Oricine se confruntă cu tulburări de vedere și poartă ochelari își dorește cu ardoare ca, într-o bună zi, să vadă foarte bine, astfel încât să scape de ei. În prezent, acesta nu este doar un vis, deoarece chirurgia modernă împletită cu noua tehnologie transformă lucrurile în realitate. Este vorba despre LASIK, cea mai des întâlnită tehnică de chirurgie cu laser, care ajută la corectarea deficiențelor de vedere.

LASIK sau laser in situ keratomileusis este o procedură, prin care – pe scurt – medicul îndepărtează o porțiune din țesutul corneei, iar remodelarea acesteia îmbunătățește vederea. Cu ajutorul acestei tehnici sunt corectate afecțiuni oculare, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul, fiind astfel eliminată dependența pacientului de ochelari și lentile de contact.

Pe parcursul acestei proceduri, doctorul va decupa cu ajutorul un aparat numit ,,microkeratom” o porțiune foarte subțire (de o grosime de 110-130 microni) din cornee, care însă va rămâne prinsă de un capăt de aceasta (ca o clapetă). Dupa aceea, laserul excimer remodelează corneea. Acest laser extrem de specializat utilizează un fascicul rece de lumină ultravioletă pentru a îndepărta cantități microscopice de țesut din cornee și pentru a o remodela, astfel încât să focalizeze mai precis lumina asupra retinei pentru o vedere mai clară. Apoi se reasază lentila din cornee decupată anterior în poziția inițială. Vindecarea se va face în scurt timp (la 3 luni de la operație).

Tehnica LASIK este rapidă și în mod normal durează mai puțin de 30 de minute pentru efectuarea intervenției la ambii ochi, fiind în principiu nedureroasă. Această procedură este foarte precisă, iar rezultatele sunt permanente, întrucât laserul este controlat de un computer.

Ca în orice întervenție chirurgicală există riscuri, iar chirurgia cu laser nu face excepție. Din momentul în care a fost aprobată de FDA, în 1998, LASIK a devenit un tratament popular în Statele Unite, iar per ansamblu, rata complicațiilor este scazută. Printre efectele adverse s-ar putea număra: sensibilitate la lumină, vedere dublă și încețoșată, halouri ochi uscați și infecții etc. Din punct de vedere tehnic, LASIK este foarte complexă.

Probleme rare pot apărea atunci când medicul creează clapeta, care e posibil să afecteze permanent vederea. Din această cauză, e important să se aleagă un chirurg care este foarte experimentat în efectuarea acestor intervenții chirurgicale.

Conform cercetărilor, peste 86% dintre persoanele care au suferit intervenții chirurgicale pentru tratarea problemelor la ochi, nu au mai depins de ochelari sau lentile de contact. Persoanele cu miopie ușoară au înregistrat cel mai mare succes. Rezultatele depind de complexitatea tulburărilor de vedere.

Dacă aveți miopie, vederea dumneavoastră poate continua să se schimbe pe tot parcursul adolescenței, necesitând modificări periodice în ceea ce privește prescrierea ochelarilor sau a lentilelor de contact. Prin urmare, oamenii trebuie să aibă peste 18 ani și, de preferință, mai în vârstă, înainte de a lua în considerare procedura LASIK.

One Comment

  1. Andrei Alexeev

    Unde poate proceda aceasta operație, si cit costa?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.