Cel puțin opt persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit, duminică, 19 ianuarie, la un centru pentru persoane cu dizabilități mintale, într-un mic oraş din vestul Republicii Cehe. Alte treizeci de persoane au fost rănite în incidentul din orașul vestic Vejprty, situat la granița cu Germania.

Autoritățile locale au declarat că incendiul a început într-o cameră și s-a extins la alte două din locuință, însă cauza nu este încă clară. Clădirea adăpostea 38 de persoane, majoritatea bărbați cu dizabilități mintale și se află la aproximativ 100 km nord-vest de capitala Praga.

Forumul european pentru persoane cu dizabilități (EDF) și-a exprimat regretul cu privire la această tragedie, oferindu-le cele mai profunde condoleanțe prietenilor și familiilor persoanelor care și-au pierdut viața. De asemenea, le-a dorit o recuperare rapidă celor răniți și i-a asigurat de sprijinul lor. EDF a subliniat că acest incendiu dezvăluie tot ceea este în neregulă în instituțiile rezidențiale. Acesta arată că persoanele cu dizabilități aflate în instituțiile rezidențiale sunt expuse la tot felul de riscuri, precum risc de izolare socială, sărăcie și excludere și, de asemenea, în acest caz, decesul din cauza mediilor de viață subfinanțate și nesigure.

Se estimează că peste 1 milion de persoane cu dizabilități încă trăiesc în instituții rezidențiale din Europa. Acest lucru trebuie să se termine.

EDF solicită tuturor țărilor europene să ia măsuri pentru ca aceste descese să fie prevenite și să închidă toate instituțiile rezidențiale. Ei se alătură apelului făcut de Inclusion Europe către autoritățile cehe: acestea ar trebui să investigheze în mod corespunzător incendiul, de ce a provocat atâtea decese și practicile îngrijorătoare care au fost denunțate în această organizație; acestea ar trebui să ofere un sprijin adecvat supraviețuitorilor, familiilor și prietenilor celor care au murit, precum și să le dea supraviețuitorilor locuințe și sprijin adecvat pentru a trăi o viață independentă. În plus, ar trebui să furnizeze imediat măsuri solide pentru a stabili trecerea de la îngrijirea instituțională la cea bazată pe comunitate

,,Există o nevoie umanitară, este nevoie de drepturile omului pentru a închide toate instituțiile rezidențiale. Nici o finanțare europeană nu ar trebui utilizată pentru renovarea sau construirea unor astfel de instituții. UE ar trebui să investească în crearea unui sprijin adecvat centrat pe persoană pentru toți cei cu dizabilități”, a declarat Yannis Vardakastanis, președintele EDF.

,,Decesul acestor 8 bărbați ar fi trebuit să fie prevenită. În primul rând, această practică inacceptabilă de izolare a persoanelor cu dizabilități intelectuale în instituții la scară largă ar fi trebuit să se încheie cu ani în urmă. În al doilea rând, trebuie luate măsuri pentru a asigura siguranța celor care locuiesc în aceste instituții, atât timp cât rămân acolo. Această tragedie trebuie să fie un moment de cotitură și un apel de trezire pentru autoritățile responsabile”, a adăugat Milan Šveřepa, directorul Inclusion Europe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.