Pentru prima dată, oamenii de știință de la Centru Naţional Francez pentru Cercetare Ştiinţifică au reușit cu ajutorul unui tip de stimulare nervoasă să readucă la viață un om care era de mai bine de 15 ani într-o stare vegetativă. Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, nu a fost trezit complet, însă cazul său demonstrează că conștiința poate fi restabilită după un timp mult mai lung decât se credea anterior.

Spre deosebire de comă, în care o persoană este adormită și nu răspunde, un pacient într-o stare vegetativă este trează, dar nu prezintă semne de conștientizare sau funcție cognitivă, deși poate avea reflexe de bază, cum ar fi clipitul când este trezită brusc. Uneori, oamenii pot trece de la o stare vegetativă completă la o stare, cunoscută ca stare de conștiență minimă, în care pacienții au cel puțin o conștientizare redusă a mediului înconjurător. Însă când o persoană a stat într-o stare vegetativă mai mult de 12 luni după o leziune cerebrală, se consideră că această stare va fi permanentă și este foarte puțin probabil să se mai recupereze.

Bărbatul implicat în studiu a suferit un traumatism cranian la vârsta de 20 de ani, cauzat de un accident de mașină și se află într-o stare vegetativă de 15 ani, pentru aproape jumătate din viaţa sa. Cercetătorii au stimulat nervul vag printr-un dispozitiv implantat în pieptul pacientului. Impulsurile electrice sunt trimise către nervul vag care leagă creierul de celelalte organe majore ale corpului. Este, de asemenea, cunoscut faptul că acesta are un rol în procesul de trezire din somn și în menținerea noastră într-o stare de alertă.

,,Stimularea nervului vag este folosită deja pe mii de pacienți afectați de epilepsie farmaco-rezistentă”, menționează prof. Steven Laureys, care conduce Coma Science Groupe din Liege, Belgia.

Conform autorilor studiului, bărbatul a prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește mișcarea, atenția și activitatea cerebrală, la doar o lună de stimulare a sistemului nervos. Pacientul a început să răspundă la cereri simple care înainte erau imposibile, cum ar fi urmărirea unui obiect cu privirea și mișcări ale capului. De asemenea, el părea capabil să stea treaz atunci când terapeutul i-a citit o carte și a reacționat la stimuli, de exemplu a deschis ochii mari atunci când cineva s-a apropiat de fața sa.

În plus față de îmbunătățirile comportamentale, rezultatele encefalogramei și scanările PET, au confirmat o creștere a activității cerebrale, inclusiv în undele theta utilizate pentru a defini diferențele dintre stările de conștiință. S-a constatat că activitatea metabolică a crescut în structurile corticale și subcorticale, indicând o nevoie sporită de combustibil în celulele creierului.

Pentru prima dată în 15 ani, pacientul a arătat semne coerente, măsurabile ale conștiinței. Și asta este enorm – în opinia medicilor, pacientul lor a trecut de la o stare vegetativă la o stare de conștiență minimă.

Conform rezultatelor, publicate în revista Current Biology, se infirmă în mod direct presupunerea generală că faptul de te afla într-o stare vegetativă timp de 12 luni sau chiar mai mult face ca starea să fie ireversibilă.

,,Plasticitatea și refacerea creierului sunt încă posibile chiar și atunci când speranța pare să fi dispărut”, spune autoarea principală a studiului, Angela Sirigu, de la Centrul de Neuroștiințe Cognitive din Franța.

Este prea devreme pentru a se trage concluzii în urma unui studiu realizat pe un singur pacient. Însă, oamenii de știință intenționează acum să folosească acest studiu ca punct de plecare către noi tratamente pentru pacienții cu leziuni similare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.