Industria inteligenței artificiale (AI) crește exponențial de la un an la altul. Pașii se fac cu repeziciune în ceea ce privește deschiderea unei noi ere în medicină. Însă odată cu această dezvoltare cresc și temerile oamenilor cu privire la inteligența artificială.
Creierele noastre sunt adesea comparate cu calculatoarele, dar, în realitate, miliardele de celule din corpul nostru pot reprezenta o analogie mai bună. De exemplu, să ne gândim la celulele beta din pancreas, care produc și mențin insulina. Dacă detectează un nivel ridicat de zahăr în sânge, atunci acestea eliberează insulina; altfel nu. Fiecare celulă ascultă de astfel de comenzi, ceea ce permite organismului să funcționeze la parametri normali. Acest circuit natural de operații celulare nu este doar o metaforă. Aproximativ cu 50 de ani în urmă, oamenii de știință au început să se întrebe: Cum ar fi dacă am putea să ,,atacăm” mecanismele din spatele acestor algoritmi și să reprogramăm celulele să facă tot ce ne dorim? Pare un subiect desprins din filmul SF Star Trek, însă e aproape să devină realitate.
În prezent, cercetătorii din cadrul universităţilor ETH din Zurich şi Basel lucrează la construirea primului biocomputer, fabricat din celule vii. Utilizând nouă populații diferite de celule, dezvoltate în culturi 3D, cercetătorii au reușit să le determine să acționeze precum un circuit electronic computațional. În curând, linia de demarcație dintre calculator și om se va estompa mai mult ca oricând.
„Eliminați cablajul și semnalul electric și înlocuiți-le cu intrări chimice și aveți un calculator viu care răspunde la datele primite și le poate procesa folosind porți logice rudimentare ȘI, NU/OR”, se menționează în studiul publicat în revista Nature Methods.
Toate sistemele digitale se bazează pe porți logice. Prin intermediul unei porți NOT, de exemplu, o intrare binară de 1 devine 0 la ieșire. Acestea sunt lucruri de bază, iar realizarea unui computer biologic este ceva remarcabil. Promisiunile biologiei sintetice sunt minunate.
Creierele noastre sunt mult mai complexe decât computerele, care manipulează datele tot timpul. Primim stimuli senzoriali, pe care neuronii noștri îi procesează și reacționăm în consecință. Este într-adevăr atât de surprinzător faptul că o mână de celule poate acționa ca un calculator primitiv? Evident că nu.
Această nouă cercetare este descrisă ca o tehnologie ,,plug-and-play”: se pot lua diferite module ale biocomputerului și se rearanjează pentru a realiza calcule noi fără a distruge întregul ,,computer”.
Biocomputerele reprezintă un domeniu de cercetare nou. Este incredibil de dificil să se realizeze un astfel de sistem, deoarece materia biologică este mult mai complicată decât circuitele de cupru. Cu toate acestea, cercetarea vizează în viitorul apropiat implantarea acestor tipuri de calculatoare în țesuturi umane pentru a îndeplini sarcini, cum ar fi să vă spună dacă sunteți bolnav. Corpul uman este deja un calculator complex care rulează pe baza instrucțiunilor furnizate de ADN, deci care este răul în instalarea unui mic calculator biologic? Desigur, programarea culturilor celulare este un proces mult mai dificil și mai fragil decât programarea firelor într-un calculator. În plus, anumite boli și cele mai multe forme de cancer sunt destul de bune în ceea ce privește reprogramarea corpului uman în scopuri proprii.
Sistemul dezvoltat de cercetătorii elvețieni este unul care are potențialul de a se adapta și de a evolua. Reuşita este un nou exemplu al progresului de care se bucură domeniul biologiei sintetice, care permite oamenilor de știință să modifice biologia. Se pare că omenirea urmează să facă un uriaș pas înainte în ceea ce privește medicina viitorului.
O lucrare din 2009 a vorbit despre o lume în care aceste sisteme vor fi folosite pentru a diagnostica bolile și a crea funcții de ,,designer” în alte forme de viață. Observând că ,,biocomputerele sunt rețele biologice create de om, al căror scop este să sondeze și să controleze gazdele biologice – celule și organisme – în care acționează”, este clar că o lume nouă minunată apare dincolo de orizont.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.