Companiile din domeniul tehnologiei și persoanele cu dizabilități s-au adunat la 16 noiembrie, la Viena, pentru a discuta despre modalitățile prin care persoanele cu handicap au acces la noile descoperiri și inovații tehnologice.

Evenimentul ,,Folosirea inteligenței artificiale pentru a a îmbunătăți accesibilitatea – oportunități și riscuri ale tehnologiilor emergente pentru persoanele cu dizabilități” a reunit reprezentanți ai mișcării persoanelor cu dizabilități și reprezentanți ai Microsoft, Amazon, Google, Facebook, Fundația Essl și MyHandicap cu un singur scop: să se asigure că noile tendințe tehnologice îmbunătățesc viața persoanelor cu dizabilități.

Acest eveniment și-a propus să dezbată modul în care noile tehnologii abordează diversitatea umană și modul în care soluțiile tehnologice pot fi concepute pentru toți, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

Este un moment interesant pentru tehnologie. De la inteligența artificială și învățarea automată, la robotică, imprimare 3D, realități virtuale sau orașe inteligente, se pare că așa-numitele tehnologii emergente vor deveni în curând o realitate de zi cu zi. Este esențial ca persoanele cu dizabilități să nu fie lăsate în urmă în ceea ce privește descoperirile tehnologice.

Accesul este o chestiune care ține de drepturile omului. Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap este primul tratat cu privire la drepturile omului care recunoaște accesul la tehnologia informației și comunicațiilor ca pe un drept de care persoanele cu dizabilități ar trebui să poată beneficia și care obligă statele părți să promoveze o abordare a designului universal în dezvoltarea de noi tehnologii.

Multe persoane cu dizabilități sunt dornice să acceseze tehnologiile. Atât tehnologiile asistive, cât și tehnologiile accesibile principale pot sprijini viața independentă, și dacă sunt concepute în mod corespunzător, reprezintă o cale de acces pentru a participa la toate aspectele vieții, în condiții de egalitate cu ceilalți: de la educație, la ocuparea forței de muncă, petrecerea timpului liber, cultura și chiar participarea politică.

În ultimii ani, s-au observat îmbunătățiri în acest domeniu, deși este încă departe de o situație ideală. Datorită implicării active a mișcării persoanelor cu dizabilități și susținerii factorilor de decizie politică în domenii precum accesibilitatea web, mass-media audiovizuală sau telecomunicații, se înregistrează progrese în cadrul juridic al UE. Inclusiv în Actul european privind accesibilitatea, recent convenit, care are o componentă TIC foarte puternică. Acest progres trebuie acum să devină o realitate pentru persoanele cu dizabilități din întreaga Europă. În ceea ce privește tehnologiile viitoare, cum ar fi soluțiile bazate pe Inteligența Artificială, obiectivul rămâne același: asigurarea că tehnologiile sunt disponibile și accesibile pentru persoanele cu dizabilități.

Partenerii implicați în organizarea evenimentului au subliniat propria lor activitate în domeniul AI și a soluțiilor dezvoltate în prezent și utilizate de către persoanele cu dizabilități. Au fost prezentate caracteristicile inteligenței artificiale accesibile, de la descrierea textului fotografiilor, subtitrarea automată, până la site-urile de dating.

Facebook, Microsoft și Google și-au prezentat toate inițiativele pentru a-și diversifica forța de muncă și pentru a se asigura că angajează mai multe persoane cu dizabilități.

Câteva aspecte importante ale discuției au inclus:

• Inteligența artificială trebuie dezvoltată de diverse echipe care includ persoanele cu dizabilități. Organizațiile trebuie să asigure recrutarea incluzivă și să oferă o locuință rezonabilă; companiile care pot recruta și păstra personalul cu dizabilități au un avantaj față de ceilalți în ceea ce privește accesibilitatea și incluziunea.

• Inteligența artificială ar trebui dezvoltată într-un mod de care să beneficieze în mod direct persoanele cu dizabilități și să fie accesibilă tuturor din societate; Politica ar trebui să se asigure că noile tehnologii sunt disponibile pentru toată lumea – soluțiile strategice să includă obligații accesibile privind achizițiile publice.

• Accesibilitatea ar trebui să fie integrată în ADN-ul companiilor din domeniul tehnologiei și ca o parte esențială a tuturor dezvoltărilor tehnologice.

• Ritmul de dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale este atât de rapid că nu se poate ține pasul cu IT-ul – fiind conștienți de aceste evoluții, este foarte important de a ne asigura că dezvoltările sunt incluzive și accesibile.

EDF va publica un raport privind oportunitățile și amenințările tehnologiilor emergente la începutul anului 2019, iar discuția din cadrul conferinței va contribui la concluziile acestui raport. Folosind exemple de evoluții actuale și viitoare, raportul urmărește să ajute EDF și membrii săi să se angajeze în activități de susținere privind noile tehnologii. Raportul va oferi consiliere factorilor de decizie și industriei cu privire la modul de consolidare a cooperării acestora.

Reprezentanții persoanelor cu dizabilități au lăudat disponibilitatea companiilor tehnologice de a se angaja în această discuție deschisă.

,,Tehnologiile ar trebui să promoveze includerea și participarea persoanelor cu dizabilități la toate fazele vieții și nu ar trebui să mai genereze excluderea și discriminarea. Această oportunitate grozavă de incluziune nu trebuie pierdută”, a declarat Yannis Vardakastanis, președintele EDF.

,,Sistemele sociale și juridice sunt mult în urma noilor evoluții tehnice. Inteligența artificială, datele mari și internetul lucrurilor ne schimbă serios viața, nu doar formele noastre de comunicare. Persoanele cu dizabilități trebuie să fie implicate activ în aceste procese de schimbare “, a adugat Gabriele Sprengseis, directorul executiv al Consiliului Austriac pentru persoanele cu dizabilități.

De cealaltă parte, companiile tehnologice și-au prezentat eforturile privind accesibilitatea și au convenit să ia în considerare nevoile persoanelor cu handicap în ceea ce privește produsele și serviciile lor.


,,Tehnologiile avansate precum inteligența artificială (AI) pot ajuta persoanele cu dizabilități să participe mai mult la fiecare aspect al societății. Prin asigurarea faptului că tehnologia își îndeplinește promisiunea de a răspunde celor mai exigente nevoi sociale, putem împuternici pe toți – și nu doar pe cei cu dizabilități – să realizeze mai mult”, a declarat Adina Braha-Honciuc, directorul departamentului guvernamental al Microsoft.

,,Cercetările noastre arată că AI ar putea fi un atu semnificativ pentru persoanele cu dizabilități”, a spus Wilfried Kainz de la Zero Project Research.

Membru al Comitetului Executiv al EDF, Humberto Insolera, a încheiat evenimentul, precizând că acesta a fost extrem de util pentru munca lor, iar discuțiile vor fi incluse cu siguranță în următorul lor raport.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.