În 2014, Rețeaua Europeană pentru Viață Independentă (ENIL) a sărbătorit 25 de ani de existență. Pentru a celebra acest eveniment și rețeaua în creștere, ENIL a decis să declare 5 mai drept ,,Ziua Europeană pentru Viață Independentă”. Această zi reprezintă asumarea unei noi abordări în domeniul dizabilității, axată pe construirea unei vieţi independente, prin activități incluzive. Scopul său este de a reuni persoanele cu dizabilități și susținătorii acestora din întreaga Europă și de a crește gradul de conștientizare cu privire la o viață independentă.

Rețeaua Europeană pentru Viață Independentă este o asociere de organizații de persoane cu dizabilități, cu membri din întreaga Europă. Aceasta promovează egalitatea de șanse pentru persoanele cu handicap și luptă împotriva discriminării în Europa. Misiunea ENIL este de a promova valorile, principiile și practicile unei vieți independente în rândul persoanelor cu dizabilități, și anume un mediu fără bariere, furnizarea de asistență personală și asistență tehnică adecvată, care să facă posibilă cetățenia deplină a persoanelor cu handicap.

ENIL are o tradiție îndelungată în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare a drepturilor persoanelor cu handicap, la nivel european. Campania de lobby a ENIL, la fiecare doi ani, intitulată ,,Freedom Drive”, oferă participanților posibilitatea de a dezbate problemele la nivel european. Următorul ,,Freedom Drive” va fi în prima săptămână din octombrie 2019 și va oferi o mare oportunitate de a vorbi cu membrii noi-aleși ai Parlamentului European despre drepturile persoanelor cu dizabilități. Vocea oricărei persoane cu handicap din Europa trebuie să fie auzită și luată în considerare.

În perioada premergătoare alegerilor europene din 2019, membrii ENIL din întreaga Europă și-au unit forțele pentru a promova o Europă favorabilă incluziunii, care merită să fie votată. Prin urmare, ENIL a publicat un Manifest care evidențiază domenii esențiale în care Uniunea Europeană poate îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități.

Ziua Europeană pentru Viață Independentă va marca punctul de plecare al campaniei electorale ENIL. Ziua Europeană pentru Viață Independentă din 2019 va fi centrată în jurul alegerilor europene.

Acestea sunt câteva dintre acțiunile planificate:

• Participanții vor trebui să spună ce vor vota în timpul alegerilor europene din mai, precum și să trimită fotografia lor cu semnul ,,De data asta votez pentru …”. Toate fotografiile primite vor fi postate pe rețelele sociale ale ENIL.

• ENIL va sprijini campania UE ,, De data asta votez pentru …”, prin colectarea de fotografii de la membrii ENIL care dețin semnul „De data asta votez pentru …”.

• Luni, 6 mai, ENIL va înființa un stand de informare în fața Parlamentului European de la Bruxelles pentru a informa deputații europeni despre Ziua Europeană pentru Viață Independentă și, de asemenea, pentru a-și lua angajamentul de a vota pentru drepturile persoanelor cu handicap.

Candidații trebuie să fie conștienți de viața independentă și de problemele care afectează persoanele cu dizabilități. De asemenea, alegătorii trebuie să fie conștienți de importanța faptului de a vota. În acest fel, persoanele cu dizabilități și viața independentă vor deveni un subiect în aceste alegeri și vor afla ce intenționează candidații din statele membre să facă pentru a îmbunătăți includerea persoanelor cu handicap în societate. Pentru a realiza acest lucru, a fost creat Manifestul ENIL 2019, care subliniază ce demersuri sunt necesare pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități din UE.

ENIL dorește o Uniune Europeană care:

• Să se asigure că toate fondurile europene sunt investite în incluziune, nu în segregare (cu interdicția de a investi în instituțiile de îngrijire rezidențială și instituțională);

• Să se asigure că toți europenii se pot mișca liber în cadrul UE. Aceasta include garantarea faptului că transportul public este pe deplin accesibil, fără a fi nevoie de o rezervare prealabilă și de posibilitatea de a accepta o ofertă de muncă într-o altă țară.

• Implică în totalitate persoanele cu dizabilități în discuțiile cu privire la modul de punere în practică a incluziunii sociale.

• Să se asigură că inițiativele din diferite domenii politice se completează și nu intră în contradicție.

ENIL va utiliza Manifestul pentru a cere candidaților pentru Parlamentul European să se alăture revoluției de incluziune și să spună ce acțiuni vor întreprinde pentru a realiza o Uniune Europeană incluzivă. Scopul campaniei electorale va fi cea de-a 6-a ediție a Zilei Europene pentru Viață Independentă din 5 mai 2019, când persoanele cu dizabilități își vor împărtăși mărturiile despre speranțele și îngrijorările lor pentru următorii cinci ani.

Puteți citi Manifestul aici… https://enil.eu/wp-content/uploads/2018/11/ENIL-manifesto-2019_Members_FINAL.pdf

One Comment

  1. ovesea nicolai

    dar indemnizatii si pensii decente pentru dizabilii din UE?…in loc de vorbe goale

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.