“Scoala normala este pentru toti copiii. Cum sunt elevii pregatiti pentru asta?” – Mihaela Mihaescu, presedinta Asociatiei IHTIS.

Asociatia IHTIS a desfasurat in anul 2017 Campania nationala de sensibilizare a elevilor, intitulata „EXTEMPORAL LA INCLUZIUNE”, care a strans laolalta aproximativ 1800 de povesti scrise de elevi de toate varstele – desene, versuri sau povesti reale sau imaginare – toate favorabile incluziunii.

Promisiunea facuta de Mihaela Mihaescu, presedinta Asociatiei IHTIS, reprezentantilor celor 100 de gradinite, scoli si licee partenere, la inceputul campaniei, a fost de a cuprinde intr-o carte toate opiniile primite de la elevi – realizand o poveste care sa educe, care sa deschida usi, minti si suflete…

La sfarsitul anului 2017, promisiunea s-a concretizat partial – fiind tiparit primul volum, intr-un tiraj de 100 de exemplare, din lipsa de fonduri, doar prin investitia autorului – persoana cu deficiente fizice asociate.

Cartea “ESTE OK SA FII DIFERIT – DIVERSITATEA pe intelesul COPIILOR”, imbina imaginatia cu realitatea. Inimuta si Calin sunt doua personaje de poveste, aflate în dialog cu sute de elevi din toata tara, pornind de la intrebarea: Ce sentimente te-ar incerca daca ai avea un coleg sau prieten cu dizabilitati?

Dupa primele exemplare diseminate – cei in domeniu, au considerat cartea a fi o poveste inedita pe piata romaneasca de literatura pentru copii, ilustrata si explicata fiind atitudinea corecta fata de fiecare deosebire observata la celalalt.

“Intre miile de situatii discriminatorii, exista povesti de nimeni stiute – scrise cu suflet, cu intelepciune, cu nadejdea ca intr-o zi, un copil cu Cerinte Educationale Speciale (C.E.S.) sau cu orice alta dizabilitate, va sui o treapta – cel putin una – care sa-l evidentieze a fi APT PENTRU CEVA – niciodata nestiindu-se de la inceput PENTRU CE…

Traim intr-o tara democratica, membra UE? N-as zice… Am zabovit, in urma cu 8 ani, intr-o astfel de tara – doar o saptamana. Daca in Cehia, de atunci, nu exista copil de varsta scolara ramas in afara sistemului educational, in Romania de astazi sunt mii. De ce?
Pentru ca refuzam, ne temem sau evitam a recunoaste ca: sunt mii de “experti” care vorbesc despre incluziune, dar folosesc termenul “handicap” fara a-i intelege semnificatia. In orice scoala este interzisa prin lege segregarea si discriminarea, insa in fata a mii de elevi cu dizabilitati usile scolilor normale raman inchise, cadrele didactice nefiind familiarizate cu adaptarea programei specifice nevoilor elevului vulnerabil si nici cu accesibilizarea mediului fizic. In multe declaratii, cadrele didactice afirma ca: „prezenta elevului cu dizabilitati in clasa, incetineste progresul elevilor capabili de competitie, de performanta…” – explica Mihaela Mihaescu, presedinta Asociatiei IHTIS.

Doamna educatoare Noemi Nasturas de la Gradinita „Lizuca” din Bacau, partener in campanie, a afirmat: ”Ati explicat cuvinte care uneori chiar noi, educatoarele, nu le putem descrie astfel incat sa fim intelese. Un material de mare ajutor la activitatile noastre de la Educatie pentru Societate, unde invatam copiii despre prietenie, despre discriminare…”.

Un aspect inedit a fost intalnirea autoarei, Mihaela Mihaescu, initiator si coordonator al campaniei, cu 40 de elevi ai Scolii Gimnaziale nr.194 din Bucuresti, o activitate interactiva, dialog care – in repetate randuri – a induiosat-o pe d-na invatatoare Elena Nuica pana la lacrimi.

Si in 2018, campania Asociatiei IHTIS continua, prioritare find: promovarea si valorificarea cartii, participarea la actiuni dedicate copiilor si dialogul cu acestia, atragerea de fonduri, colaboratori / organizatori de evenimente / targuri de carte pentru a multiplica si disemina informatia, generand intelegere, acceptare, incluziune scolara si sociala a semenilor cu dizabilitati.

„In pregatire, sunt alte 3 volume – ultimul dorindu-se a fi un ghid util studentilor sau tinerilor educatori si invatatori interesati de literartura in domeniu pentru realizarea lucrarilor de licenta sau la clasa, pentru educatia corecta a elevilor”, a completat Mihaela Mihaescu, presedinta Asociatiei IHTIS.

In campania „EXTEMPORAL LA INCLUZIUNE” s-au implicat pana in prezent 373 de cadre didactice – colaboratori voluntari. Acestia au primit Adeverinte si Diploma EXTEMPORAL LA INCLUZIUNE.

Vizionati varianta digitala a cartii ” ESTE OK SA FII DIFERIT” aici…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.