În perioada 10-13 iunie, va avea loc la sediul ONU, din New York, cea de-a douăsprezecea sesiune a Conferinței Statelor Părți la CRPD, precizează EDF.

Ca în fiecare an, Conferința va analiza implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap. Tema generală este ,, Asigurarea incluziunii persoanelor cu dizabilități într-o lume în schimbare prin punerea în aplicare a CRPD”, iar tema transversală este ,,Creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice”

Sesiunea conține și trei subteme:

• Tehnologie, digitalizare și TIC pentru împuternicirea și incluziunea persoanelor cu dizabilități;

• Incluziunea socială și dreptul la cel mai înalt standard de sănătate;

• Includerea persoanelor cu dizabilități în societate, prin participarea la viața culturală, recreere, petrecere a timpului liber și sport;

Mecanismul de coordonare a societății civile, facilitat de Alianța Internațională a persoanelor cu dizabilități, va găzdui un Forum al Societății Civile, ca o completare a celei de-a XII-a sesiuni a CoSP la CRPD, pentru a valorifica oportunitatea de a amplifica vocea și de a facilita participarea adecvată și activă a persoanelor cu dizabilități. Va avea loc pe 10 iunie, în intervalul orar 10:00 -18:00, în sala 4 de conferințe , la sediul ONU, din New York.

Președintele EDF, Yannis Vardakastanis, va prezenta în cadrul Forumului societății civile, tema ,,Unde ne aflăm și care este stadiul actual al acțiunii”, în intervalul orar 10:50 am -11:45 am, în sala 6 de conferințe.

Coordonatorul EDF în materie de politică, Alejandro Moledo, va vorbi despre rolul vital pe care-l joacă TIC în ceea ce privește împuternicirea tuturor oamenilor și despre faptul că acesta reprezintă un factor implicat în incluziunea socială. În plus, TIC are potențialul de a îmbunătăți rapid și radical viața oamenilor, de exemplu prin facilitarea accesului la informații, servicii de bază, asistență medicală și educație, dar, din nefericire, aceste tehnologii nu sunt întotdeauna accesibile sau disponibile tuturor. Prin urmare, pentru a atinge aceste obiective, TIC ar trebui să fie disponibil și accesibil tuturor. Dezbaterea ,,Accesibilitatea TIC: cheia societății digitale inclusive”, organizată de Uniunea Internațională pentru Telecomunicații, UNDESA, se va desfășura în intervalul orar 1.00 pm-2.30 pm, în Sala 6 de conferințe și va fi transmisă live.

Tot luni, va avea loc dezbaterea ,,Inteligența artificială și potențialul de a spori incluziunea, participarea și independența persoanelor cu dizabilități”, între orele 4.45 pm și 6 pm, în Sala C de conferințe.

Întrebările adresate în cadrul acestei sesiuni vor include: Ce implicații ar putea avea tehnologiile AI în viața de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități și a generațiilor mai în vârstă? Ce factori trebuie să fie luați în considerare la definirea standardelor și a cadrelor juridice? Care sunt efectele exemplelor AI de succes, cum ar fi serviciile de traducere automată, recunoașterea imaginilor și a fețelor persoanelor cu dizabilități? Ce măsuri sunt necesare pentru a introduce AI ca instrument de sprijin pentru persoanele cu handicap?

Marți, 11 iunie, va avea loc evenimentul secundar ,,Cum să facem ca voturile persoanelor cu dizabilități să conteze”, în intervalul orar 8:15 am-9:30 am, în Sala 6 de Conferințe.

Yannis Vardakastannis își va împărtăși experiența din cadrul Intergrupului pentru problematica persoanelor cu dizabilități din Parlamentul European. Acest eveniment urmărește să dezvolte înțelegerea participării și reprezentării persoanelor cu handicap în viața politică și publică. De asemenea, el va împărtăși exemple de bune practici din partea UE și a Irlandei. Evenimentul va fi transmis live.

Ziua se va încheia cu panelul ,,Rolul de lider în vederea schimbării politicilor: Strategii guvernamentale INGO și DPO pentru incluziunea politică”, în intervalul orar 3.00 pm-4:15 pm, Sala C de conferințe, cu intervenția lui Pat Clark, vicepreședintele EDF.

Acest panel va discuta bunele practici și lecțiile învățate pentru elaborarea și influențarea politicii. Misiunea SUA la rezoluția bianuală a ONU privind alegerile, care integrează includerea persoanelor cu dizabilități în toate etapele procesului electoral, va fi lansată din nou în acest an.

În Asia de Sud-Est și în Europa, vor fi evidențiate exemple ale modului în care RPD-urile (DPO’s ) au pledat pentru schimbarea politicii regionale. În Armenia, noi cercetări au constatat că femeile cu dizabilități se confruntă cu obstacole suplimentare în influențarea politicii publice, dar au preluat un rol de lider în ceea ce privește promovarea politică.

Miercuri, 12 iunie, va avea loc panelul ,,Promovarea și vizibilitatea persoanelor cu dizabilități în mass-media: experiență și inovare”, între orele 11:30 și 12:45, în Sala B de conferințe.

În cadrul acestei sesiuni interactive, participanții vor învăța abilități practice pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a spori vizibilitatea și includerea persoanelor cu handicap în mass-media. Persoanele cu dizabilități își vor împărtăși experiențele și cele mai bune practici folosind mijloacele de comunicare pentru a-și promova drepturile și pentru a sprijini drepturile persoanelor cu handicap, utilizând diferite formate media. Experții în domeniul comunicațiilor multimedia și al comunicațiilor digitale vor împărtăși tehnicile și instrumentele pentru utilizarea și angajarea diferitelor platforme media sociale, precum și pentru tipărire, televiziune și radio.

Joi, 13 iunie, va avea loc evenimentul ,,Achiziții publice accesibile: asigurarea faptului că banii plătitoriilor de impozite sunt cheltuiți pe accesibilitate, între orele 4:45- 6pm, în sala C de conferinte. Este organizat de EDF cu intervenția lui Yannis Vardakastannis și moderat de Catherine Naughton, directorul EDF.

Scopul acestui eveniment secundar este de a avansa CRPD, urmând cea mai bună abordare a achizițiilor publice accesibile. Evenimentul va aborda legislația privind achizițiile, implementarea prin intermediul standardelor, impactul economic al achizițiilor accesibile –parteneriatul privind achizițiile accesibile – analizarea rolului guvernului, sectorului privat, persoanelor cu handicap și organizațiilor acestora.

Sesiunea se va încheia cu panelul ,,A face ca incluziunea să fie o realitate!”, cu intervenția lui Catherine Naughton.

Evenimentul va include exemple ale modului în care RPD-urile și persoanele cu dizabilități au fost pe primul loc pentru a se asigura că activitățile desfășurate de dezvoltatorii de bază și actorii umanitari îndeplinesc cerințele CRPD și ale Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă și că, la rândul lor, contribuie la o lume mai inclusivă pentru persoanele cu dizabilități. Organizatorii îi invită pe toți cei interesați să participe la eveniment pentru a afla mai multe despre modul în care putem colabora pentru a face din impulsul global pentru incluziune o realitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.