Astăzi, 13 decembrie a.c., la sala Avram Iancu s-au desfășurat lucrările simpozionului național “Integrarea în toate politicile a aspectelor legate de sănătatea mintală. Sănătatea mintală la locul de muncă”, manifestare organizată la inițiativa domnului senator Emanuel Gabriel Botnariu, membru al Comisiei pentru drepturile omului și minorități și al Comisiei pentru sănătate publică.

La această întâlnire au participat reprezentanți ai Președinției și Guvernului României, senatori, deputați, specialiști și medici curanți — personalități din lumea medicală în tratamentul bolilor psihice — membri ai unor asociații și organizații profesionale din domeniul medicinei, fundații și ONG—uri implicate în apărarea drepturilor și libertăților bolnavilor psihici, precum și reprezentanți ai persoanelor cu care aceștia intră în contact.

În cadrul discuțiilor, vorbitorii au evidențiat faptul că incidența bolilor mintale este în continuă creștere la nivel mondial și european, ceea ce presupune sporirea eforturilor, atât materiale — pentru depistarea în fază incipientă a declanșării bolii și asigurarea tratamentului adecvat — cât și adaptarea legislației în domeniu la realitățile instituționale.

În Europa, 38% din populație prezintă o tulburare mintală în fiecare an.

În ceea ce privește România, ea se află pe locul doi în Europa la nivelul incidenței bolilor psihice — 1403,75 cazuri la 100.000 locuitori.

Totodată, cei care au luat cuvântul au subliniat faptul că legislația actuală este caducă, incompletă, cu interpretări și situații de natură să-i pună în pericol pe bolnavi, pe familiile acestora, pe medici, pe ceilalți membri ai comunității. Situațiile legate de bolile psihice și tratamentul acestora sunt multiple. Impactul asupra societății este de natură medicală, socio-profesională, economică și juridică, deoarece este vorba despre dreptul la viață (al bolnavilor și al celorlalți), despre dreptul la muncă și la libertate etc.

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost luată în discuție limitarea drepturilor și libertăților bolnavilor în diferite stadii ale bolii. S-a pus problema lipsei unităților medicale specializate pe profilurile bolilor psihice și a fondurilor bănești aferente, s-au identificat deficiențe care se reflectă în organizarea, derularea și urmărirea actului medical.

La finalul întrevederii, partenerii de discuție au ajuns la concluzia că actuala Lege 487/2002 nu mai corespunde dinamicii bolilor psihice și situațiilor concrete în care se găsesc bolnavii și cei care vin în contact cu ei. Actualul cadru legislativ în domeniul sănătății mintale are nevoie urgentă de modificări și completări menite să protejeze atât persoanele suferinde, cât și pe cele din preajma acestora, ca o componentă esențială a asigurării drepturilor omului.

Actele normative pe care cei prezenți la simpozion s-au angajat să le elaboreze vor urma să poarte amprenta reglementării clare, neechivoce, menită să asigure stabilitate în sistem, predictibilitate și surse de finanțare bine determinate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.