In data de 13 iunie 2018, Statele părți au ales nouă membri ai Comitetului pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Ei îi vor înlocui pe aceia al căror termen expiră la 31 decembrie 2018.

Comitetul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități este organismul însărcinat cu monitorizarea punerii în aplicare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap. Acesta este compus din 18 experți independenți, aleși de statele care au ratificat Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap.

Cei nouă experți – șase femei și trei bărbați – care vor începe să lucreze în cadrul Comitetului, din ianuarie 2019, sunt:
• Dlla Danlami Umaru BASHARU (Nigeria) – realeasă
• Dl Jonas RUSKUS (Lituania) – reales
• Dna Mara Cristina GABRILLI (Brazilia)
• Dna Amalia Eva GAMIO RÍOS (Mexic)
• Dna Rosemary KAYESS (Australia)
• Dna Miyeon KIM (Republica Coreea)
• Dna Gertrude OFORIWA FEFOAME (Ghana)
• Dl Markus SCHEFER (Elveția)
• Dna Risnawati UTAMI (Indonezia)

Ca răspuns la solicitările din partea mișcării persoanelor cu dizabilități de a aborda dezechilibrul de gen din cadrul Comitetului, multe state părți au desemnat și au votat candidații calificați de sex feminin cu dizabilități.

Genul și paritatea geografică în cadrul Comitetului sunt foarte importante. Acest lucru înseamnă că Comitetul ar trebui să fie compus din mai multe femei decât barbați, iar membrii acestuia ar trebui să provină din toate regiunile lumii. În aceste alegeri, regretăm faptul că foarte puțini candidați cu dizabilități au fost nominalizați de UE și de țările europene, în special femeile cu dizabilități. Începând cu ianuarie 2019, vor exista doar trei membri ai Comitetului din Europa – nici unul dintre ei femei cu handicap.

Pentru următoarele alegeri, în 2020, încurajăm guvernele europene să-și prezinte candidații calificați cu handicap, în special femeile cu dizabilități.
De asemenea, solicităm Uniunii Europene, care este stat parte al Convenței, să desemneze un candidat la UE. Aceasta este prima Convenție privind drepturile omului care poate fi ratificată de organizațiile de integrare regională. UE este prima, dar în mod ideal nu ultima organizație regională care trebuie să ratifice. Este important ca Comitetul să includă experți cu handicap, având cunoștințe despre abordările regionale privind legile și politicile în materie de dizabilități. Un candidat la UE ar aduce o valoare adăugată comitetului.

Felicităm noii membri ai Comitetului și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu aceștia în următorii ani.
Sursa:..
Traducere: Lavinia Elena Niculicea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.