Iarna este anotimpul preferat al virușilor. De fapt, sezonul rece reprezintă unul dintre cei mai puternici inamici ai sănătății. Când temperaturile scad, organismul este expus la multe boli, precum răceală, gripă, pneumonie etc

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusuri gripale, care poate duce la complicații severe și deces. Există deja vaccinuri care previn gripa, însă oamenii de știință trebuie să continue să creeze vaccinuri care țintesc tulpinile specifice de gripă, dacă doresc ca această strategie să fie eficientă.

Gripa este una dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial. Două tulpini de virus – A și B – sunt responsabile pentru gripă. Această afecțiune a dus din 2010 la 9,3 milioane și 49 de milioane de cazuri de boală, estimate în fiecare an, numai în Statele Unite, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

Deoarece există tulpini virale diferite, iar fiecare tulpină are multe subtipuri diferite, medicii trebuie să administreze vaccinul corect de fiecare dată. Ei trebuie să folosească unul care vizează tulpinile și subtipurile specifice care circulă în populație, pentru ca această abordare preventivă să aibă succes. Până în prezent, nu s-a realizat un „vaccin universal” care să poată ținti toate tulpinile de virus gripal în mod eficient, însă cercetătorii sunt tot mai aproape de a dezvolta un astfel de vaccin.

O echipă de cercetători de la Școala de Medicină Icahn, din cadrul Mount Sinai, New York, în colaborare cu alți colegi de la alte instituții, are o nouă abordare care ar putea schimba modul în care oamenii de știință țintesc virusurile, notează Medical News Today

Această abordare ar oferi o cale către vaccinul antigripal universal, după cum sugerează cercetătorii într-o lucrare, publicată recent în The Lancet Infectious Diseases.

Prof. Peter Palese și prof. Florian Krammer, care au condus studiul, și-au îndreptat atenția asupra hemaglutininei, o proteină care este prezentă pe suprafața virusurilor gripale și le direcționează spre celulele gazdă, pe care apoi le infectează.

Hemaglutinina are două componente: una numită „cap”, care diferă de la o tulpină la alta, și o alta numită „coadă”, care variază mai puțin în rândul tulpinilor virale.

Pe baza acestor caracteristici, cercetătorii au decis să încerce să dezvolte un vaccin care să vizeze ,,coada” hemaglutininei, care este mai puțin variabilă. În acest scop, ei au lucrat cu o proteină, numită „hemaglutinină himerică” (cHA).

Într-un studiu clinic în faza I – pentru care au recrutat adulți sănătoși – au testat mai multe regimuri diferite de vaccinare, pe bază de cHA, pentru a determina care ar putea stimula organismul uman să producă anticorpi care să fie capabili să protejeze împotriva gripei.

Una dintre aceste abordări a avut succes în activarea anticorpilor care luptă împotriva mai multor tipuri diferite de virus gripal. Cercetătorii au descris-o ca pe ,,o singură vaccinare cu un adjuvant chimeric, bazat pe hemaglutinină (vaccin cu virus gripa inactive)”.

,,Rezultatele indică faptul că ne îndreptăm către un vaccin împotriva virusului gripal universal, dar acestea sunt încă rezultate provizorii. Mai multe rezultate vor fi disponibile la finalizarea studiului, la sfârșitul anului 2019″ spune prof. Florian Kramer, unul dintre coordonatorii studiului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.