Tehnologia a avansat atât de mult în ultimul timp, încât în mintea omului apare întrebarea: Ce mai urmează? Un fapt de necontestat este acela că viața persoanelor cu dizabilități s-a îmbunătățit considerabil datorită avansării tehnologice.

Toyota și omul care a inventat Segway, Dean Kamen, au făcut un parteneriat pentru a produce unul dintre dispozitivele sale de transport, iBOT.
Proiectul a fost prezentat pentru prima dată la sfârșitul anilor ’90 și a devenit extrem de util persoanelor cu dizabilități. Deși acest dispozitiv era cu un pas înaintea timpului său, el a fost oprit în 2009 din cauza costurilor ridicate. Acum, proiectul a fost readus la viață cu ajutorul celor de la Toyota. Ei au dorit să scoată pe piață o versiune nouă și îmbunătățită. Intenția care a stat la baza acestei remodelări a scaunului rulant iBOT a fost aceea de a găsi soluții în ceea ce privește mobilitatea pentru toții oamenii și de a veni în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale, pentru ca aceștia să-și îmbunătățească calitatea vieții, precum și să contribuie cu talentul și experiența lor la progresul societatății.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu iBOT, acesta este un scaun rulant revoluționar, cu patru roți, care poate urca și coborî scările și bordurile, poate să se rotească pe un teren variat, să ridice un utilizator din poziția șezut în picioare, astfel încât acesta să poată privi interlocutorul în ochi, precum și să ajungă la rafturile și dulapurile suspendate. De asemenea, el se poate ridica și echilibra pe două roți și poate călători în acest mod. Toate acestea sunt posibile datorită unor senzori sofisticați și giroscoape care mențin echilibrul scaunului. Dispozitivele originalele au fost fabricate și vândute prin intermediul companiei Johnson & Johnson.

,,Noul iBOT va depăși clar performanța originalului, care are toate avantajele acestuia, dar vine cu îmbunătățiri evidente. E ca și cum am compara un telefon mobil de acum 15 ani cu un smartphone de astăzi”, spune Dean Kamen.

Un avantaj ar fi că noua versiune va fi mult mai voluminoasă și mai ușoară decât precedenta.
Noile modele iBOT vor fi proiectate de DEKA și vor fi comercializate de Mobius Mobility LLC, cu sprijinul companiei Toyota.

,,Așa cum am văzut, oamenii se bucură de flexibilitatea, libertatea și independența pe care dispozitivul iBot le-o aduce – ceea ce niciun alt scaun rulant nu le poate aduce. Suntem conștienți că trebuie să aducem această tehnologie la cât mai mulți oameni care au nevoie de ea” adaugă Dean Kamen.

Deși nu există încă detalii privind disponibilitatea celei de-a doua generații de iBot sau prețul său, primirea unui sprijin de la un gigant precum Toyota este un pas semnificativ care sugerează că dispozitvul ar putea deveni într-o bună zi o posibilitate realistă pentru persoanele cu dizabilități și persoanele în vârstă care caută un mijloc de transport multilateral pentru călătoriile pe distanțe scurte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.