Gala Persoanelor cu Dizabilități, ediția 2017, un eveniment dedicat persoanelor cu dizabilități din întreaga țară s-a desfășurat în data de 18 și 19 octombrie 2017, la Arad.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, în parteneriat cu Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad, a desfășurat Gala persoanelor cu dizabilități sub sloganul “Unitate prin diversitate”, eveniment aflat în premieră la Arad.

Programul evenimentului a fost structurat astfel:
18.10.2017 Conferința „dizABILITATE” – Sala „Vasile Goldiș” Consiliul Județean Arad, ora 10.00

19.10.2017 Gala Persoanelor cu Dizabilități – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, ora 17.00

A fost o seară încărcată cu emoție, plină de momente artistice, de mărturii ale semenilor noștri care sunt persoanele cu diferite dizabilități.

Cuvântul de deschidere l-a avut vicepreședintele Consiliului Județean Arad, doamna Claudia Boghicevici care a ținut să le transmită un călduros bun venit persoanelor cu dizabilități sosite din numeroase județe din țară la Arad, din Neamț, Mueș, Hunedoara, Bihor sau București, le-a asigurat de toată suținerea și implicarea în cauza integrării acestora într-o societate care să devină cu adevărat incluzivă și tot mai lipsită de prejudecăți.

“Vă felicit pentru organizarea acestei Gale, prilej de reflectare și de discuții despre respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în diferite domenii: social, educativ, medical şi, pe cât posibil, integrarea socio-profesională a acestora.

Este important să se creeze o apropiere față de tema dizabilităților, să protejăm persoanele cu astfel de probleme prin toate mijloacele de care dispunem, să luptăm pentru creşterea standardelor de viaţă şi eliminarea discriminărilor.

Este normal să le acordăm oamenilor cu nevoi speciale şanse egale să trăiască independent, alături de noi, să creăm premisele necesare pentru integrarea lor socială. Sunt oameni cu mai multe abilităţi şi potenţial decât ne-am obişnuit să credem că ar putea avea, lecţii de voinţă şi poveşti de viaţă incredibile.

Vă încurajez să dezvoltaţi proiecte, idei, iniţiative de incluziune socială, prin care să deschidem şi mai larg porţile societăţii pentru toţi semenii noştri.

Aradul este un oraş, un judeţ deschis tuturor membrilor săi. Pentru administraţia judeţeană, integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi reprezintă o prioritate şi contribuim la acest lucru prin toate resursele pe care le avem la îndemână”, a subliniat în discursul său doamna Claudia Boghicevici, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Viceprimarul Aradului, domnul Călin Bibarț a rostit, de asemeni, câteva cuvinte de solidaritate cu persoanele cu dizabilități, manifestând și domnia sa încrederea că și societatea românească va face pași siguri spre integrarea persoanelor cu dizabilități, la standardele cerute de Uniunea Europeană.

“Sunt încântat că astăzi, în instituția noastră, v-ați reunit atât de mulți oameni de calitate! Organizăm la Arad Gala Persoanelor cu Dizabilități pentru a pune în valoare OAMENII și calitățile lor. Am admirat în hol expoziția dvs.. Felicitări, sunteți talentați, ce ați reușit să faceți ne-a încântat privirea și sufletele!”

Adresându-se organizatorilor și invitaților, Iustin Cionca, președintele Consiliului Jusețean Arad, a spus:

“Mă bucur să văd în această sală persoane din întreaga țară, din Neamț, din Hunedoara, Mureș, Bihor sau București. Prezența dumneavoastră la Arad înseamnă mult pentru noi și ne onorează.

Persoane cu dizabilități sau fără dizabilități, ceea ce face diferența între noi este calitatea umană – contează bunătatea, respectul, recunoștința, buna cuviință. Ele dau adevărata dimensiune a dizabilității. Nu cred că o persoană fără integritate morală, fără înțelegere față de ceilalți, egoistă, rea, poate fi considerată superioară uneia care trăiește în spiritul bunătății și a bunei înțelegeri cu ceilalți.

De aceea, eu mai degrabă vă admir pe dvs. decât pe alții. Știu că sunteți încă deseori discriminați și asta mă deranjează profund. Dar trebuie să înțelegeți că discriminarea derivă din lipsă de educație, de toleranță, și cei care sunt indiferenți față de dvs. sau răi, sunt indiferenți și răi față de toți ceilalți.

În Uniunea Europeană aproximativ 80 de milioane de persoane nu pot, deseori, să participe din plin la viața socială și economică din cauza barierelor fizice și comportamentale. În 2017 numărul total al persoanelor cu dizabilităţi în România a fost de aproape 800 de mii de persoane, iar în județul nostru trăiesc peste 15 mii de persoane încadrate într-un grad de handicap.

Consiliul Județean Arad, și mi-ar plăcea să știu că și celelalte consilii județene, susține financiar foarte multe proiecte, activități, o infrastructură bine pusă la punct pentru protejarea drepturilor personale ale tuturor celor care au nevoie de sprijin.

Prin tipul de administrație pe care îl promovez la nivelul jduețului Arad susțin că starea de bine și de împlinire nu aparține doar unei anumite categorii de persoane, ci tuturor celor care au încredere în propria persoană și propriile forțe, iar persoanele cu dizabilități nu fac excepție. Mentalitatea noastră, a tuturor, pune în mișcare roțile schimbării.

Admir în fiecare zi curajul persoanelor cu dizabilități care ies în spațiul public, în ciuda dizabilității pe care o au, și mai ales a barierelor pe care le întâlnesc și de aceea în calitatea mea de președinte și de susținător al drepturilor persoanelor cu dizabilități militez pentru accesibilizarea tuturor spațiilor publice și private.

În această seară voi avea o emisiune la televiziune. Mesajul pe care îl transmit acolo este următorul: „am întâlnit astăzi oameni deosebiți la Consiliul Județean, oameni cu care viața a fost nedreaptă. Să spunem împreună NU prejudecăților care conduc la stigmatizare, care favorizează reducerea drepturilor unei persoane cu dizabilități, să gândim pozitiv, să ajutăm, să fim înțelegători. Să iubim toți semenii noștri așa cum și Dumnezeu ne iubește pe noi!”

Felicit DGASPC Arad pentru activitățile de astăzi și de mâine, dar și pentru întreaga sa prestație. Vă urez bun venit în județul nostru, să vă simțiți bine! Cu asta declar deschise zilele dedicate Galei Persoanelor cu Dizabilități, ediția 2017!”

Au fost prezenți în sala mare a Teatrului consilieri județeni, reprezentanți ai celor universități, parteneri și colaboratori ai DGASPC Arad.

Organizatorii mulțumesc tuturor celor care au încântat numeroasa asistență cu scurte momente artistice, cu povești impresionante de viață, cu exemple de voință și depășire a barierelor și prejudecăților celor din jur.

Persoanelor cu dizabilități, participante la Gală le-au fost decernate diplome de merit, plachete și buchete cu flori.

Organizatorii mulțumesc, de asemeni, sponsorilor și partenerilor care au făcut posibil acest eveniment: Chic by Vali Cioban, Feroneria, Selgros Arad, Liceul de Arta „Sabin Dragoi”, Palatul Copiilor Arad, Asociatia ASPIS Arad, INTEGRA Asociaţia persoanelor cu dizabilităţi mentale, Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Constantin Pufan” Timisoara, AHNR Arad, Policlinica dr. Turcin.

Albumumele foto pot fi vazute aici…

Conferința „dizABILITATE” aici…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.