Medicina este mai mult o artă decât o ştiinţă, medicii fiind primii care confirmă acest adevăr, şi nu doar pentru că sunt atât de multe lucruri neştiute despre corpul uman, dar şi pentru că pacienţii adesea nu furnizează date relevante sau nu respectă prescripţiile medicale. Acest fapt explică interesul sporit pentru digitalizarea pastilelor, astfel încât acestea să înregistreze momentul în care pacientul le ia şi să includă senzori medicali conectaţi la internet în interiorul dispozitivelor medicale.

În prezent, oamenii de ştiinţă lucrează la o alternativă la implanturile electronice, care să fie mult mai puţin invazivă: pastilele inteligente, care nu sunt toxice şi uşor digerabile.

Una dintre principalele provocări în ceea ce privește dezvoltarea unei pastile inteligente este de a găsi modalităţi de furnizare a unei cantităţi suficiente de energie în absenţa unei baterii electronice. Cercetătorii au descoperit că pigmenţii melanici naturali din părul şi ochii noştri ar putea fi folosiţi pentru a păstra aceste pastile ingerate funcţionale. Aceşti pigmenţi se pot descompune în intestin, la fel ca alimentele.

Aceste pastile ar putea alimenta dispozitivele minuscule din interiorul corpului. De asemenea, ele ar putea elibera medicamentul în diferite zone ale corpului şi ar monitoriza unde şi când să-l elibereze cu ajutorul unor microsenzori extrem de avansaţi.

,,Suntem interesaţi să transformam lumea dispozitivelor medicale implantabile în dispozitive medicale ingerabile”, a declarat unul dintre cercetătorii care se află în spatele pilulei inteligente, cercetătorul Chris Bettinger de la Universitatea Carnegie Mellon din SUA. ,,Așa că luăm toate dispozitivele electronice sofisticate care sunt folosite la lucruri, precum stimulatoarele cardiace şi sistemele de eliberare a medicamentelor şi le transformăm în formate ingerabile. Vrem să creăm dispozitive inteligente care nu doar că eliberează medicamente în mod arbitrar, dar eliberează doze specifice la anumite ore, atunci când corpul are nevoie de ele.”

Într-o lucrare recentă publicată în Proceedings of the Academy of Sciences, Chris Bettinger relatează că o baterie comestibilă realizată din pigmentul de sepie poate descărca 10 microamperi de energie electrică pe o perioadă de cinci ore, cu o performanţă ideală de 24 de ore, atât timp cât ceva ingerat e posibil să rămână în organism.

Pe lângă avantajul de a elibera medicamentul conform unui orar, pastilele inteligente nu necesită intervenţii chirurgicale invazive, iar costul pe termen lung e probabil mult mai mic, existând şanse mai reduse ca organismul să le respingă, spre deosebire de implanturile electronice care prezintă riscul de infecţii bacteriene şi inflamaţii cronice.

Materialele biodegradabile sunt o opţiune promiţătoare, iar conform cercetătorilor, o reţea de polimeri denumită elastomer (atât semi-fluid, cât şi elastic) pot reprezenta soluţia optimă: ar putea să se îndoaie, să se întindă şi să se degradeze fără a rămâne blocaţi, iar pilula se va dizolva în mod firesc, din moment ce şi-a făcut treaba. Deoarece electronica devine din ce în ce mai miniaturală în ceea ce priveşte dimensiunea şi compoziţia naturală, ideea de pastile inteligente e aproape de a deveni realitate, deşi încă mai sunt multe de făcut în acest sens.

,,Sunt multe progrese rapide în ceea ce priveşte materialele, invenţiile şi descoperirile care pot fi aduse în faţa problemelor medicale. Cred că aceste dispozitive pot fi testate pe pacienţi în următorii 5-10 ani”, concluzionează cercetătorul Chris Bettinger.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.