Forumul european al persoanelor cu dizabilități s-a alăturat organizațiilor profesionale și organizațiilor societății civile pentru a solicita Consiliului Ocupării Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori să adopte o poziție cu privire la Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Citiți scrisoarea deschisă de mai jos:

Stă în puterea dumneavoastră! Soarta părinților care muncesc și a îngrijitorilor din Europa depinde de dvs.

Este timpul ca Consiliul EPSCO să adopte o poziție referitoare la Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Domnilor Miniștri,

Reprezentăm, prin organizațiile noastre umbrelă din Europa, 3.471 ONG-uri și 89 de confederații sindicale. Apelul nostru este realizat în comun cu președinții și vicepreședinții a trei grupuri politice din Parlamentul European, raportorul și raportorii alternativi a cinci grupuri politice și președinții și vicepreședinții celor trei intergrupuri și coaliții ale Parlamentului European, alături de președinți a două grupuri în cadrul Comitetului Economic și Social European (CESE).

Vă solicităm să respectați cetățenii europeni și reprezentanții acestora, adoptând o poziție a Consiliului referitoare la propunerea de Directivă privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și a îngrijitorilor, în cadrul reuniunii dvs. din 21 iunie 2018.

La această dată, vi se va cere să vă poziționați în favoarea sau împotriva poziției Consiliului cu privire la Directiva UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Prin decizia dvs., nu doar că veți exprima poziția țării dvs. pe un text, dar veți decide și soarta a milioane de părinți și îngrijitori din Uniunea Europeană: oameni care se luptă în fiecare zi să jongleze cu responsabilitățile față de copiii, familiile și alte persoane ce au nevoie de sprijin, cu viața profesională.

Cadrul juridic și instituțional existent al UE nu reușește să facă față într-o măsură suficientă provocărilor cu care se confruntă cetățenii săi și nu oferă soluții corespunzătoare pentru nevoile societății moderne. Această directivă propusă include dispoziții pentru a încuraja o repartizare egală a muncii și a îngrijirii între femei și bărbați, prin introducerea unor standarde minime pentru concediul de paternitate plătit, concediul parental și de îngrijire plătit și regimul de lucru flexibil pentru părinți și îngrijitori.

Propunerea de Directivă privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată reprezintă soluția adecvată. Vă îndemnăm să adoptați o poziție a Consiliului și să nu mai întârziați adoptarea unei abordări generale.

Toți șefii de stat și de guvern din UE, împreună cu instituțiile UE, au proclamat Pilonul european al drepturilor sociale din Gothenburg, în noiembrie 2017. Această directivă este primul rezultat concret, care va transforma principiile Pilonului în realitate și va îmbunătăți calitatea vieții a milioane de părinți și îngrijitori.

Comisia Europeana a publicat propunerea de Directivă la 26 aprilie 2017. Comitetul Economic și Social European și-a dat avizul, sprijinind pe scară largă propunerea, în decembrie 2017. Parlamentul European are un calendar clar al activităților: Comisia pentru afaceri juridice și Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen au votat deja, iar Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale va vota în următoarele săptămâni. Toate aceste proceduri sunt transparente, iar cetățenii europeni îi pot urmări pas cu pas, expunând reprezentanții aleși la o cercetare atentă.

Dimpotrivă, deliberările din Consiliu nu sunt supuse aceluiași nivel de transparență. Acest lucru poate conduce la amânarea pe termen nedefinit a deciziilor, cu scuza că nu se poate ajunge la un compromis cu cetățenii lăsați în întuneric privind existența unei lipse de progres.

La mai bine de un an de la publicarea sa și la un an de la alegerile europene din 2019, este timpul să vă asumați responsabilitatea și să vă asigurați că cetățenii își recapătă încrederea în proiectul european și în dimensiunea sa socială.
Părinții care lucrează și familiile lor, precum și îngrijitorii și cei care depind de ei nu au timp de pierdut.
Nu irosiți această ocazie de a le arăta cetățenilor dvs. că vă pasă de ei.

Semnatari:
COFACE Families, Europe AGE Platform, Europe Alzheimer, Europe Autism Europe, Forumul european al persoanelor cu dizabilități, EuroCarers, Eurochild, EuroHealthNet, Reţeaua Europeană pentru Viaţă Independentă (ENIL), Lobby-ul European al Femeilor, Forumul european al tineretului, ILGA, Europe Inclusion, Federația Internațională pentru spina bifida și hidrocefalie, Make Mothers Matter, Mental Health Europe, Platforma socială, SOS Satele Copiilor.
Confederația Europeană a Sindicatelor – ETUC
Udo Bullman, deputat european,
Președintele S & D Philippe Lamberts, deputat în Parlamentul European,
Vicepreședinte Monika Vana, deputat în Parlamentul European și Gabriele Zimmer, deputat european, din partea grupului politic al Verzilor/ALE,
Olga Senhalova, deputat european, președintele Intergroup pentru persoanele cu dizabilități, Brando Benifei, deputat european etc

Sursa…
Traducere: Lavinia Elena Niculicea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.