,,N-ai decât o singură viaţă. E datoria ta s-o trăieşti cât mai din plin.” Acest citat ne indroduce într-o poveste dulce-amăruie care surprinde prin ingeniozitate şi dramatism. Este vorba despre drama romantică ,,Înainte să te cunosc” („Me before you”), ecranizarea romanului scris de Jojo Moyes. Acest film te cucereşte, te face să râzi, să plângi, să trăieşti odată cu personajele emoţia trăirii autentice, a iubirii, a durerii, te intrigă, te face să-ţi doreşti să-i rescrii finalul.

Începutul filmului ne face cunoştinţă cu Will Traynor (interpretat de Sam Claflin), un tânăr de succes, inteligent şi chipeş, dintr-o familie bogată, care în urma unui accident de motocicletă, îşi pierde nu doar capacitatea de a se mişca, ci şi dorinţa de a mai trăi. La doi ani după acest tragic accident, Louisa Clark (interpretată de Emilia Clarke) o tânără creativă şi plină de viaţă, în vârstă de 26 de ani, îşi pierde, pe neaşteptate, locul de muncă, fiind nevoită din cauza situaţiei financiare de acasă, nu prea roz, să se angajeze în familia Traynor pentru o perioadă de şase luni, să aibă grijă de Will.

Încă de la început se remarcă două atitudini antitetice, care ,,condimentează” desfăşurarea acţiunii. Pe de o parte, Will cu o atitudine negativă, caustică, defensivă, presărată cu toane şi cinism, ceea ce este de înţeles având în vedere situaţia în care se afla. Dintr-un om activ, aventuros, care iubea sporturile, brusc avea să trăiască într-un scaun rulant, să nu se mai poată mişca de la gât în jos, doar mâna mai putea să şi-o folosească parţial. Această atitudine era modalitatea lui de a-şi ascunde durerea, deoarece nu dorea să fie compătimit. Din acest motiv, el îşi doreşte să-i elibereze pe cei dragi şi recurge la sinucidere asistată. Acesta este un subiect extrem de delicat care stârneşte destule polemici în rândul telespectatorilor, dar şi a criticilor. Pe de altă parte, Louisa are o fire explozivă, amuzantă, cu o atitudine pozitivă, ce-i drept cam excentrică în modul de a se îmbrăca, diferită în multe privinţe. Ea e o persoană încăpăţânată, hotărâtă să-i arate lui Will că viaţa merită trăită. Astfel cei doi pornesc într-o aventură care avea să le transforme viaţa şi sufletul într-un mod în care nu îşi imaginaseră. Acolo unde medicina se arată neputincioasă, iubirea este singura capabilă să vindece inimile rănite.

,,Doi oameni care n-ar fi trebuit să se întâlnească niciodată şi care nu se plăcuseră, la prima vedere, dar care apoi descoperiseră ca erau singurii pe lume care s-ar fi putut înţelege unul pe altul.”

În ciuda fragilităţii protagoniştilor, te simţi atras de puterea lor interioară, de profunzimea şi autenticitatea lor şi nu în ultimul rând de replicile răvăşitoare, creionate cu umor într-o poveste credibilă şi emoţionantă.

„În principiu, aceasta este o poveste despre puterea dragostei şi cum te transformă ea. E o poveste simplă şi complicată în acelaşi timp. Atât în roman, cât şi în scenariul ulterior, Jojo Moyes a reuşit să redea incredibil o situaţie emoţională dificilă, punându-ne faţă în faţă cu întreaga experienţă a cunoaşterii reciproce prin care trec cei doi, cunoaştere care îi va transforma radical”, spune regizoarea Thea Sharrock.

Acest film îţi va aduce zâmbetul pe buze, multe lacrimi în ochi şi te va face să-ţi pui întrebări, transpunându-te în pielea personajelor. El reprezintă o lecţie preţioasă de viaţă, şi anume, că fiecare om are propria sa călătorie, fiind afectat în mod diferit de ceea ce i se intâmplă, iar alegerile lui nu trebuie să fie judecate. Noi nu putem schimba oameni, ci doar să-i iubim.

,,Înainte să te cunosc” este ca un roller-coaster care te plimbă printr-o serie de situaţii suprinzătoare şi emoţionante, determinându-te să trăieşti cu îndrăzneală şi să preţuieşti clipa.
,,…ci doar sa trăieşti îndrăzneţ. Să-ti depăşeşti limitele. Nu rămâne în loc! Trăieşte pur şi simplu frumos! Pur şi simplu trăieşte!”

Recenzie: Lavinia Elena Niculicea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.