România va participa, în premieră, la Jocurile Invictus, cea mai mare competiție internațională destinată militarilor răniți pe front, eroi ai zilelor noastre.

În perioada 23 — 30 septembrie, la Toronto, se desfășoară a treia ediție a Invictus Games. În premieră, dintre cei 550 de competitori din cele 17 țări participante, 15 sunt români. Competiția reunește 12 probe sportive, iar pentru desfășurarea ei în bune condiții, organizatorii au apelat la 1.500 de voluntari.

Jocurile Invictus au fost înființate de Prințul Harry al Marii Britanii, în 2014, după o experiență de 10 ani în armata britanică și două misiuni în Afganistan. La ediția din 2017, țara noastră va fi reprezentată de 15 eroi, luptători răniți în Afganistan și Irak. Lotul este completat de rezerve, antrenori și un medic, iar militarii vor fi însoțiți și de câte un membru al familiei.

Și Prințul Charles sprijină echipa Invictus România. Prin Fundația Prințul de Wales, a donat suma necesară achiziționării unei proteze de viteză și a două biciclete speciale pentru trei militari români răniți pe frontul din Afganistan. De-a lungul anilor, TVR a fost alături de acești eroi și a prezentat situația lor în cadrul Jurnalelor de Știri. Iar în reportajul “Cei de neînvins”, din cadrul emisiunii Dosar România de la TVR 1, v-a spus povestea echipei Invictus Romania.

Potrivit MApN, proiectul “Invictus Team România — 2017” constituie o ocazie unică de a demonstra societății ce înseamnă adevăratul spirit de luptător, coeziunea echipei și solidaritatea umană — valori ce definesc veteranii teatrelor de operațiuni.

Acțiunea își propune să sprijine recuperarea fizică și psihică prin sport și să crească gradul de informare în rândul publicului cu privire la problematica militarilor răniți și a familiilor acestora.

Echipa României a decolat în dimineața zilei de marți, 21 septembrie, de pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă”.

Televiziunea Română va difuza imagini în exclusivitate de la Jocurile Invictus — Canada, 2017, cea mai mare competiție internațională destinată militarilor răniți

“Suntem mândri să putem contribui la un proiect atât de important, să fim alături de eroii noștri la prima lor participare la Jocurile Invictus”, a declarat Irina Radu, Președinte-Director General TVR. ‘Televiziunea publică face eforturi să aducă, pe micul ecran, poveștile militarilor români din toate teatrele de operațiuni și dincolo de ele, pentru a onora sacrificiul lor”, a declarat PDG al TVR.

De-a lungul celor opt zile, Televiziunea Română va difuza, în exclusivitate, imagini de la eveniment. Totodată, trimișii TVR speciali în Canada, corespondentul Alina Grigore și directorul de imagine Silviu Andrei îi vor urmări pe sportivii români pas cu pas și ne vor ține la curent cu toate momentele importante ale competiției. TVR va realiza și un documentar despre participarea României la această ediție a concursului, se arată într-un comunicat emis de TVR.

“Sunt eroi care au luptat pe frontul împotriva terorismului, pentru libertatea noastră. Au fost răniți, dar au reușit să treacă peste experiența teribilă a războiului și să ia viața de la capăt. Sunt oameni care au rămas cu dizabilități, dar nu și-au pierdut credința, iar acum sportul îi ajută să se recupereze fizic și psihic. Sunt cei de la care învățăm să nu ne dăm bătuți și să fim mai buni, cu fiecare zi”, a declarat Alina Grigore, jurnalist TVR, la plecarea delegației.

Probele individuale alese de reprezentanții României sunt: atletism, înot, tir cu arcul, ciclism, canotaj în sală.

Atletism
— maior Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006, în Afganistan;
— plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan;
— sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.
Ciclism
— plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în anul 2012, în Afganistan;
— plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în anul 2006, în Afganistan;
— plutonier major Irinel Matei, rănit în anul 2008, în Afganistan.
Canotaj în sală (la simulator)
— locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan;
— plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în anul 2009, în Afganistan.
Haltere
— maior Nicolae Grigore, rănit în anul 2007, în Afganistan;
— plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în anul 2010, în Afganistan.
Tir cu arcul
— caporal Eugen Pătru, rănit în anul 2014, în Afganistan;
— plutonier Ionuț Butoi, rănit în anul 2008, în Afganistan;
— colonel Augustin Pegulescu, rănit în anul 2009, în Afganistan;
— colonel (rtr.) Dorin Petruț, rănit în anul 2007, în Irak.
Înot
— plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în anul 2010, în Afganistan;
Sport de echipă: volei din șezut, la care sunt înscriși toți cei 15 sportivi.

Jocurile Invictus au fost înființate de Prințul Harry al Marii Britanii. Prima ediție a Jocurilor Invictus a avut loc în 2014, la Londra, și a fost organizată de Fundația Jocurile Invictus, înființată de Prințul Harry. A doua ediție a celei mai mari competiții internaționale a militarilor răniți a avut loc în 2016, în Orlando, SUA. Jocurile Invictus au fost deschise atunci de Michelle Obama (la acel moment Prima Doamnă a SUA) și de Prințul Harry. Anul acesta competiția se desfășoară în Canada și este promovată de premierul canadian Justin Trudeau și de Prințul Harry.

Mai multe detalii despre eroii români participanți la competiția Invictus Games  aici…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.