,,Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!”, spunea Pierre de Coubertin, ,,părintele” Jocurilor Olimpice. Poate despre asta este vorba și în viață, să poți să-ți păstrezi spiritul invincibil. Să pui pe eșafodul clipelor nu doar victoriile, ci și rănile, învătând că jocul vieții poate începe din nou. În lupta cu viața, poți câștiga sau poți pierde, însă de cele mai multe ori înveți să te ridici dincolo de orizonturile durerii, alegând să faci prin speranță o declarație zilei de mâine.

În acest sens, s-au instituit Jocurile Invictus (The Invictus Game), pentru a aduce în centrul atenției caracterul de,,necucerit” și spiritul ,,invincibil” al militarilor care au suferit răni ce le-au schimbat viața. Acestea reprezintă un eveniment paralimpic multi-sportiv internațional, în care veteranii de razboi răniți participă la probe sportive, inclusiv canotaj în sală, volei, tenis și baschet în scaun rulant.

Jocurile Invictus sunt organizate de Fundaţia cu acelaşi nume, patronată de Prinţul Harry al Marii Britanii, în scopul de a creşte gradul de conștientizare a oamenilor cu privire la problematica celor care au dat piept cu realitatea dură de pe front şi de a-i sprijini în recuperarea lor. Ei sunt tați, mame, soți, soții ce au luptat în prima linie în teatrele de operațiuni, și deși au fost răniți, ei au arătat că nu pot fi înfrânți. De fapt, aceste jocuri sunt mai mult decât o competiție sportivă. Ele cuceresc inimile, provoacă mințile să-și depășească limitele și schimbă vieți.

,, Până la conștientizarea Jocurilor Invictus, tot ceea ce făceam era să trăiesc din amintiri. În mintea mea, viața mea se sfârșise și așteptam să se încheie pentru că nu mai eram capabil să trăiesc sau să fac lucrurile așa cum obișnuiam. Acum încep să cred că jocul meu tocmai a început”, spune un sportiv paralimpic din echipa Statelor Unite.

Prima ediţie a jocurilor a avut loc la Londra, în anul 2014, urmată de Invictus 2016, organizată de Statele Unite ale Americii la Orlando, Florida. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 23-30 septembrie la Toronto, Canada. Jocurile vor reuni peste 550 de concurenți din 17 țări, care se vor întrece în cadrul a 12 discipline sportive pentru 8 zile de competiție acerbă.

România va participa la primele lor Jocuri Invictus, cu o echipă de sportivi paralimpici, militari răniţi, veterani și va concura la șase întreceri sportive, cum ar fi cele de atletism, ciclism, canotaj în sală, tir cu arcul, înot și volei în scaun rulant.

Sportivii români au fost vizitați şi de Principele Radu Duda la antrenamente asigurându-i de tot sprijinul său. Chiar dacă această competiție implică costuri financiare mari și nu numai, sportivii români paralimpici sunt hotărâți să depășească orice neajuns, antrenându-se zilnic, câte patru ore pe zi, în funcție de disciplina aleasă.

Sportivi sau nu, cu toții avem ceva de învățat din Jocurile Invictus: să avem curajul, să fim o sursă de inspirație pentru alții și să perseverăm în competiția, poate cea mai măreață și mai dificilă, numită viață.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.