ONG-urile din România au obligația să se înscrie în Registrul entitãților/unităților de cult pentru a putea beneficia în continuare de finanțare începând cu data de 1 aprilie.

Potrivit referatului de aprobare, prin Legea nr.30/2018 a fost aprobată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal bugetare, prin care au fost aduse modificări și condițiilor în care contribuabilii pot efectua sponsorizări din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microintreprinderilor sau pot dispune asupra destinației unei sume din impozitul pe venit.

Potrivit art.25 alin.(4) lit.i) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor, plătitori de impozit pe profit, sumele aferente sponsorizărilor efectuate către entități persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unități de cult, se scad din impozitul pe profit datorat, în limitele prevăzute de lege, doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

În Monitorul Oficial nr. 223 din data de 22.03.2019, a fost publicat Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 819 din 19 Martie 2019 – pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, precum și a modelului și conținutului unor formulare.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat în data de 1 aprilie Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Acesta este disponibil la rubrica Servicii Online – poziția 14, potrivit unui comunicat de presă emis de ANAF.

Legat de acesta, a fost creată aplicația de portal prin intermediul căreia se pot depune Cererile de înscriere/radiere în/din Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale (formular 163). La depunerea cererii 163 contribuabilul primește, în recipisa, indexul de depunere a formularului. Cererea se transmite online, prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

PROCEDURA  privind organizarea Registrului entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale poate fi citită aici…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.