Durerile de spate reprezintă o problemă medicală întâlnită destul de des în lumea contemporană şi afectează frecvent oameni în floarea vârstei. De fapt, specialiștii afirmă că între 60-80% din populația adultă va avea dureri de spate la un moment dat de-a lungul vieții, iar o astfel de afecțiune este estimată a costa miliarde în domeniul asistenței medicale, scăzând productivitatea în fiecare an.

Reclamele Tv oferă o gamă variată de potențiale soluții pentru durerile de spate care majoritatea sunt nedemonstrate, nefuncționale și pur și simplu neatractive. O echipă de ingineri de la Universitatea Vanderbilt din Tennessee speră se schimbe această situație cu un design care îmbină stiința biomecanicii cu progresele din tehnologia portabilă pentru a crea un tip de îmbrăcăminte inteligentă, care să amelioreze durerile în partea inferioară a spatelui.

Karl Zelik, profesor asistent de inginerie mecanică și investigatorul principal al studiului, a experimentat el însuși dureri de spate ridicându-și în mod repetat băiețelul, ceea ce l-a determinat să se gândească la metode tehnologice care pot fi purtate.

,,M-am săturat ca personajele de benzi desenate, Tony Stark și Bruce Wayne să fie singurele care au purtat supercostume. Noi, masele, ne dorim un costum al nostru “, a explicat profesorul Zelik.

,,Diferența este că eu nu lupt împotriva infracțiunilor, ci împotriva durerilor de spatele.”

Testele efectuate până acum au demonstrat că acest echipament inteligent ușurează durerea în partea inferioară a spatelui. În plus, acestă tehnologie a câștigat un premiu în cadrul Congresului Societății Internaționale de Biomecanică din Brisbane, Australia.

Dispozitivul este alcătuit din două părți de material textil, din pânză de nylon, țesătură lycra, poliester și alte materiale, pentru piept și picioare. Părțile sunt legate prin intermediul unor curele în partea de mijloc a spatelui, cu bucăți de cauciuc natural în partea inferioară a spatelui și în zona feselor.

Dispozitivul poate fi controlat de către o aplicație pe care echipa a creat-o. Utilizatorii își ating telefoanele pentru a angrena îmbrăcămintea inteligentă fără fir prin Bluetooth. De asemenea, poate fi controlată printr-o atingere ușoară în zona pieptului. Acesta este conceput astfel încât utilizatorii să se implice numai când au nevoie de el. Utilizatorul doar atinge de două ori cămașa sau telefonul pentru a angrena curelele.

Atunci când acesta este pornit, curelele elastice se strâng astfel că atunci când utilizatorul îndeplinește o sarcină, cum ar fi ridicarea unui obiect greu, o parte din presiune este deviată din partea inferioară a spatelui către curele.

Opt subiecți au testat dispozitivul stând aplecați în față și ridicând greutăți de 11 kg și, respectiv, 25 de kg în timp ce își mențineau poziția la 30, 60 și 90 de grade. Echipa profesorului Zelik a demonstrat că dispozitivul a redus activitatea în mușchii extensori ai spatelui (zona lombară) cu o medie de 15 până la 45% pentru fiecare activitate.

Dr. Aaron Yang, co-autor al studiului, a spus că tehnologia nu se concentrează pe tratarea celor cu dureri existente de spate, ci pe prevenția prin reducerea stresului și a oboselii de la nivelul musculaturii spatelui.

,,Oamenii încearcă să valorifice o problemă uriașă a societății cu dispozitive care nu au fost demonstrate sau nu sunt practice”, a spus el.
,,Acest concept de îmbrăcăminte inteligentă este diferit. Văd o mulțime de funcționari din domeniul sănătății sau alți profesioniști cu locuri de muncă care necesită faptul de a sta în picioare sau într-o poziție aplecată perioade lungi de timp.

,,Îmbrăcămintea inteligentă poate ajuta la descărcarea unora dintre aceste forțe și la reducerea oboselii musculare.”
Prin folosirea acestei tehnologii, activitățile fizice devin mult mai ușoare. Avem telefoane și ceasuri inteligente, de ce n-am avea și îmbrăcăminte inteligentă?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.