Dizabilitatea nu este un obstacol în realizarea visurilor, atunci când spiritul îți este coloană vertebrală și totodată aripi pentru a te înălța cât mai sus. Sunt nenumărate exemple de oameni cu un spirit puternic, care și-au depășit limitările fizice. O astfel de persoană este Marla Runyan, atleta care și-a ,,văzut” visul împlinit, prin ochii care zăreau doar umbre.

Marla Runyan, în vârstă de 48 de ani, este deținătoarea a trei titluri americane în proba de 1.500 metri și a unui record mondial la săritura în înălţime (săritura în lungime, 100 -1.500 m curse). În plus, ea a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, în 2000 şi 2004. Marla mai deține recorduri la proba de 20 kilometri, maraton complet feminin, 500 de metri și Heptatlon. Toate aceste realizări ar fi ceva incredibil pentru orice sportiv normal, însă Marla nu este o atletă obișnită. Ea este nevăzătoare, astfel că toate aceste titluri fac ca ea să fie una dintre cele mai apreciate atlete ale vremurilor noastre.

Marla și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale, depășind obstacole. Cel mai mare dintre ele, a apărut brusc când ea avea 9 ani. Aceasta a fost diagnosticată cu boala Stargard, o maladie rară, care duce la deteriorarea progresivă a vederii, până la stadiul în care vezi, doar cu privirea periferică, fragmente înceţoşate de realitate, iar apoi îţi dispar rapid din faţa ochilor. Doctorii i-au preconizat un viitor sumbru: va fi un elev mediocru, nu va putea să conducă o mașină și nici să absolve un colegiu. Chiar dacă inițial a simțit furie la auzul unor astfel de cuvinte, ea nu a lăsat ca această emoție să-i controleze viața, ci s-a simțit motivată să demonstreze tuturor de ceea ce este în stare. Avea competiția în sânge.

Deși vederea îi slăbea pe zi ce trece și avea nevoie de cărţi ,,imense, pe care le târa de acasă la şcoală şi înapoi”, Marla a arătat că este o elevă conștiincioasă. Ea a reușit să obțină o diplomă de master, nelăsând ca deficiența să o împiedice să facă ceea ce iubește. S-a dedicat trup și suflet atletismului, iar perseverența și voința i-au fost recompensate.

Marla și-a început cariera sportivă internațională concentrându-se asupra evenimentelor destinate în special sportivilor cu deficiențe de vedere și a avut mare succes. Ea a câştigat şapte medalii la Jocurile Paralimpice, clasându-se pe poziția a opta în finala de 1.500 de metri de la Jocurile Olimpice din 2000 – cel mai bun rezultat al unei americance în această probă. Tot în acel an, la Sydney, Marla a devenit prima sportivă nevăzătoare, care a fost acceptată în echipa olimpică a Statelor Unite.

Marla recunoaște că cea mai parte a succesului ei se datorează părinților, care nu i-au limitat experiențele, ci au încurajat-o și au dat totul ca ea să aibă acces la educație și la o viață plină de reușite.

,,Cândva, mama mi-a spus: «Marla, nu este nimic ceea nu poţi face, numai că totul îţi va lua de două ori mai mult timp». Şi a avut dreptate. De asemenea, avea să mă coste şi un dublu efort. Dacă boala Stargardt m-a învăţat ceva, a fost cum să muncesc din greu şi să nu renunţ niciodată”, povesteşte sportiva pe blogul ei.

Marla îşi foloseşte în mod instinctual abilităţile pentru a compensa vederea slabă, memorând pistele pe care aleargă.
,,Ca persoană care are o dizabilitate, când îți faci punctele forte mai vizibile, atunci dizibilitatea se estompează. Oamenii uită rapid că am deficiențe de vedere. Antrenorul meu s-a uitat la potențialul meu și a văzut în mine un atlet și nu o persoană cu dizabilități”, a spus ea.

Fiind prima atletă oarbă care a concurat la Jocurile Olimpice, Marla Runyan este un exemplu de eroism pentru mulți oameni cu deficiențe de vedere. De asemenea, ea a inspirat mulți oameni care nu au niciun handicap..

Sportiva este o sursă de inspirație pentru mulți, deoarece nu a permis ,,handicapului” să o definească. Ea și-a stabilit propriile obiective și a descoperit modalități de a le atinge. Marla a arătat o enormă putere, determinare și perseverență pe tot parcursul vieții. Ea a avut forța să nu renunțe când a fost diagnosticată cu boala lui Stargardt. De asemenea, a demonstrat cât de hotărâtă este să ducă o viață normală și să continue să fie atlet în ciuda dizabilității.

Marla este împlinită şi pe plan personal: este soţie şi mama unei fetiţe de opt ani.
În 2001, ea a lansat cartea “No Finish Line: My Life As I See It” (“Fără linie de sosire: Viaţa mea aşa cum o văd”).
Marla Runyan este dovada vie că nu contează dacă ești diferit de ceilalți. Poți reuși!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.