Se încearcă diferite abordări terapeutice pentru a îmbunătăți perspectivele pacienților cu boli neuromusculare. O boală, considerată rară și care afectează în mod considerabil viața celui diagnosticat cât și a familiei sale, este distrofia musculară progresivă. În Romania sunt 35000 de persoane afectate direct, plus alți zeci de mii afectați indirect, care își doresc să se ivească o speranță în ceea ce privește șansele de ameliorare a efectelor acestei boli.

Distrofia musculară progresivă este un grup de afecțiuni ereditare, caracterizate prin deteriorarea progresivă a mușchilor corpului, antrenând slăbiciune musculară și în final invaliditate. Deși încă nu există tratamente care să vindece această maladie, există unele strategii terapeutice și programe de cercetare menite să îmbunătățească condiția pacieților.

Cei de la Life Extension, o companie care se află în fruntea cercetării medicale inovatoare de mai bine de 35 de ani, recomandă o serie de terapii naturale evaluate din punct de vedere științific ce vizează tratarea distrofiilor musculare.

O nutriție adecvată este esențială deoarece mulți pacienți cu distrofie musculară au o mobilitate limitată sau sunt inactivi datorită slăbiciunii musculare. Aceste limitări îi predispun la obezitate, deshidratare și constipație. Li se recomandă majorității pacienților cu distrofie musculară o dietă bogată în fibre, cu conținut ridicat de proteine, cu conținut scăzut de calorii și cu consum adecvat de lichide. Mai multe intervenții naturale pot completa modalitățile convenționale de tratament și pot spori calitatea vieții persoanelor cu distrofie musculară. Iată câteva dintre ele:
Coenzima Q10 (CoQ10) este un puternic antioxidant care joacă un rol central în producerea energiei celulare. Dovezile rezultate din studiile efectuate pe oameni și pe animale implică un deficit de Coenzima Q10 în dezvoltarea unor forme de distrofie musculară. Un studiu care a examinat Coenzima Q10 și combinația de CoQ10 / resveratrol, pe animale, a arătat că dozele mari de CoQ10 și terapia combinată CoQ10 / resveratrol a scăzut deteriorarea mușchilor și a îmbunătățit forța musculară. Două studii clinice suplimentare, care au cuprins în mod cumulativ 27 de pacienți cu diferite forme de distrofie musculară, inclusiv distrofia Duchenne și forma centurilor (Limb- girdle), au arătat că 100 mg de CoQ10 pe zi, timp de 3 luni au îmbunătățit parametrii cardiaci și performanțele fizice, comparativ cu placebo. Autorii au concluzionat: ,,Pacienții care suferă de aceste distrofii musculare și altele asemenea, ar trebui să fie tratate cu vitamina Q10 pe termen nelimitat.” . Life Extension sugerează un nivel optim de CoQ10 de cel puțin 3 ug / ml.

Resveratrolul este un fitochimic găsit în coaja de struguri, troscot japonez și vin roșu. Studiile au arătat că daunele oxidative în țesutul muscular au scăzut în mod semnificativ cu suplimente de resveratrol. Un studiu experimental efectuat pe șoareci care nu exprimă distrofina a dezvăluit că suplimentarea resveratrolului a scazut inflamația si a crescut codificarea genetica a unei proteine numite utrofina, care poate înlocui funcțional distrofina.

Creatina este un compus de tip amino-acid produs în mod natural (peste 90% se află în mușchi), care ajută la furnizarea de energie pentru celulele musculare. Folosită mult timp ca un supliment de către sportivi pentru a spori puterea, rezistența și recuperarea musculară după antrenament, de creatină, pot beneficia, de asemenea, persoanele cu distrofie musculară. Atunci cand creatina, este metabolizată de către organism, aceasta pătrunde în celulele musculare și ajută sinteza proteinelor, reducând distrugerea proteinei. În plus, aceasta funcționează ca un antioxidant cu rol de a activa celulele stem din mușchi, care au capacitatea de a autoreînnoi și de a contribui la regenerarea celulei musculare. Un studiu clinic, în care băieților cu DMD le-a fost administrată creatină monohidrat (0,1 g / kg / zi), a constatat o creștere a masei musculare și a forței de prindere a mâinilor, rezultatele fiind independente de utilizarea steroizilor.

Vitamina E si seleniul sunt antioxidanți care protejeaza celulele de distrugerile produse de aşa-numiții radicali liberi din organism. La mai multe specii de animale, deficitul de seleniu provoacă boli care se aseamănă cu distrofia musculară; Suplimentarea previne aceste boli. La baieții cu distrofie musculară Duchenne care au primit seleniu și vitamina E timp de un an, urmată de o perioadă de observație de un an, fără tratament, o deteriorare ușor mai rapidă a puterii musculare a fost raportată în al doilea an, atunci când nu au primit nici un tratament. Aceasta constatare poate sugera faptul ca tratamentul cu seleniu și vitamina E a furnizat o ușoară întârziere în ceea ce privește deteriorarea.

Acizii grași Omega 3 sunt componente esențiale ale membranelor celulare. Studiile efectuate pe animale au arătat că o dietă bogată în acizi grași omega-3 a prevenit degenerarea mușchilor scheletici. Aceste studii au constatat că beneficiile există atunci când suplimentarea cu omega-3 s-a făcut înainte de apariția leziunilor musculare.

Glutamina este unul dintre cei mai întâlniți aminoacizi, fiind prezentă în proporție de 61% în musculatura scheletică. Studiile clinice, în care pacienților cu distrofie musculară le-a fost administrate suplimente cu L-glutamină, au arătat că acestea pot minimiza epuizarea mușchilor și, de asemenea, pot îmbunătăți metabolismul proteinelor.

Alte suplimente, printre care cele cu L-carnitină, Vitamina D și calciu, taurină, N-acetilcisteina (NAC), extract de ceai verde și melatonină, s-au dovedit eficiente în terapiile distrofiei musculare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.