Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România solicită Coaliţiei de Guvernare PSD-ALDE şi Guvernului Dancilă să introducă în Programul de Guvernare măsuri de politici industriale menite să stimuleze fabricarea de medicamente în România, pentru a stopa declinul acestei ramuri economice şi a reduce dependenta de importuri.

PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reuneşte 16 situri de fabricaţie din ţară – considera că singurul mod prin care se poate asigura un acces neîngrădit al populaţiei la medicamentele esenţiale îl reprezintă elaborarea de politici şi programe publice care să stimuleze investiţiile în domeniul manufacturii de medicamente pe teritoriul ţării.

„Politicile publice din domeniul medicamentului de după 2015, elaborate în afara oricărui dialog cu producătorii de medicamente din România, au făcut imposibilă continuarea investiţiilor în situri noi de fabricaţie precum şi în extinderea celor existente”, a comentat Dragoş Damian Director Executiv PRIMER.

„Astfel, a) politica discriminatorie de preţuri, care impune standarde duble pentru medicamentele generice, b) „taxa clawback” care s-a dublat în ultimii 2 ani şi care generează o dublă impozitare a industriei farmaceutice, c) absenţa unor stimulente financiare pentru achiziţia specifică de echipamente industriale şi d) lipsa oricărei diplomaţii economice pentru exportul de medicamente – reprezintă doar câteva obstacole în calea dezvoltării fabricilor de medicamente din România”, a completat reprezentantul PRIMER.

Producătorii de medicamente care au fabrici în România, indiferent de capital, au plătit în ultimii 5 ani sute de milioane de lei în contul „taxei clawback”, în loc să investească în extinderea şi modernizarea capacităţilor de producţie, în transferuri tehnologice de produse noi şi în angajarea mai multor specialişti în cercetare şi dezvoltare.

„Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm ca în 2006 se fabricau în România pentru desfacere pe piaţa internă 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în 10 ani. Orice încercare din ultimul an de a demonstra Ministrului Sănătăţii şi Ministrului Finanţelor Publice ca fabricile de medicamente din România pierd din competitivitate, în special datorită „taxei clawback”, a fost sortită eşecului”, a arătat reprezentantul PRIMER.

PRIMER considera că în capitolul vizând măsurile economice şi politicile industriale din Programul de Guvernare 2018-2020 trebuie să fie cuprinse prevederi concrete şi specifice referitoare la industria de medicamente privind modalităţi de a reduce fiscalitatea şi de a stimula transferul de unităţi de producţie, tehnologie şi facilităţi de cercetare-dezvoltare către România. Aceste măsuri, dacă sunt implementate imediat, vor face în aşa fel încât după 2020 să nu mai vorbim despre crize de medicamente, despre medicamente aduse de bolnavi din alte ţări şi despre închideri de fabrici de medicamente.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din ţară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, VIM SPECTRUM.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.