Forumul european pentru persoane cu dizabilități (EDF) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele care afirmă că, în unele țări, instrucțiunile medicale pentru gestionarea pandemiei COVID-19 discriminează persoanele cu dizabilități.

În țările în care profesioniștii din domeniul sănătății nu vor putea oferi același nivel de îngrijire tuturor, din cauza lipsei de echipament și a subfinanțării sectorului asistenței medicale, instrucțiunile medicale trebuie să fie nediscriminatorii și să respecte legislația internațională și orientările etice existente pentru îngrijirea în caz de dezastre naturale și de urgențe. Acestea sunt clare: persoanele cu dizabilități nu pot fi discriminate.

EDF a solicitat Organizației Mondiale a Sănătății și altor autorități din domeniul sănătății să creeze linii directoare etice nediscriminatorii care să fie urmate de profesioniștii din domeniul sănătății.

În elaborarea acestor orientări, autoritățile trebuie să țină seama de angajamentul lor față de Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, în special articolul 11 – situații de risc și de urgență umanitară, în care se spune:

,,Statele părţi vor lua, în conformitate cu obligaţiile ce decurg din dreptul internaţional, inclusiv din dreptul internaţional umanitar şi din legislaţia internaţională a drepturilor omului, toate măsurile necesare pentru a asigura protecţia şi siguranţa persoanelor cu dizabilităţi în situaţii de risc, inclusiv în situaţii de conflict armat, de urgenţe umanitare şi de apariţie de dezastre naturale.”

De asemenea, autoritățile trebuie să urmeze cele mai bune practici existente, precum: Declarația Asociației Medicale Mondiale privind etica medicală în caz de dezastre, care afirmă că ,,în selectarea pacienţilor care pot fi salvaţi, medicul trebuie să ia în considerare doar starea lor de urgenţă şi trebuie să excludă orice alte consideraţii bazate pe criterii non-medicale.”

Experții ONU în drepturile omului au declarat că această criză cauzată de epidemia de COVID-19 nu poate fi rezolvată doar prin măsuri de urgență, ci și prin abordarea tuturor drepturilor omului.

„Toată lumea, fără excepție, are dreptul la intervenții de salvare a vieții, iar această responsabilitate revine guvernului. Lipsa resurselor sau utilizarea sistemelor de asigurări publice sau private nu ar trebui să fie niciodată o justificare pentru a discrimina anumite grupuri de pacienți. Toată lumea are dreptul la sănătate.

Persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, comunitățile minoritare, persoanele afectate de sărăcie extremă și care trăiesc în medii supraaglomerate, persoanele care locuiesc în instituții rezidențiale, persoanele aflate în detenție, persoanele fără adăpost, migranții și refugiații – acestea și alte grupuri trebuie să primească sprijin din partea guvernelor”, au spus ei.

Experții ONU au susținut măsurile recomandate de OMS pentru a învinge pandemia. Ei au solicitat statelor să acționeze cu determinare, pentru a furniza resursele necesare tuturor sectoarelor sistemelor de sănătate publică – de la prevenire și detectare la tratament și vindecare. Ei au subliniat că abordarea acestei crize înseamnă mai mult decât atât. Statele trebuie să ia măsuri suplimentare de protecție socială, pentru ca sprijinul lor să ajungă la cei care prezintă cel mai mare risc de a fi afectați în mod disproporționat de criză.

Grupul de experți și-a exprimat recunoștința și admirația față de lucrătorii din domeniul sănătății din întreaga lume, care luptă eroic cu focarul. Aceștia  se confruntă cu sarcini uriașe de muncă, își riscă propriile vieți și sunt nevoiți să se confrunte cu dileme etice dureroase atunci când resursele sunt insuficiente. Personalul din domeniul sănătății trebuie să beneficieze de sprijinul tuturor statelor, mass-mediei și publicului larg.

Ei au adăugat că pandemia COVID-19 este o provocare globală serioasă, însă este, de asemenea, un apel de trezire pentru revitalizarea principiilor universale ale drepturilor omului. Aceste principii și încrederea în cunoștințele științifice trebuie să prevaleze răspândirii falselor știri, prejudecăți, discriminare, inegalități și violență. Doar cu eforturi multilaterale stabilite, solidaritate și încredere reciprocă, va fi învinsă pandemia, devenind totuși mai rezistenți, maturi și uniți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.