Anul acesta, pe 25 septembrie s-au aniversat 2 ani de la adoptarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) de către Adunarea Generală a ONU, la New York, care vor asigura echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: de mediu, socială și economică. Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cunoscute și sub denumirea de Agenda 2030, reprezintă un set de obiective universale, ce au înlocuit Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, în baza cărora s-au dezvoltat acțiuni începând cu anul 2000.

La acest program ambițios au aderat 193 de state membre ONU, care s-au angajat să elimine sărăcia și foametea, să combată inegalitățile și injustiția și să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor cu handicap, până în 2030. Obiectivele nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, ceea ce înseamnă că rolul Organizației Națiunilor Unite în implementarea lor este cel al unui facilitator și nu al unui executant. Punerea în aplicare a Obiectivelor Globale a început în mod oficial la 1 ianuarie 2016.

Unul dintre principiile majore care însoțesc aceste obiective este acela de parteneriat, fie ca e vorba de organizatii internationale, autoritati publice, companii, organizatii ale societatii civile sau religioase etc. Parteneriatul și acțiunea globală pot avea un impact mare și pot ajuta la implementarea acestor obiective.

Acum, la doi ani de la formularea acestor obiective, EDF a solicitat liderilor UE să facă Europa sustenabilă pentru toți, inclusiv pentru persoanele cu handicap, precum și să respecte promisiunea ,,de a nu lăsa pe nimeni în urmă”.

Pe, 25 septembrie, 830 de organizații, 110 de țări și 310 de orase, precum și mii de oameni din întreaga lume au participat la o acțiune globală în vederea atingerii acestor obiective. Eforturile conjugate, depuse în echipă și mobilizând cât mai multe resurse umane, ar putea contribui la schimbarea lumii.

Prin participarea la această campanie de mare anvergură, s-a dorit să se facă o diferență abordând cele mai mari provocări internaționale, inclusiv sărăcia, educația, sănătatea, egalitatea de gen, clima, apa, pacea și buna guvernare.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) nu pot fi realizate fără incluziunea reală și implicarea deplină a persoanelor cu dizabilități, menționează EDF.

,,La doi ani de la adoptarea obiectivelor, este timpul pentru guvernul irlandez să le pună în aplicare. Avem nevoie de o conducere puternică, principială, care să promoveze aceste obiective la nivel national”, a declarat Valerie Duffy, membră a Educației pentru Dezvoltare și a Consiliului Național pentru Tineret din Irlanda.

,,Sperăm că această a doua aniversare va însemna o schimbare importantă a abordării guvernului…”

,,Vom reuși să implementăm obiectivele globale dacă vom izbuti să implicăm persoanele care trăiesc în sărăcie și dacă vom obține sprijinul activ al tuturor cetățenilor care acționează pentru o societate diferită “, a spus un membru al unei organizații irlandeze.

Este absolut necesar ca cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă să aducă un viitor echitabil pentru noi toți, iar asta depinde de implicarea fiecărui om și nu doar de autoritățile guvernamentale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.