Toți oamenii s-au confruntat cu dureri de cap. Însă migrena reprezintă mai mult decât o simplă durere de cap. Ea este o boală neurologică. Migrenele (sau cefaleele) se situează la nivel global în primele 3 cauze de dizabilitate. Una din șapte persoane experimentează migrene, iar aproximativ 2% din populația globului se confruntă cu migrene cronice, ceea ce face ca aceasta să fie a treia cea mai răspândită boală din lume.

Simptomele migrenei includ tulburări vizuale, dureri puternice de cap, de obicei pe o parte a craniului, greaţă, stări de vomă, sensibilitate la lumină și sunet, furnicături. De-a lungul timpului, cercetătorii au lucrat pentru a dezvolta o terapie preventivă special pentru migrene, iar acum se află la un pas de a avea un nou tratament.

Noul medicament, denumit Aimovig (cunoscut sub numele de Erenumab), a fost creat pentru a fi administrat chiar de către pacienți, o dată pe lună, cu ajutorul unei seringi cu injecții, similar injecțiilor cu insulină.

Erenumab – primul și unicul tratament aprobat de Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) – face parte din noua clasă de medicamente denumite anticorpi monoclonali umani, care blochează receptorul de peptidă asociat genei calcitoninei (CGRP), o moleculă care transmite semnale de durere în timpul unui ,,atac” de migrenă. Există multe tipuri diferite de anticorpi monoclonali umani (mAb) și, în timp ce unele folosesc propriul sistem imunitar pentru a bloca replicarea celulelor canceroase, altele opresc o reacție în organism prin legarea la un receptor țintă și o inhibă, împiedicând astfel ca reacția să continue. Anticorpii monoclonali CGRP au un astfel de efect și pot fi administrați mult mai puțin frecvent decât medicamentele convenționale de migrenă luate zilnic.

,,Aimovig este primul tratament de acest gen care ţinteşte acel receptor şi a demonstrat o eficienţă puternică contra migrenelor”, a declarat directorul executiv al grupului farmaceutic Novartis, Paul Hudson.

Medicamentul Aimovag, produs de companiile farmaceutice Novartis și Amgen, va costa 575 de dolari pentru o injecţie lunară de 70 miligrame sau 140 miligrame, iar anual prețul tratamentului se ridică la 6900 de dolari.
Tratamentul inovator nu împiedică toate ,,episoadele” de migrenă, dar le poate face mai puțin dureroase și reduce frecvența cu 50% sau mai mult.

,, Acest medicament va avea un impact uriaş. Este un moment uimitor pentru pacienţi, dar şi pentru neurologi, ajutând la tratarea migrenelor,” a afirmat dr. Amaal Starling, neurolog în cadrul Mayo Clinic, Phoenix.

Oamenii de știință susțin că medicamentul reprezintă un progres important, dar nu este un panaceu. Până în prezent, medicamentele utilizate pentru prevenirea migrenelor erau concepute pentru a trata și alte boli, precum hipertensiune arterială. Prin urmare, ele nu sunt eficiente, pot funcționa temporar și adesea produc reacții adverse intolerabile.

În cadrul studiilor clinice, persoanele ce şi-au administrat noul medicament nu au prezentat niciun efect secundar, precum cei ce luau tratament cu efect placebo. Însă deocamdată nu au fost determinate efectele utilizării medicamentului pe termen lung.
Denise Desjardins, originară din Massachusetts, în vârstă de 58 de ani, a suferit de migrenă timp de zece ani. Ea era nevoită să stea în pat timp de două până la trei zile, de patru până la cinci ori pe an. Migrenele i-au devenit o suferință zilnică în urma unei mastectomii bilaterale după ce a fost diagnosticată cu cancer de sân. I-a fost administrat un medicament tipic de migrenă, dar nu a fost eficient. Timp de aproximativ patru ani, ea și-a administrat o injecție de Erenumab, o dată pe lună, fără efecte secundare. Rezultatele sunt uimitoare: nu mai are niciun ,,atac” de migrenă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.