Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat public, în data de 27 februarie 2019, că va semna un ordin prin care persoanele care au suferit amputări ale unui membru sau au din naștere un membru lipsă nu vor mai fi nevoite să se prezinte periodic în fața comisiilor de evaluare a handicapului.

Potrivit propunerii Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS) evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor vizuale, a persoanelor cu afectarea funcţiilor vestibulare, a persoanelor cu afectarea funcţiilor motorii, în vederea încadrării în grad de handicap se va stabili la termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, de la prima evaluare.

De asemeni, se va stabili un termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, pentru situațiile de sechele în bolile cerebrovasculare cu deficit motor tip plegic, la un interval de peste doi ani de la data accidentului vascular și pentru paraplegie sau tetraplegie, indiferent de cauză, la un interval de peste doi ani de la data diagnosticării.

Modificările propuse de MMJS vin în urma nenumăratelor petiții adresate Ministerului Muncii de către ONG-urile care au în domeniul de activitate protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și a reportajelor realizate de presa centrală, în care erau prezentate persoane cu afecțiuni grave așteptând pe holurile instituțiilor medicale să fie evaluate de comisiile de specialitate.

Proiectul de ordin privind modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap poate fi citit pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

3 Comments

  1. Domnule ministru doresc sa vă întreb dacă persoanele cu handicap care au epilepsie,ele mai trebuie sa facă comisii anuale?

  2. Alin Andrei

    NU FACETI DISCRIMINARE !! NU doar persoanele cu amputatii ar trebui sa nu se mai prezinte periodic la cele comisii ci o lista intreaga de afcetiuni iremediabile cum ar fi afectiunile mintale si neurologice cum este epilepsia.

    • Daniela Tontsch

      Speram sa citeasca masajul dvs si reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati si cei ai MMJS.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.