Dansul nu cunoaște bariere… Este cea mai pură artă, emoția care aduce aduce oamenii împreună, indiferent de rasă, limbă, dizabilitate. De la această idee, s-a născut proiectul cultural ,,Moving Beyond Inclusion” (Dincolo de Incluziune) care vizează promovarea diversității, prezentând valoarea artistică a practicii incluzive.

,,Moving Beyond Inclusion” este o colaborare între cele mai importante șase companii de dans din Europa care sprijină incluziunea. Obiectivul principal al acestui parteneriat ambițios este acela de a contribui la realizarea unei schimbări durabile care să aducă dans favorabil incluziunii în prim-plan. Rezultatele pe termen scurt cuprind oportunități sporite de ocupare a forței de muncă pentru un număr mare de artiști cu handicap din întreaga Europă, creșterea calității producției artistice datorită oportunităților de formare personalizate, precum și ambiția și capacitatea sporită în cadrul organizațiilor partenere pentru a furniza munca la cele mai înalte standarde. Rezultatele pe termen lung includ o bună reprezentație a artiștilor cu handicap din cadrul sectorului principal și o mai mare importanță a practicii profesionale incluzive în întreaga Europă. „Moving Beyond Inclusion” este o colaborare finanțată de către Europa Creativă.

“Moving Beyond Inclusion” are convingerea fundamentală că munca favorabilă incluziunii produce o activitate artistică mai interesantă și mai plină de sens pentru încântarea publicului. Cu toate acestea, domeniul principal al artelor nu reprezintă cu adevărat diversitatea în societate în general, iar posibilitatea ca artiștii cu handicap să-și dezvolte și să-și prezinte activitatea și artiști diferiți să colaboreze, rămâne limitată. Ca urmare, calitatea activității poate fi inconsecventă, iar prezentatorii și audiența au tendința de a vedea munca persoanelor cu dizabilități ca o ,,creație marginală” promovată mai degrabă din motive de ,,corectitudine politică” decât de integritate artistică. Astfel, proiectul reunește principalii susținători europeni ai incluziunii prin dans pentru a aborda acest lucru printr-un program de activitate care permite oamenilor ca prin dans să facă schimb de abilități, resurse și cunoștințe.

Pe lângă argumentul social de necontestat pentru practica incluzivă (adică pentru o societate echitabilă, în care toți ar trebui să aibă șanse egale de a accesa toate domeniile vieții, inclusiv dansul), există, de asemenea, un argument artistic puternic, denumit uneori ,,proces creativ pentru diversitate” , ceea ce sugerează că faptul de a lucra în sfera diversității generează o muncă nu doar interesantă și inovativă, dar este, de asemenea, necesară pentru progresul și evoluția artei în sine.

Deja, acest parteneriat ce vizează incluziunea prin dans are rezultate fantastice, ca de exemplu: faptul de a atrage atenția artiștilor asupra oportunităților de angajare interculturală, creșterea grupurilor de artiști cu dizabilități și de artiști care realizează o muncă incluzivă, în special în Italia, unde un profil din ce în ce mai mare atrage interesul factorilor de decizie și deblochează noi oportunități de finanțare, precum și desfășurarea unor discuții minunate despre dans și dizabilitate în cadrul simpozioanelor.

Dacă acest proiect artistic se va face vizibil în festivalurile din întreaga Europă și din alte țări, progresul va continua până în ziua în care ,,incluziunea” nu va mai fi doar un scop în sine, ci va deveni contextul incontestabil în care dansul de cea mai bună calitate va putea fi generat și va putea evolua.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.