeniul drepturilor digitale trebuie să colaboreze mai strâns.

Puteți citi acest raport aici http://www.edf-feph.org/sites/default/files/edf-emerging-tech-report-accessible_0.pdf

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.