În această perioadă a anului, medicii recomandă vaccinul antigripal pentru persoanele tinere, în vârstă, gravide, precum și pentru cele cu imunitate compromisă. Cercetătorii americani sugerează adăugarea persoanelor cu distrofie musculară la această listă.

O echipa de cercetători de la Universitatea din Maine a descoperit că infecția cu virus gripal de tipul A, cunoscută ca gripă, contribuie la deterioararea musculaturii unui model de pește-zebră (zebrafish) cu distrofie musculară Duchenne (DMD). Oamenii de știință folosesc deseori acest tip de pește ca obiect de studiu în laborator, datorită structurii lui genetice, care este similară cu cea a oamenilor. Iar, ca vertebrate, au aceleași organe și țesuturi majore ca și oamenii.

Distrofia musculară Duchenne (DMD), forma cea mai frecventă de distrofie musculară, se caracterizează prin degenerare musculară progresivă și slăbiciune. Boala genetică este cauzată de absența distrofinei, o proteină care ajută celulele musculare să rămână intacte. Persoanele cu DMD – aproape toți de sex masculin – întâmpină dificultăți în a se ridica și a merge și pot avea probleme respiratorii și cardiace.

Studiul, publicat în jurnalul PLOS Currents Muscular Dystrophy, arată că vaccinarea împotriva gripei ar putea fi importantă pentru pacienții cu boli musculare genetice și pentru alte boli în care sistemul imunitar, inflamația și țesuturile musculare sunt afectate.

Virusurile gripale A și B sunt responsabile pentru cea mai răspândită infecție, caracterizată prin dureri musculare și slăbiciune. Cu toate acestea, se știe prea puțin despre impactul pe care aceste virusuri îl au asupra țesutului muscular și despre modul în care ele provoacă leziuni musculare.

Biopsia țesuturilor musculare colectate de la pacienții cu complicații musculare cauzate de infecția gripală, precum și de la pacienții cu boli musculare genetice au arătat modele similare în ceea ce privește deteriorarea țesuturilor și exprimarea biomarkerilor. Acest lucru a sugerat că atât infecția cu gripă, cât și bolile genetice musculare se bazează pe același mecanism molecular.

Peștele-zebră este un model bine caracterizat în care se studiază mecanismele moleculare și celulare ale patologiei distrofiei musculare Duchenne. Cercetătorii au injectat virusul gripal A în sângele peștilor. În 24 de ore, aceștia au prezentat simptome de infecție gripală, cum ar fi inimă umflată, mobilitate redusă și tremurături ale corpului.

Analiza țesutului muscular al peștelui-zebră a confirmat că virusul ar putea să infecteze direct celulele musculare și să le deterioreze. Însă cercetătorii au observat, de asemenea, că peștii zebră infectați, cu distrofie musculară Duchenne, au avut leziuni mai severe ale țesuturilor musculare decât cei care nu au fost infectați cu virusul gripal. În plus, au constatat că prezența virusului în mușchi a indus o rețea de semnale proinflamatoare și a atras celulele imune către locul leziunilor. Acest proces poate fi, de asemenea, responsabil pentru afectarea țesutului și poate fi legat de slăbirea progresivă a musculaturii în cazul persoanelor cu distrofie musculară Duchenne.

,,Rezultatele noastre sugerează că vaccinurile antigripale și alte măsuri de prevenire a acestei boli infecțioase, precum și activarea răspunsului imunitar inflamator la oameni (în special cei cu boli musculare genetice) reprezintă un efort foarte important nu doar pentru a proteja împotriva complicațiilor respiratorii ce însoțesc gripa, dar și împotriva leziunilor mușchilor scheletici “, au spus cercetătorii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.